Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bűnügy

KOSZOVÓI DROGBÁRÓ: Újabb balkáni maffiózót kaptak el, majd elengedték

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

67312 20070717134604naser keljmendi f
A cikk meghallgatása


Koszovói drogbárót kaptak el Szerbiában, bár ez az állítás ebben a formában nem teljesen igaz, de erről egy kicsit alább. A lényeg az, hogy a boszniai határ közelében lévő Loznicában a szerb rendőrség előállította Naser Kelmendit (65), akit nem csak a Balkánon ismernek. A koszovói születésű boszniai állampolgársággal rendelkező bűnözőt 2012-ben az Obama-kormányzat is fekete listára tette, mint a balkáni térség legnagyobb kábítószerkereskedőjét. Darko Elez tavaly év végi és Velja Nevolja február eleji letartóztatása után Kelmendi a harmadik jelentős alvilági figura, aki rendőrkézre került, az utóbbi azonban nem tartósan, hanem csak azért, hogy érezze a törődést.

Koszovói drogbáró

Ezt most már helyre kell tenni, ha kétszer is szóba került. Az a helyzet ugyanis, hogy a volt Jugoszlávia nem esett szét, legalábbis ami az alvilágot illeti.

Az utóbbi időben végrehajtott szerbiai és nem csak szerbiai letartóztatások azt jelzik, hogy a volt Jugoszlávia területéről származó maffiózók közötti együttműködés nem szakadt meg azáltal, hogy a “jugoszláv őshaza” ebek harmincadjára került.

A Spanyolországban, Németországban, Hollandiában és a bárhol másutt élő montenegrói, szerb, koszovói albán, bosnyák és horvát alvilági alakok bandákba tömörülnek, hogy különböző bűncselekményeket hajtsanak végre: kábítószert, fegyvert és miegyebet csempésszenek, ékszerüzleteket fosszanak ki, lányokat futtassanak, ingatlanbefektetőket sarcoljanak meg vagy védelmi pénzeket szedjenek be.

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a decemberben Belgrád közelében őrizetbe vett Darko Eleznek Bosznia- Hercegovinában voltak piszkos ügyei, hogy a februárban rendőrkézre került Velja Nevolja (Bajkeverő Velja) a montenegrói bűnözői csoportokkal tartott kapcsolatot, a most “informatív beszélgetésre beszólított” Naser Kelmendi pedig Koszovóban, Bosznia- Hercegovinában és Szerbiában is jelen volt/van, híre pedig az Egyesült Államokig is eljutott.

A volt Jugoszlávia tehát a különböző bűnözői csoportok keltetőgépe, különösen a Nyugat- Balkánnak csúfolt része, ahonnan a maffiózó fiókák kirepülnek Európába és a tengeren túlra, leginkább a dél-amerikai országokba, ahonnan az Egyesült Államokba és Európába csempészik a drogot.

Van másik útvonal is

Van azonban másik útvonal is, a “hegyi tengerészeti”, amire Naser Kelmendi tevékenysége utal.

Kelmendi családi vállalkozásban űzte és űzi a bűnözést, de a kábítószert nem a tengeren túlról hajóztatja be Európába, hanem az afganisztáni hegyeken keresztül, Törökország érintésével juttatja el a Balkánra és Európába.

Amerikai források szerint Kelmendi, valamint három fia és egyik testvére számos vállalkozással rendelkezik Bosznia- Hercegovinában, Montenegróban, Szerbiában és Koszovóban, például szállodákkal és egy fuvarozó társasággal.

Egy nemzetközi oknyomozó portál szerint a koszovói drogbáró számos befolyásos üzletemberrel áll(t) ilyen-olyan kapcsolatban, egyik ezek közül az ingatlanokban (is) utazó Fahrudin Radončić, aki Bosznia- Hercegovina legolvasottabb bosnyák napilapjának, a Dnevni Avaznak a tulajdonosa, nemrég pedig még az ország biztonsági minisztere volt. És akit a Kelmendi-ügyben 2018-ban felmentettek.


Külföldi portálokon több cikk jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a koszovói maffiózó állítólag kapcsolatban állt a boszniai háború két legismertebb bosnyák figurájával, ezek közül az egyik a Hágában felmentett Naser Oric, aki Srebrenica bosnyák katonai parancsnoka, korábban pedig nem mellékesen Slobodana Milošević testőre volt, a másik pedig Nihada Bojadžić, a boszniai hadsereg ezredese, az úgynvezett Zulfikar osztag egykori parancsnoka, aki 1993-ban Jablanicában a horvátokkal szemben követett el bűncselekményeket.

Hírek szerint Kelmendi embere vezeti a boszniai albán alvilágot, de a most elkapott koszovói albán származású bűnöző rendelkezik montenegrói kapcsolatokkal is, magában Koszovóban pedig Ramush Haradinaj volt miniszterelnök köréhez tartozik.

Miért pont Loznica?

Miért pont Loznica, és nem Belgrád? Ennek nagyon egyszerű oka van.

Egy szerbiai hírportál szerint köztudomású, hogy a loznicai drogkereskedők közeli munkakapcsolatban állnak bosznia-hercegovinai és koszovói partnereikkel.

Ezért nem meglepő, hogy Kelmendi éppen ott akadt horogra, azt viszont már a nyomozásnak kell kiderítenie, hogy a koszovói albán drogbáró milyen operatív tervvel utazott a Drina-parti városba.

Erre azonban egyelőre még várni kell, mert a szerb rendőrök elengedték Naser Kelmendit, ezúttal ugyanis egy nálánál 18 évvel fiatalabb hölgy társaságában volt, és a gépkocsijában sem találtak semmit, ami miatt hosszabb ideig benntarthatták volna.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter szerint erről azonban nem mondtak le, csak most nem jártak sikerrel: nem találtak használható bizonyítékot a koszovói drogbáró ellen.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava