Connect with us

Ellenzék

HÚSVÉTI TILALOM: A szlovén kormány országos zárlatot rendelt el, avagy a hamis koronavírus-tesztek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szlovén kormány elrendelte az országos zárlatot a húsvéti időszakra, miután a koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoport erre tett javaslatot. A 11 napra szóló teljes lezárás időszakában csak húsvét vasárnapján lesznek enyhítések.

Janez Janša kormányfő sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az egész országra vonatkozó zárlatot vezetnek be. A helyzetet úgy jellemezte, hogy “versenyt futnak az idővel”.

Janša szerint a vakcinák egy hónap késéssel érkeznek Szlovéniába az eredeti, megbeszélt ütemterv helyett, így nem tudják a nyár végéig beoltani a lakosság többségét. Hozzátette, hogy májusban érkezhet egy nagyobb oltóanyag-szállítmány.

Közölte azt is, hogy a közigazgatás távmunkára áll át, és felszólította a vállalkozókat, hogy tegyenek ugyanígy.

A leállás szerinte rövid lesz, április 12-én ismét felülbírálják az intézkedéseket, és döntenek meghosszabbításukról vagy enyhítésükről.

Az ellenzék miatt Szlovénia nagyobb árat fizet


A szlovén miniszterelnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ellenzék egy része nem vesz részt a koronavírus-járvány kezeléséről szóló konzultációkon. Twitter-bejegyzése szerint ennek ellenére képesek lesznek megfelelni a kihívásnak, de a széthúzás miatt az ár magasabb lesz.

Janša riasztónak nevezte a nyugat-balkáni járványhelyzetet, ami miatt újabb szigorításokat vezetnek be a határokon. A lépést azzal indokolta, hogy a régióból sokan próbálják meg átlépni a szlovén határt hamis koronavírus-tesztekkel.

Aleš Hojs belügyminiszter elmondta: csak azokat a PCR-teszteket fogadják majd el, amelyeket valamelyik uniós vagy schengeni országban végeztek el. Hozzátette továbbá, hogy – néhány kivétellel – tilos lesz a szlovén állampolgárok vörös besorolású országokba való utazása is.

Vasárnap Szlovéniában 1774 PCR-vizsgálatot végeztek, ebből 287 pozitív lett. Az országban jelenleg 12 424 fertőzött van, közülük a kórházakban 526 covidos beteget kezelnek.
_____________________
Forrás: MTI, Twitter

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava