Connect with us

Görögország

#METOO: Görögország kormányzati szinten lép fel a nemi erőszak ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

micotakisz parlament
A cikk meghallgatása


Görögország létrehozta a #MeToo weboldalt, és folytatja a büntető törvénykönyv módosítását a kiskorúak és a nemi erőszakban érintettek védelme érdekében. A MeToo kampány 2017 októberében indult az Egyesült Államokból. A mozgalom azokat az embereket, főként nőket képviseli, akik nyilvánosságra hozták a szexuális zaklatásukról szóló történeteket.

Görög #MeToo

Az athéni kormány létrehozott egy #MeToo weboldalt, amely segítségével az emberek panaszokat nyújthatnak be és információkat kaphatnak a szexuális zaklatásról és bántalmazásról, valamint a hatalmi visszaéléseken alapuló erőszakról, a bántalmazókkal szemben hozott intézkedésekről és azokról a linkekről, ahol az áldozatok segítséget kérhetnek.

A metoogreece.gr honlapon hamarosan megjelennek olyan közlemények, amelyek segítséget nyújtanak bármely korosztályhoz és nemhez tartozó embereknek abban, hogy miként reagáljanak a zaklatás és a bántalmazás különböző formáira.

– Együtt megtörjük a csendet. Már nem vagy egyedül

– üzente Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a közösségi médiában közzétett bejegyzésében, utalva a görög #MeToo weboldalra.


Törvénymódosítás kell hozzá

A görög kormánynak a #MeToo weboldaltól függetlenül számos törvénymódosítást kell hoznia a szexuális bűncselekmények elkövetőinek szigorúbb megbüntetése érdekében, de egyéb intézkedéseket is tennie kell, különösen a kiskorúak védelmében.

Micotákisz az athéni parlamentben bejelentette, hogy változik a büntető törvénykönyv. A szexuális bűncselekmények büntető tételei egyre szigorúbbá válnak, és új korhatárok is lesznek.

A görög miniszterelnök jelezte, hogy egy speciális nyilvántartási rendszert hoznak létre minden olyan szakember számára, aki gyerekekkel és serdülőkorúakkal áll kapcsolatban.

– Ez a nyilvántartás az igazságügyi minisztériummal, a görög rendőrséggel és a rendfenntartó hatóságokkal összhangban működik majd

– hangsúlyozta Micotákisz, aki hozzátette, hogy a parlament hamarosan ratifikálja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet ide vonatkozó egyezményét, amely alapján kötelező lesz minden cégnél magatartási kódexet kidolgozni.

#METOO: Görögország kormányzati szinten lép fel a nemi erőszek ellen

Az előzmények

A #MeToo mozgalom január közepén indult Görögországban, miután Szofia Bekatorou olimpiai aranyérmes nyíltan beszélt a nemi erőszakról, melyet a Görög Vitorlás Akadémia egyik tisztviselője követett el ellene.

Egy hónappal később a #MeToo erősen politikai mozgalommá vált, miután a Görög Nemzeti Színház egykori művészeti vezetőjét, Dimitrisz Lignadiszt letartóztatták tinédzser, főleg külföldi fiúk szexuális bántalmazása miatt.

Az 56 éves férfi ellen legalább hárman tettek feljelentést, köztük egy 25 éves férfi, aki azzal gyanúsította meg a színészt, hogy megerőszakolta 2010-ben, amikor még csak 14 éves volt.

A színész emiatt február 6-án távozni kényszerült a Görög Nemzeti Színház művészeti igazgatói posztjáról, amelyet 2019 óta töltött be.

A volt művészeti vezető ügye politikai hullámokat is vert. Az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy nem képes a végére járni a panaszoknak.

Lina Mendoni kulturális miniszter válaszul kijelentette, felkérte a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálják ki a görög színházakat érintő összes vádat, amely nemi zaklatással kapcsolatos, és ebben segíthet az új #MeToo honlap is.
________________
Forrás: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava