Connect with us

Gazdaság

A HORVÁT ELON MUSK: Mégis a Rimachoz kerül a Bugatti

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Mate Rimac
A cikk meghallgatása

Minden jel arra utal, hogy a horvát Rimac Automobili szerezi meg a Bugatti márkanevet. A nagy hírt maga Mate Rimac jelentette be a Automobilwoche német autósmagazinnak adott interjújában. Január végén a horvát cég bekerült az Európai Bizottság által jóváhagyott 2,9 milliárd euró értékű akkumulátoros elemfejlesztési projektbe is.

A horvát Elon Musk

A Porsche és a Rimac közötti nagy üzlet nyélbe ütését egy 130-150 millió eurós részvényvásárlás előzi meg a Porsche részéről. A német gyártó a jelenlegi 15,5 százalékos részesedését majdnem 50 százalékosra növeli.

A tranzakció során a Rimac Automobili megkapja a Bugatti márkanevet és tervezőirodáit is.

A Rimac időközben nagy léptekkel halad előre. A horvát cég a múlt héten kínai partnerével a Kingsway Grouppal közösen megnyitotta első sanghaji kiállítótermét, ahol saját gyártmányú hiperautói mellett várhatóan a Bugattit is kínálni fogja a kínai vevőknek.

A “horvát Elon Muskot” ismerve a szentvasárnapi (Sveta Nedelja) tervezőirodákban már nagyban dolgoznak az e- Bugatti, azaz az elektromos változat tervein.

rimac unios csomag.

Elemi erő

Január végén a horvát cég egyébként bekerült az Európai Bizottság által jóváhagyott 2,9 milliárd euró értékű közös akkumulátoros elemfejlesztési projektbe, amelybe 12 országból 42 céget választottak be. A Rimac az elemcsomagok fejlesztéséért felelős cégekkel működik majd együtt.

Nataša Tramišak a regionális fejlődésért és EU alapokért felelős miniszter hangsúlyozta, hogy ezzel nemcsak a Rimac Automobili jár jól, mert a projektben való részvétel hatással lesz az egész horvát gazdaságra.

– A mobilitásra és az autóiparra gyakorolt közvetlen hatás mellett, 2029-ig 1400 új munkahely megnyitása várható. Tervben van a tudásbázis növelése az egyetemekkel való együttműködés által, beleértve a doktoranduszok anyagi támogatását és új tantervek kidolgozását is. Ugyanakkor az az új technológiai cégeknek is lehetővé teszi majd az elemcsomagokhoz, illetve a kapcsolódó rendszerekhez való könnyebb hozzáférést

– mondta a miniszter.

Az Európai Bizottság várakozásai szerint az unió által folyósított 2,9 milliárd euró további 9 milliárd euró befektetést generál, és ebből a résztvevőknek, így a Rimacnak is csurran-cseppen majd valami.

Mate Rimac a cég fejlesztési terveiről szűkszavúan csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy idén az alkalmazottak számát 1000-ről 2500-ra növeli.

Hogy mikor lép be a rakéta-bizniszbe, arról egyelőre nem nyilatkozott. Ezek után valószínűleg az sem lepne meg senkit.
______________
Fotó: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava