Connect with us

Horvátország

ZÁGRÁBI TÜLEKEDÉS: Választási szappanopera és az orosz vakcina

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Zágrábban is múlik az idő, ahogy másutt is, így a horvát önkormányzati választások kampánya szépen halad előre a spin doctorok*, propaganda-szakértők által meghatározott tempóban. A nyitányon már túl vagyunk, szinte minden párt, amely számít a horvát politikai életben, bemutatta jelöltjeit a polgármesteri, ispáni funkciókra. Mindeközben hivatalosan is megerősítették, hogy tárgyalások folynak a Szputnyik V beszerzéséről.

Zágrábi helyhatósági tülekedés

A legnagyobb tülekedés most is Zágrábban van, ami nem is csoda, hiszen a megyei rangú fővárosban él Horvátország lakosságának egy negyede, részesedése a gazdasági életben pedig jócskán meghaladja a 25 százalékot.

Az ország függetlenedése utáni években 1990-1997-ig a HDZ (Hrvatska Demokratska Zajednica, Horvát Demokratikus Közösség) soraiból kerültek ki a főpolgármesterek, akiket az ún. tuđmani Horvátország leáldozásával a szociáldemokraták váltottak fel.

Milan Bandićot 2000-ben választották meg először polgármesternek, hogy 2002-ben egy elfeledett, régi szép affér következtében lemondjon, és két évig átengedje a főpolgármesteri széket Vlasta Pavićnak.

Távírati stílusban, Bandićnak azért kellett távoznia, mert nem állt meg, amikor a közlekedési rendőrség igazoltatni akarta, hanem elmenekült.

A hivatalos változat az volt, hogy azért nem állt meg mert ittas volt – ami különben nem valószínű, Bandić mindig is igen mértékletes volt az italfogyasztásban -, viszont a zágrábi purgerek tudni vélik, hogy azért hajtott tovább, mert autójában egy, időközben már jobblétre szenderült iparbáró felesége volt.

Mindez nem hatott ki példátlan pályafutására, mert 2005-től máig ő Zágráb főpolgármestere, igaz 2013-tól már nem az SDP színeiben, hanem előbb függetlenként, majd 2017-től saját pártja a MB 365 (Milan Bandić 365) képviseletében.

A jelenlegi felállásban Bandićot a következők szeretnék megdönteni: a balközép mozaikpártja, a Možemo! (Bírunk!) jelöltje, Tomislav Tomašević, a Horvát Demokratikus Közösség által támogatott Davor Filipović, és a szociáldemokrata (SDP) Joško Klisović, illetve néhányan még a “futottak még” kategóriába tartozó független jelölttel egyetemben.

“Folklór szintjén” lehetséges még Miroslav Škoro, a Hazafias Mozgalom elnökének jelölése is, de mint az elnök úr mondta:

-ezt a párt szerveinek kell eldönteni.

A jelenlegi közvélemény kutatások eredményei szerint Tomašević vezet, de azt már mindannyian megtanultuk, hogy ez nem jelent semmit.

Zágrábból jöttem, Plenki a pelješaci tengerhídnál

Orosz vakcina

A pelješaci tengerhíd ismét megjelent a hírekben, miután Plenković miniszterelnök jelenlétében “összekötötték a szárazfölddel”.

A kevésbé bombasztikus leírás szerint felkerült tartóoszlopára a híd első szegmense, a “teljes kapcsolat” létrejötte a két part között még jócskán odébb van, valahol az év végén várható.

Ugyancsak nagy a kavarás a Szputnyik V beszerzése körül, a Jutarnji list jól értesült körökre hivatkozva már egy, de lehet hogy két millió adag oltóanyag leszállításáról beszél “heteken belül”.

A zágrábi lap úgy tudja, hogy a Szputnyikot különjáratok szállítják majd Moszkvából a zágrábi reptérre.

A tárgyalások hírét Vili Beroš egészségügyi miniszter is megerősítette, azzal a megszorítással, hogy ő személy szerint legjobban azt szeretné, ha megvárnák, amíg az európai szabályozó, az EMA engedélyezi az orosz oltóanyag használatát.

Miután mindenki, így a horvátok is jól tudják, hogy az EMA malmai lassan őrölnek, Davor Božinović belügyminiszter a válságtörzs mai sajtótájékoztatóján azzal nyugtatta meg a közvéleményt, hogy “vizsgálják annak lehetőségét, hogy a HALMED (Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode Horvát Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Ügynöksége) sürgősségi eljárással engedélyezze az orosz oltóanyag használatát.

Nyújtják, mint a mexikói vagy a török szappanoperát, pedig már jó ideje világos mi lesz a végkifejlet.

A “jóságos és okos Plenki” (ahogy a miniszterelnököt Zágrábban és Horvátországban becézik) a végén majd beszerez egy csomó oltószert, hogy még az idegenforgalmi idény előtt el lehessen végezni a lakosság átoltását.

________________________
* spin doctor – A spin doktor (sajtómágus, hírfényező) az a személy, aki a hírt/közleményt – illetve a szavakat – úgy csűri-csavarja, úgy pörgeti, amíg az pozitív üzenetként jelenik meg (bármilyen káros hírnek is tűnt elsőre). Elsősorban a politikai tanácsadókra, politikai kommunikációs szakemberekre használják a kifejezést az USA-ban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava