Connect with us

Állatok

HORVÁT NAGY TESTVÉR: Szigorúan ellenőrzött horgászok, avagy büntetik azokat, akiknek nincs appjuk

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mribic baranja 718x410 1
A cikk meghallgatása


Horvátország az idei évtől kötelezővé teszi, mRibič mobiltelefonos applikáció használatát az édesvízi horgászok számára. A fejlesztés célja a horgászok felügyelete, valamint az édesvizek lehorgászásának elkerülése.

Minden kifogott halat regisztrálni kell

Horvátországban minden horgászengedéllyel rendelkező személy az engedélye mellé kap egy kódot is, amellyel az okostelefonján minden alkalommal be kell jelentkeznie egy mobilapplikációba, amikor horgászni indul – derül ki a sib.hr horvát portál cikkéből.

Hasonló kódot kapnak az egyszeri horgászatra induló alkalmi pecások és turisták is, akiknek kedvük támad horgászni Horvátországban.

Az applikáció GPS alapon regisztrálja a horgász helyzetét, illetve a pecázás kezdetét és végét. Ezen kívül minden kifogott halat regisztrálni be kell a rendszerben, meghatározva a fajtáját és méretét.

Azt is jelezni kell, hogy a halat hazaviszik-e, vagy visszaengedik. EuWGya9XEAEdgEh

Utóbbi azért fontos, mert egy hobbi horgász évente csak 38 kilogramm halat vihet haza, amit eddig papíralapon kellett vezetni. Azoknak a sporthorgászoknak, akik minden esetben visszaengedik a zsákmányukat, egyelőre nem kell az appal bajlódniuk.

Akiknek nincs appjuk

Az applikáció nagy segítség nyújt a halőrök számára is, akik valós időben ellenőrizhetik az appal, hogy éppen ki horgászik az általuk felügyelet területen, illetve, hogy van-e az illetőnek engedélye.

A halőröknek mostantól jogukban áll ellenőrizni a horgászok zsákmányát, és akinek fel nem töltött, azaz be nem bejelentet fogás van a birtokában, akkor azt megbüntetik.

A fent említett horvát portál szerint büntetés jár azoknak is, akik anélkül horgásznak, hogy bejelentkeznének az appba. A figyelmetlenség ára 1000-től 3000 kunáig (47000 -141000 forint) terjed.

A horgászok egy része üdvözli az új technológiát, de azért a legtöbben ellenzik.

Az utóbbiak legfőbb érve az, hogy a horgászok jelentős része idősebb, netalán nyugdíjas ember, aki nem feltétlenül ért az új technológiához.

A másik probléma, hogy a jó horgászhelyek olykor az erdők mélyén vannak, ahol nem mindig megfelelő a térerő, és ez további galibát okozhat, ha a halőr fel nem töltött halra bukkan.

És végül vannak olyan horgászok is, akik a horgászhelyüket féltik, hiszen ha az applikációból kiderül, hogy hol harap a hal, akkor az másokat is odavonzhat, arról már nem is beszélve, hogy egyes internetes fórumozók szerint a Nagy Testvér ismét csak belegázol az emberek magánszférájába.
_________________
Forrás: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava