Connect with us

Frontex

SZIGETVILÁG: Ki fojtja a tengerbe a migránsokat?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gorog torok hajo
A cikk meghallgatása


A törökök igen gyakran vádolják meg a görögöket azzal, hogy visszatoloncolják a migránsokat Törökországba. Az erre vonatkozó eddigi legdurvább beszámoló a napokban jelent meg a török médiában, a görögök természetesen cáfolnak. Mindez az Európai Unió és Törökország között létrejött szerződés aláírásának ötödik évfordulóján történt. Az uniós-török alkut a migránsokat támogató civil szervezetek szégyenteljesnek tartják.

Nyugati átjáró

A migránsválság már régen elveszítette humanitárius jellegét, és Európában mindenfelé a politikai és egyéb haszonszerzés eszközévé vált, és így van ez görög-török viszonylatban is.

Ezt úgy fogalmazhatjuk meg plasztikusan a tűzfegyverektől rettegők számára, hogy Törökország a migránsok esetében Európa nyakán tartja a kést. És mindeközben azzal vádolja Görögországot, hogy vízbe fojtja a migránsokat.

Pénteken reggel a török parti őrség közölte, hogy a görög kollégák hét megbilincselt embert dobtak az Égei-tengerbe, mentőmellény és csónak nélkül.

Az említett személyek állítólag megfordultak Híosz szigetén, mielőtt kényszerből hideg fürdőt vettek.

A törökök szerint a hét személy közül legalább három meghalt, a hatóságok további egy személyt keresnek, a másik három pedig megpróbál felépülni a megpróbáltatás során átélt sokkból.

A török belügyminiszter az esettel kapcsolatban meg is osztott egy videót, amelyen a drámai mentésről készült felvételek láthatók.


Miután a videóból nemigen derül ki, hogy valójában mi is történik, a török külügyminiszter készségesen nyújtott erre magyarázatot.

– A görög parti őrség egységei az este 7 bevándorlót bántalmaztak, elvették a holmijukat, és műanyag bilinccsel összekötötték a kezüket, majd mentőmellények és csónakok nélkül a tengerbe vetették őket, hadd haljanak meg. Parti őrségünk 02.55-kor 2 élő migránst megmentett, és egy holttestet emelt ki a tengerből. A többi eltűntet még keressük

– írta Twitter-üzenetében a török belügyminiszter, aki nem várta be a végleges számokat.

Ha valakinek elkerülte a figyelmét, akkor érdemes visszatekerni, és megnézni, hogy az egyik szerencsétlen kezén még mindig ott a műanyag bilincs, a mentés és a kórházba szállítás közben a
jelek szerint senkinek sem jutott eszébe, hogy levágja róla.

Bár lehet, hogy a vízből kimentett, magát Muhammednek nevező ember olyan súlyos állapotban volt, hogy egy ilyen komoly “műtéti beavatkozást” nem élt volna túl.


A Twitter-műfaj

A Twitter-műfaj nemigen alkalmas a részletek kifejtésére, nyilván ezért nem tudjuk meg, hogy a migránsok mennyi időt töltöttek a fürdésre még túl hideg vízben, és összebilincselt kézzel miként tudták fenntartani magukat a víz színén.

A görög parti őrség cáfolta a török állításokat, és “álhírnek”, török “fake newsnak” nevezte a közlést.

Ezen még a civil szervezetek is elgondolkodtak, és megjegyezték, hogy a török hatóságok már korábban is készítettek hamis videókat, amelyekkel a migránsválságot saját politikai céljaikra használták fel.

– A nyáron széles körben elterjedt a videoklip, amely azt volt hivatott bizonyítani, hogy a Frontex részt vesz a migránsok illegális visszaszorításban, és az szintén hamisítvány volt

– írta az Are You Syrious? (AYS) zágrábi migránsbarát csoport, amely a mostani videóval kapcsolatban megjegyezte, hogy a történet rávilágít “a határok erőszakos jellegére”, akár igazak a felvételek, akár hamisítványról van szó.

– Ha igaz, akkor a görög parti őrség új mélypontra süllyedt az emberi élet figyelmen kívül hagyása terén. Ha viszont hamisítvány, akkor a török ​​hatóságok megvetendők amiatt, hogy a tengeren visszaszorított emberek nagyon is valós halálát saját olcsó politikai érdekeik alá vetik

– jegyezte meg az AYS.

Folyik tehát a vádaskodás Görögország és Törökország között azzal kapcsolatban, hogy ki fojtja vízbe a migránsokat. A kérdést ebben a pillanatban aligha tudjuk eldönteni, bár azt érdemes megjegyezni, hogy a török sajtó teljesen megbízhatatlan, a törökök ugyanis általában propagandát írnak, és nem újságot.
_________________
Forrás: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava