Connect with us

Bosznia

A KÁOSZ MAGASFOKA: Bárki vehet koronavírus elleni vakcinát Bosznia-Hercegovinában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

maganrendeles vakcina
A cikk meghallgatása

A Nyugat- Hercegovinai Kanton Közegészségügyi Intézete úgy találta, hogy az oltóanyag körüli felfordulást végtelenül egyszerűen el lehet kerülni: megrendelték Oroszországban a gyártótól a Szputnyik V oltóanyagot, kifizették az érte járó összeget, és most várják a szállítmányt, amely körülbelül két hét múlva érkezik meg. Időközben fogadják az előjegyzéseket, bárki megvásárolhatja náluk a vakcinát. Nem kellenek ehhez sem politikai, sem diplomáciai tapasztalatok, csak egy kis pénz.

Mennyibe kerül?

Valamennyivel több mint ötven euróba, vagyis ennyibe kerül a vakcina, amikorra eljut a fogyasztóhoz.

De a lényeg az, hogy bárki megvásárolhatja, aki hajlandó letenni az előbb említett összegnek megfelelő konvertibilis márkát – Bosznia- Hercegovinában ez a fizetőeszköz.

Ezzel tehát feliratkozhat a listára, és még az állampolgárság sem számít, a bosnyák határhoz közeli horvátországi területekről máris több százan jelentkeztek.

A tervet Andrea Jurić, a Nyugat- Hercegovinai Kanton Közegészségügyi Intézetének az igazgatója találta ki – a kanton körülbelül a magyar megye megfelelője – aki talán maga is meglepődött, hogy secperc alatt megrendelte a 20.000 adag orosz oltóanyagot, közvetítők nélkül, egyenesen a gyártótól.

– Igen, bátorság kellett hozzá, egy nagy projekt úttörői vagyunk. Nem bíztak bennünk, kigúnyoltak bennünket, sokan szkeptikusan fogadták, hogy egy kis kanton nagy vállalkozásba kezd, olyasmibe, ami az állam feladata lenne. De szükségünk volt alternatív megoldásra, valamit mindenáron tenni kellett. A csapat néhány hete szinte el sem hagyja az Intézetet, dolgozunk éjjel-nappal, de megígértük egymásnak, hogy nem nyugszunk, amíg nem szerezzük be az oltóanyagot

– nyilatkozott a Slobodna Dalmacijának Andrea Jurić.

Hála neked, Dayton!

Bosznia- Hercegovinában az utóbbi időben komoly vita folyt arról, hogy ki vehet vakcinát, miután a központi kormány a kantonokra hárította a felelősséget saját tehetetlenségéért, mondván, hogy a kantonok maguk is beszerezhették volna a védőoltást.

Ennek következtében kaotikus állapotok alakultak ki, ami Bosznia- Hercegovinára olyannyira jellemző, akár azt is mondhatnánk, hogy az ország maga a “földi káosz”.

Az említett megyén kívül Szarajevó Kanton is bejelentette már, hogy akkor ők is saját kezükbe veszik a dolgok irányítását, és rendelnek az orosz vakcinából, de hasonlóan döntött a boszniai Szerb Köztársaság is, ami viszont egyáltalán nem volt meglepő.

Magyarra lefordítva ez azt jelentené, mintha Karácsony Gergely és a Dél- Alföld saját vakcina-beszerzésbe kezdene.

A gyógyszertárban árulják majd

De térjünk vissza oda, amivel kezdtük. A Nyugat- Hercegovinai Kanton Közegészségügyi Intézete közölte, hogy jelenleg körülbelül ötezren vannak a várólistán, és az oltóanyagot – miután majd megérkezik – a gyógyszertárban lehet megvenni.

A védőoltást a kanton egészségügyi dolgozói adják majd be, mégpedig teljesen ingyenesen. Aki a kanton területén veszi fel az oltatja be magát, erről igazolást kap, függetlenül attól, hogy Bosznia- Hercegovina állampolgára-e, vagy sem.

Andrea Jurić kantonális közegészségügyi igazgató azt is elárulta, hogy az oltóanyag beszerzésekor nagy segítségükre voltak a gyógyszer-nagykereskedők, akikkel egyébként szaktanácsadói minőségben működnek együtt.

A zágrábi orosz nagykövetség szerint is az a legegyszerűbb módja, hogy valaki hozzájusson az orosz oltóanyaghoz, ha megrendeli.

A horvátok az oroszokkal és a kínaiakkal is tárgyalnak

Matvej Szidorov, a nagykövetség szóvivője nem volt hajlandó elárulni, hogy konkrétan mit beszélt meg pár nappal ezelőtt Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Andrej Neszterenko orosz nagykövet, de Davor Filipović, a HDZ zágrábi főpolgármester-jelölteje, egy tévéműsorban “véletlenül” elszólta magát, és megerősítette, hogy a horvát kormány nemcsak az orosz, de a kínai féllel is kiterjedt tárgyalásokat folytat az oltóanyag beszerzése érdekében.

Ezzel mindinkább biztosnak tűnik, hogy az oltóanyag beszerzése fontos ütőkártya lehet a kormánypárt kezében a küszöbönálló önkormányzati választások előtt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava