Connect with us

Horvátország

PETŐFI ÁLL: A nem egyértelmű magyar öntudat vezetett a Petőfi-szobor ledöntéséhez

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szenn peter
A cikk meghallgatása


A horvátországi Harasztiban március 13-án délután négy órakor adják át a nemrég ledöntött, majd helyére visszaállított Petőfi-szobrot. A BALK értesülései szerint az ünnepségen részt vesz Potápi Árpád, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is, aki beszédet is mond.

Nem magyarellenes cselekedet volt

Éppen egy hónapja, hogy Harasztiban ledöntötték talapzatáról a horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát, amelyet 2014. március 15-én állítottak fel a falu főterén.

Az eset nagy felháborodást váltott ki, és felmerült, hogy a mellszobrot haszonszerzés reményében színesfémtolvajok próbálták meg eltulajdonítani, vagy hogy magyarellenes cselekedetről van szó.

Egyik sem bizonyult igaznak.

Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház (HRKKE) püspöke a BALK-nak azt mondta, hogy “a horvát rendőrök tették a dolgukat, és nagyon gyorsan kiderítették, hogy egy, nem éppen kielégítő pszichikai állapotban lévő személy volt az elkövető”.

A püspök sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a BALK értesülést, hogy Petőfit egy részeg magyar ember döntötte le a talapzatról.

– Semmiféleképpen nem másik nemzet vagy nép részéről kifejtett gyűlölködés okán történt ez, inkább elmezavarodottság állapotának következtében. A nem egyértelmű magyar öntudat a legnagyobb probléma, mert az itteni emberek közül nem mindenki rendelkezik magyar keresztény értékrenddel

– tette hozzá Szenn Péter.

“Fel kell emelni a fejünket!”

A Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke a BALK-nak azt is elmondta, hogy a szobor teste nem sérült meg, a márvány talpazaton történt károsodásokat pedig kijavították.

– Ahogy mondtuk, ez most így is történik, nem március 15-én, hanem március 13-án annak rendje és módja szerint, ahogy eddig is tettük, megünnepeljük március 15-ét, emlékezünk a hősökről, és természetesen ennek a mindenkit megrendítő eseménynek a tanulságait levonva fogjuk ezt az idei ünneplésünket megélni, aminek kell is, hogy legyen egy olyan üzenete, hogy fel kell emelni a fejünket, mert sokkal több, sokkal nagyobb figyelemre van szükség ahhoz, hogy megtartsuk a magyarságunkat

– nyilatkozta Szenn Péter a március 13-i ünnepség előtt, amelyet a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségével szervez.

Az ünnepségen részt vesz Potápi Árpád, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is, aki várhatóan beszédet is mond, de odavárják Dr. Demcsák Csabát, Magyarország zágrábi nagykövetét is.

A Harasztiban tartandó ünnepségen a hittanos gyerek énekelnek és szavalnak is, hogy megemlékezzenek március 15-ről, és segítsék a Petőfi-szobor ledöntése miatt érzett fájdalom enyhítését.
______________
Fotó: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava