Connect with us

Migráció

INDIAI-ROMÁN KOPRODUKCIÓ: Migránsokat csempésztek Romániából Európába

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

roman indiai
A cikk meghallgatása

Romániában felszámoltak egy nemzetközi bűnbandát, amely főképp indiaiakat szállított Európába. A migránsokat járművekkel juttatták át a magyar-román határon, amiért elég borsos árat kértek. Az Europol szerint Ausztria, Csehország, Németország, Magyarország, Lengyelország és Szerbia bűnüldöző hatóságai is támogatták a nyomozást.

A banda

A román hatóságok a hét elején jelentették be, hogy nyolc házkutatást tartottak Bákó, Fehér és Hunyad megyében, és felszámoltak egy bűnszövetkezetet, amely indiai migránsokat csempészet Európába. Az akció során hét embert tartóztattak le.

A román és indiai állampolgárokból álló csoport arra szakosodott, hogy Magyarországon keresztül juttassa be az Indiából érkezett illegális bevándorlókat Nyugat- Európába, amiért egy embertől 3 ezer és 6 ezer euró közötti összeget kértek célországtól függően.

Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) közleményében ugyanakkor arról számolt be, hogy tíz helyszín került átkutatásra, és az elkért összeg alsó határa 5 ezer euró volt.

A román hatóságok a bűnözői csoport négy különálló kísérletét dokumentálták összesen 30 indiai migráns illegális Magyarországra csempészésével. Az indiai személyeket a hálózat indiai állampolgárságú tagjai szervezték be.

A migránsok közül egyesek közvetlenül Indiából érkeztek, és legális munkavízummal tartózkodtak Romániában, mások viszont “titokban utaztak” Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül, hogy végük a zöldhatáron át lépjenek be Romániába.

Az embercsempészek egy ideig bukaresti lakhelyeken szállásolták el a migránsok egy részét, majd a szökés előtt Arad vagy Temes megyébe vitték őket, ahol bérelt ingatlanokban biztosítottak szállást számukra.

Az Európába történő szállítás jórészt román kamionsofőrök segítségével történt.

– Néhányukat a román-magyar határon fedezték fel teherautókba rejtve, rossz körülmények között, ami miatt az életük is veszélyben forgott

– olvasható a Románia Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Vizsgálati Igazgatóságának (DIICOT) közleményében.

A hálózat

A bandát állítólag egy indiai állampolgár alapította 2019 decembere és 2020 márciusa között.

A DIICOT szerint a csoport több országra kiterjedő bűnözői hálózatot alakított ki, amelynek tagjai összehangoltan működtek, és pontosan leosztott feladatkörökkel rendelkeztek.

A román rendőrség közölte, hogy a hálózat egyik indiai tagját 2020 novemberében, egy másikat pedig 2021 januárjában már őrizetbe vette.

Statisztika annak, aki szereti

A Romániai Bevándorlási Főfelügyelőség adatai szerint a bűnüldöző szervek idén több mint 3 500 illegálisan Romániában tartózkodó külföldit azonosítottak, ami 11,6 százalékkal több, mint az előző évben volt.

Tavaly 6 138 migráns kért menedékjogot Romániában, 137 százalékkal több, mint 2019-ben, és ez a legmagasabb szám abban a tekintetben, amit egyetlen év alatt regisztráltak Románia harminc éves posztkommunista története során.

A migránsok javarészt illegálisan érkeztek Szerbia irányából, és azzal próbálkoztak, hogy Magyarországra átjutva illegálisan próbálják meg folytatni útjukat nyugat felé.

A Romániában regisztrált migránsok körülbelül 39 százaléka Afganisztánból, további 24 százaléka Szíriából, 7 százaléka pedig Irakból érkezett.
_________________
Forrás: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava