Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Labdarúgás

MILLIÓ EMBER: Ennyit oltottak be Szerbiában, mégis sok a beteg

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

millio zvezda milan
A cikk meghallgatása


Millió fölött van Szerbiában a koronavírus ellen beoltott emberek száma, mégis egyre több a beteg. A hatóságok ezt az emberek felelőtlen magatartásával magyarázzák, és attól tartanak, hogy a helyzet tovább romlik, miután a hosszú hétvégén sokan látogatták az üdülőközpontokat, illetve szép számmal keresték fel a koronabulikat. Ennek az lett a következménye, hogy csütörtökön zárt kapuk mögött tartják a Crvena Zvezda és a Milan közötti labdarúgó mérkőzést.

Egy hónap, millió ember

Szerbiában alig egy hónap alatt millió, vagyis egészen pontosan 1.002.949 embert oltottak be, ebből már 356.010 felvette a második adagot is.

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a koronavírussal folytatott harc “nem sprint, hanem maraton”.

Ez ugyan némileg ellentmond azoknak az elképzeléseknek, hogy gyorsan kell sok embert beoltani, mert ez gazdasági érdek is.

A gazdasági összefüggések az utóbbi időben kissé háttérbe szorultak, kormányszinten most ugyanis mindenki a milliós eredményről beszél, amivel Szerbia az átoltottság tekintetében Nagy- Britannia után a második Európában, világviszonylatban pedig a hetedik helyet foglalja el. millio derlek

A kormány felismerte a milliós eredmény marketingértékét, ezért egész nap ez folyik a kormánypárti médiából, és a nem kormánypártiból is, mert a tények mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Ami az oltási gyorsaságot illeti, azoknak várniuk kell, akik kívánságműsornak tekintik az oltási szezont, vagyis egy általuk kiválasztott vakcinát szeretnének beadatni maguknak.

– Akik egy bizonyos oltást szeretnének, azoknak várniuk kell. Az oltóanyag megválasztása lehetséges, de az a legjobb vakcina, amelyhez ma hozzá lehet férni, mert minél több embert kell beoltanunk

– tette hozzá az előbb említett államtitkár, aki szerint a koronavírus elleni harc tehát nemcsak maraton, hanem tömegsport is.

Egy nap alatt 2,5 ezer beteg

A milliós oltási eredmények ellenére növekszik a megbetegedések száma, az utóbbi egy napban ugyanis 2.467 új esetet regisztráltak, ehhez 13.063 embert kellett tesztelni.

Vagyis az arány továbbra is 20 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy nem nehéz elkapni a betegséget, mert minden ötödik ember – tudja, vagy nem tudja – vírushordozóvá vált, ez egy ezer résztvevős rendezvényen legalább kétszáz “gazdaszervezetet” jelent.

Ezeket a számokat azonban még nem befolyásolták a hétvégi koronabulik és szabadidős programok, amelyek hatása majd csak a jövő hét közepén válik érezhetővé.

A szerbiai kommunális rendőrség az utóbbi öt napban 16.157 szórakozóhelyet keresett fel, és ebből 39-et záratott be, 391 alkalommal pedig szabálytalanságokat észlelt a járványügyi intézkedések terén.

A helyzet romlása miatt a szerbiai válságstáb úgy döntött, hogy csütörtökön zárt ajtók mögött kell megtartani a Crvena Zvezda és a Milan közötti mérkőzést, pedig az UEFA engedélyezte, hogy a stadion egyharmadát nézőkkel töltsék fel, de a végső döntés meghozását a rendező országra hagyta.

– Nem engedhetünk meg semmilyen összejövetelt sem, még az említett találkozón sem, mert a járványügyi helyzet az elmúlt napokban romlott, különösen Belgrádban

– nyilatkozta dr. Predrag Kon az egyik hírportálnak, ami a kegyelemdöfés jelentette a bizakodó szurkolók számára. Biztosan jobban fájt nekik, mint amennyire a millió beoltottnak örültek.


A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava