Connect with us

Járvány

SZERBIA IS SZIGORÍT: Szinte minden bezár, miközben újabb félmillió vakcina érkezett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ujabb felmillio
A cikk meghallgatása


A szerb kormány a válságstáb javaslatára új intézkedéseket fogadott el a járvány visszaszorítására. Ennek alapján a hétvégén szinte minden zárva tart, hétfőtől pedig a középiskolások számára indul az online oktatás.

A semmi és a kivételek

Szombaton 12 órától hétfő reggel 6 óráig semmi sem lehet nyitva. A semmi alá nem tartoznak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak. Az élelmiszerboltok este 21 óráig tarthatnak nyitva, a gyógyszertárak és a benzinkutak működését nem korlátozzák.

Az élelmiszer-kiszállítás a nap 24 órájában működhet, helyszíni átvételre viszont nem lesz lehetőség. Ugyanakkor dolgozhatnak a magán egészségügyi intézmények, laboratóriumok, állatorvosi klinikák és a fogorvosi rendelők.

A síközpontok ugyan működhetnek, de az ottani vendéglátóhelyek a hétvége alatt nem nyithatnak ki. Ez nem vonatkozik a szállodai kávézókra és éttermekre, amelyek a hétvégén csak saját szállóvendégeiket szolgálhatják ki.

Lear király maszkban?

A művészeti intézmények közül csak a színházak terjeszthetik a kultúrát este kilencig, de tiszteletben kell tartaniuk az összes járványügyi intézkedést.

A sportesemények továbbra is megtarthatók, de csakis a közönség kizárásával.

Március 8-tól, hétfőtől minden a megszokott rend szerint működik, és ugyanazok a szabályok lesznek érvényben, mint a hét vége előtt, de csak keddig, amikor újra összeül a válságstáb.

A koronavírus elleni védőoltások beadása megszakítások nélkül folyik, így az új intézkedések nem veszélyeztetik az immunizálási folyamatot.

A szerbiai válságstáb arra kéri a lakosságot, hogy mielőbb oltassa be magát, mivel a hosszantartó bezártság mindenki számára nagy terhet jelent, viszont a fertőzöttek számának növekedése miatt jelenleg elkerülhetetlenek a szigorítások.

Napi jelentés

Szerbiában az immunizáció a tervezett ütemben halad, ám ennek ellenére pénteken újabb 4 071 új megbetegedést regisztráltak a 15 774 tesztelés során, ami majdnem 26%-os találati aránynak felel meg. A fertőzöttek közül 4 525 ember vesztette életét, ami viszont arányaiban nézve 1% sincs.

A későesti órákban közben újabb félmillió vakcina érkezett Kínából, hétfőn pedig a Pfizer is menetrend szerint küldi a maga kis csomagját.

Az újabb Sinopharm-vakcinákat ezúttal is személyesen Aleksandar Vučić szerb elnök fogadta a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren, és ha már arra járt, akkor nyomot is egy üzenetet az Instagramon, ahol megbecsülését fejezte ki Hszi Csin-ping kínai elnöknek és a kínai népnek, a szerbiai állampolgároknak pedig azt üzente, hogy az ország eddig 2,62 millió vakcinát kapott a különböző gyártóktól rendelt 13,35 millióból.

Vučić egyúttal és újfent felszólította a lakosságot, hogy oltassa be magát, mert ezzel életeket menthet, és így harcolhat Szerbiáért.

– Köszönettel tartozom a Kínai Népköztársaságnak, és büszke vagyok a mi Szerbiánkra. Éljen Szerbia!

– üzente az Instagramon közzétett videóban a szerb elnök.

Az egészségügyi minisztérium egyik illetékese ugyanakkor attól tart, hogy a vírus terjedése lelassítja az immunizációt. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár azt reméli, hogy júniusig 2 millió személy megkapja a második oltást is Szerbiában
______________
Fotó: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava