Connect with us

Filmművészet

ARANY MEDVE: Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zuros kettyintes
A cikk meghallgatása


Online filmfesztivált tartottak, amelyet Radu Jude nyert meg, és így egy aranyos vadállattal gazdagodott. A román rendező a Bad Luck Banging or Loony Porn (Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban) című filmjével érdemelte ki a Berlinale, vagyis a berlini filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. Romániában azt remélik, hogy a nyertes film ismét felkelti a románok érdeklődését a saját gyártású produkciók iránt.

Közönséget toborozhat

Ezt a várakozást fogalmazta meg Bogdan Gheorghiu román kulturális miniszter és Ada Solomon, a film producere. A miniszter gratulált az alkotóknak és reményét fejezte ki, hogy a film ismét meghozza a széles közönség “étvágyát” a román filmekhez.

Ada Solomon producer emlékeztetett arra, hogy a nézők és a kritikusok egy része folyamatosan azzal vádolja a művészfilmek alkotóit, hogy túlságosan elvont filmeket készítenek. Solomon szerint most Radu Jude munkája jó eséllyel megszólíthatja a széles közönséget, de úgy vélte, a közönségsiker függ a koronavírus-járványtól is.

A díjnyertes film a várakozások szerint tehát közönséget toborozhat, ha a koronajárvány miatt a mozi nem kényszerül a online térbe.

A román film producere szerint furcsa volt az idei Berlinale a járvány miatt, hiszen az online vetítéseken az alkotók nem láthatták sem a zsűritagok, sem a közönség reakcióját, így a közösségi oldalakon vadászták a véleményeket.

– Az alkotócsapat örömét azonban nem befolyásolta ez a szokatlan formátum, ugyanúgy örültek a díjnak, mintha ott lettek volna Berlinben

– tette hozzá Ada Solomon.

https://www.youtube.com/watch?v=fOdjwaxaY5Q

Közönséges társadalom

A producer kiemelte, hogy Radu Jude minden egyes filmjénél új kifejezési eszközökkel próbálkozik.

Rámutatott: a produkció a mai társadalomban tapasztalható közönségességet, agresszivitást és képmutatást mutatja be, szerinte ez nem romániai sajátosság, hanem világszerte tapasztalható jelenség.

– A szakmánk révén azt tehetjük, hogy tükröt állítunk a társadalom elé, szembesítjük az embereket ezzel a valósággal, és talán van egy halvány remény arra, hogy ezáltal kicsit emberségesebbé válunk

– mondta Ada Solomon.

Radu Jude nagyon örült, amikor megtudta, hogy megnyerte a fődíjat az általa rendezett film.

Hangsúlyozta, hogy ő soha nem gondol előre a díjakra, vagy arra, hogy ki győz. Számára az a fontos, hogy olyan témával foglalkozzon, amit szeret, és hogy önmaga számára valami relevánst alkosson. Úgy vélte, hogy a mostani fődíj minden bizonnyal segíteni fogja őt, a következő alkotások elkészítésekor.

– A film témája régóta foglalkoztat, és egy megtörtént indult ki, amelyet régebben az újságban olvasott. Most azért nyúlt vissza a történethez, mert úgy gondolta, hogy 2020-ban is aktuális még

– tette hozzá Radu Jude.

A Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban című alkotás az egyén és társadalom közötti viszonyt veszi górcső alá egy tanárnő történetén keresztül, akinek házi szexvideója véletlenül felkerül az internetre, és felháborodást vált ki az iskolában és a szülők között.

Arany Medve, pornó, Ezüst Medve, Kizlinger Lilla

Magyarok is nyertek

A versenyprogramban két magyar alkotás szerepelt.

Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért, így ő az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében.

Kizlinger Lilla a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításával.

Az idei Berlinálén csupán két színész díjat ítéltek oda: a legjobb fő- és legjobb mellékszereplő díját, ezek közül az egyiket nyerte el a magyar színésznő.
_______________
Fotók: Twitter

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava