Connect with us

Bűnügy

BÉRGYILKOS: Életfogytiglanra ítélték Dér Csabát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

der caba instagram
A cikk meghallgatása


A Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett határozatával két gyilkosság miatt első fokon életfogytiglanra ítélt egy szerbiai magyar férfit. Erről az említett ügyészség közleményben számolt be. A tájékoztatásból, illetve az MTI által közölt hírből ugyan kimaradt az elítélt neve, de a bűnlajstromból egyértelműen kiderül, hogy kiről van szó. Az elítélt személy Dér Csaba.

Két áldozat

Az eljárás adatai szerint a 40 éves szerb-magyar kettős állampolgár 2018 júliusában egy amszterdami kávézóban tarkón lőtt egy horvát férfit.

Dér Csaba ezután elhatározta, hogy végez egy magyar kábítószer-kereskedővel, akivel találkozót beszélt meg 2018. szeptember 19-én, az esti órákra Budapesten, a XV. kerületi, Szentmihályi úti bevásárlóközpont és a Szilas-patak közé.

A találkozón elterelte a sértett figyelmét azzal, hogy kábítószernek látszó, valójában cukorhelyettesítő anyagot tartalmazó csomagokat adott át neki megvizsgálásra, majd fejbe lőtte.

A csantavéri születésű Dér a külföldi rejtőzködéséhez hamis okmányokat készített és használt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói nemzetközi együttműködéssel azonosították az elkövetőt, akit aztán 2019. március 1-jén elfogott a cseh rendőrség. Az elfogás előkészítésében kiemelkedő szerepe volt két uniós szervnek, a Eurojustnak és az Europolnak is.

A mosolygós gyilkos

Nem a fenti gyilkosság volt az egyetlen, amely Dér Csaba számlájára írható.

A gyanú szerint 2017. augusztus 28-án Barcelonában többször rálőtt Nebojša Stojkovićra, a belgrádi Rakovica-klán vezetőjére, a maffiózó végül túlélte a gyilkossági kísérletet.

A Stojkovićtyal együtt sétáló társát a bérgyilkos nem bántotta, így a spanyol rendőrök azonnal azt feltételezték, hogy a célpont csak a klánvezér volt.

A nyomozóhatóságok szerint az ügyben a megbízó a montenegrói Kavački-klán volt, amely újabb gyilkosságot “rendelt meg” Dérnél, de annak végrehajtására nem került sor. Stojković 2019 januárjában került rendőrkézre Belgrádban.

A gyanú szerint Dér Csabának ezen felül köze volt egy 2019 januárjában, Belgrádban elkövetett gyilkossághoz is. A célpont Aleksandar Šarac drogkereskedő volt; Dér Csaba azonban tévedésből a férfi egyik rokonát lőtte le.

Az áldozat épp egy babakocsit próbált betenni az autójába, amikor Dér Csaba egy fehér autóval a helyszínre érkezett, kiszállt, odament a férfihoz, a szemébe nézett, rámosolygott és több golyóval végzett vele.

Megrázó felvételek következnek:

Aleksandar Šaracot tavaly októberben végül mégiscsak meggyilkolták egy belgrádi bevásárlóközpont parkolójában.

A spanyolországi támadást a magyar hatóságok nem vizsgálták, a belgrádi leszámolás ügyében, a szerb hatóságok jogsegélykérelme alapján Magyarországon gyanúsították meg Dér Csabát.

Aleksandar Vučić szerb elnök tavaly november közepén kijelentette, hogy információi szerint a Magyarországon őrizetben lévő Dér Csabának kellett volna megölnie őt, a vajdasági magyar származású bérgyilkos állítólag erre kapott megbízást két bűnözői csoporttól is.

Ezzel kapcsolatban akkor bizonyítékok nem láttak napvilágot, viszont a jelenlegi fejlemények tükrében növekedhet az említett elnöki nyilatkozat jelentősége, bár mostanában Dér Csaba neve még nem merült fel ilyen és semmilyen értelemben.

Az áldozat lányának támogatása

A délszláv maffia bérgyilkosának tartott Dér Csaba támogatja a Budapesten megölt Vetula László lányát, bár magát a gyilkosságot nem ismerte el.

– Hálával kell tartoznom neki, mert már most többet segített, mint édesapám bármikor

– mondta a Hír TV egyik műsorában Vetula Vivien, aki hatéves korában elvesztette az édesanyját, ezért a gyámhatóság 67 éves dédnagymamáját bízta meg a felnevelésével. A vér szerinti apját életében mindössze kétszer látta.

– Vártam, hogy majd megjelenik az édesapám, hogy szülinapom van, vagy bármiféle ünnep, egy anyák napja, egy évforduló vagy bármi, de soha nem jelent meg

– jelentette ki Vivien az apjáról szólva.

Az ítélet

Dér Csaba ellen a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint közokirat-hamisítás miatt emelt vádat.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a férfit ítélje életfogytig tartó fegyházbüntetésre, és zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

A Fővárosi Törvényszék szerdán a vádlottat a váddal egyezően mondta ki bűnösnek, és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, azzal, hogy leghamarabb negyven év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A Fővárosi Főügyészség az elsőfokú ítélet nem jogerős, miután az ügyész a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása, azaz tényleges életfogytiglan érdekében fellebbezett, de fellebbezett a vádlott és védője is.
______________
Fotó: Dér Csaba, forrás: Instagram

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava