Connect with us

Bulgária

BANÁNKÖZTÁRSASÁG? Egy héttel a bolgár választások előtt sok kérdés megválaszolatlan

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szifia
A cikk meghallgatása


Egy héttel a bulgáriai választások előtt tulajdonképpen minden nyitott. Ez derül ki a politikai marketinggel és szociális kutatásokkal foglalkozó Mediana ügynökség március 13-a és 26-a között végzett közvélemény-kutatásából.

Ki fog szavazni?

Az első fontos kérdés a részvételi arány, amelynek nagysága ezúttal nehezen kiszámítható. A felmérésekből arra lehet következtetni, hogy mintegy 3,4 millió választópolgár elmegy szavazni, ami 60%-os részvételi aránynak felel meg, ám a “deklaratív szavazási szándék” a választás napjának közeledtével egyre csökken.

Ugyanakkor a biztos szavazók 11%-a nem tudja, hogy kire adja le a voksát, vagyis “a biztos szavazók jelentős része nem biztos abban, hogy kit szeressen”. Szavazókra lebontva ez mintegy 350 ezer ember.

A Mediana szerint ennyi szavazónak a kiesése, vagy döntésének módosulása akár drámaian is befolyásolhatja az ország “politikai attitűdjének” alakulását.

Emiatt arra a kérdésre sem lehet egyértelmű választ adni, hogy hány párt kerül be a parlamentbe.

A mostani konstelláció szerint csak négy, de az is elképzelhető, hogy ennek a duplája, vagyis akár nyolc párt is bejuthat a bolgár törvényhozásba. Az ügynökség szerint azonban az ország életét csak négy párt lesz képes érdemben befolyásolni, ezek a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB), a Bolgár Szocialista Párt (BSP), a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPS), vagyis a bulgáriai török és muzulmán kisebbség pártja, valamint a Van Ilyen Nép elnevezésű párt, amelyet egy bolgár énekes alapított.

Négy másik szerveződésnek is van azonban esélye, mivel mindegyikük közel van a 4%-os küszöbhöz, ami a parlamenti bejutáshoz szükséges.


A Twitteren megjelent fotókból arra lehet következtetni, hogy ádáz harc folyik a választók kegyeiért, és hogy a bolgár pártok megpróbálják “lekenyerezni” az emberek bizonyos rétegeit, ami megadja a választási kampány “savát-borsát”.

A GERB például sóval rizzsel és banánnal “édesgeti magához” a választókat, de nem marad le ezen a téren a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért sem.

Így válnak a kelet-európai országok banánköztársasággá.

Ki fog kormányozni?

Arra sincs végleges válasz, hogy melyik párt lesz az első, a második és a harmadik, vagy netalán a negyedik parlamenti erő. Jelenleg a GERB 27%-ra számíthat, és megelőzi a 23%-os szocialistákat. Ez mintegy 150 ezres szavazatkülönbséget jelent a kormánypárt javára, de mint az előbb láthattuk, ennek több mint kétszerese a “bizonytalankodó” biztos szavazók száma.

bolgar elozetes

És akkor nézzük tovább! A Bolgár Szocialista Párt mögött a 13,5%-ra esélyes Van Ilyen Nép van, a különbség köztük körülbelül 300 ezer szavazat, a negyedik hely várományosának számító Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért ugyanakkor 11,3%-ot gyűjthet be, a különbség ebben az esetben mindössze 70 ezer szavazat.

A közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 62%-a állítja, hogy Bojko Boriszov harmadik kabinetje csalódást okozott számára, míg 18%-uk bízik a kormányban.

A Medián úgy véli, hogy a bolgár társadalomban “erős a vágy” a kormányzó elit leváltására, arról azonban nincs kialakult vélemény, hogy ezt ki hajtsa végre.

Ami a politikusok megítélését illeti, továbbra is Rumen Radev államfő élvezi a legnagyobb bizalmat 52%-os népszerűséggel, mögötte messze lemaradva Bojko Boriszov miniszterelnök “battyog”, 31% -os támogatottsággal, a többiek pedig még inkább leszakadtak.
_______________
Fotók: Twitter

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava