Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Montenegró

JÓTÉKONYSÁG: Szerbia tovább osztogatja a vakcinákat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jotekeonysag orosz vakcina
A cikk meghallgatása


Észak- Macedóniát követően Szerbia ezúttal Montenegrónak küld oltóanyagot, amit megerősített az ottani miniszterelnök-helyettes is. Dritan Abazović a szállítási részleteiről Ana Brnabić szerb miniszterelnökkel egyeztetett. Az ügyben többen is exponálták magukat, így körülbelül összeállt a kép.

Humánus gesztus

A bejelentés szerint adományról van szó, amelynek leszállítását Aleksandar Vučić levélben kérte a szerb miniszterelnöktől.

– Megerősítem, hogy a vakcinák holnap (csütörtökön) 18.30 körül érkeznek Montenegróba. Az adományt Ana Brnabić, szerb kormányfő adja át Zdravko Krivokapić montenegrói miniszterelnöknek. A montenegrói kormány nagy köszönettét fejezi ki ezért az önzetlen és humánus gesztusért, ami a két ország közötti kétoldalú együttműködés javulásának kiváló bevezetője lehet

– nyilatkozta Abazović a Vijesti című podgoricai napilapnak.

Andrija Mandić, a montenegrói Demokrata Front vezetője ugyanakkor a Twitteren erősítette meg a hírt, amiről tehát ő is tudott. Sőt!


– Éppen most beszéltem Szerbia elnökével, Aleksandar Vučić úrral, aki levelet küldött Ana Brnabić miniszterelnök asszonynak, és arra kérte Szerbia kormányát, hogy az első vakcinaszállítmányt 24 órán belül küldje el Montenegróba!

– írta a Twitteren a montenegrói szerb politikus.

Ez a bejegyzés néhány perccel este hat óra után jelent meg, nem sokkal azt követően, hogy a szerb miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón ment neki a CNN-közeli N1 televíziónak, mert az egy oltópontot zárva talált Belgrádban. De az egy másik történet.

Ez az első szállítmány

A Montenegrónak szánt vakcináról egyelőre annyi derült ki, hogy annak leszállításáról Aleksandar Vučić beszélt Andrija Mandić montenegrói szerb politikussal. De alacsonyabb szinteken is volt egyeztetés.

Ennek adhatott “hivatalos formát”, hogy a szerb elnök valami okból kifolyólag levélben intézkedett, hogy ez miért éppen így zajlott, az egyelőre nem világos. Biztosan ez a módja, amikor egy elnök minden szálat a kezében tart.

Andrija Mandić rövid Twitter-üzenetéből kiderült az is, hogy ez az első szállítmány, tehát lesz második is. És valóban.

A szerda esti órákban Jelena Borovinić Bojović montenegrói egészségügyi miniszter videóüzenetet tett közzé, amelyben felfedte, hogy a szerdai bejelentést számos egyeztetés előzte meg.

Borovinić Bojović azt is közölte, hogy csütörtökön a podgoricai reptérre kétezer Szputnyik V orosz vakcina érkezik, és hogy az elkövetkező napokban Montenegró még ugyanennyit oltóanyagot kap Szerbiától, természetesen ugyanebből a fajtából.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava