Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Macedónia

VAKCINAFUTÁR: A szerb elnök maga szállította le az oltóanyagot Észak-Macedóniának

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic vakcina
A cikk meghallgatása


Vakcinákat adományozott Szerbia az Észak- Macedóniában élő testvéreknek, lehetővé téve ezzel déli szomszédjának, hogy megkezdhesse a védekezést. A 4680 adag Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot a szerb elnök adta át a macedón miniszterelnöknek a két ország határán. Egyúttal azt kérte, hogy a macedónok őrizzék meg a vakcinás dobozokat, mert Szerbiának azokkal el kell számolnia a Pfizer felé.

Fagy és öröm

Aleksandar Vučić a nagy hideg ellenére maga vitte el a határ macedón oldalán fekvő Tabanovcebe a közel ötezer adag védőoltást, hogy ünnepélyesen adja át a macedón miniszterelnöknek.

– Ezzel a szállítmánnyal be tudjuk oltani az összes egészségügyi dolgozót, aki a Covid-központokban dolgozik

– jelentette ki Zoran Zaev.

A szerb elnök ezúttal nem tartott hosszú, csapongó beszédet.

– Már átfagytam, ezért rövidre fogom. Látom, hogy Önöknek sincs melegük

– mondta Vučić, aki közölte, hogy az említett mennyiségű vakcina átengedéséhez megszerezte a gyártó, vagyis az amerikai Pfizer gyógyszergyár engedélyét.

Egyúttal azt kérte a macedónoktól, hogy a dobozokat őrizzék meg, mert azokkal Szerbiának el kell számolnia a Pfizer felé.

A szerb elnök az Instagramon azt írta: boldognak érzi magát, mert Észak- Macedóniában is beindulhat az immunizálás, és ebben segíteni tudtak a szomszédos országban élő testvéreknek.

Vučić bejegyzésében elsütötte azt a közhelyet vagy örök igazságot, hogy bajban ismerszik meg az igazi barát.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök január 18-án közölte a Twitteren, hogy Észak- Macedónia nyolcezer vakcinát kap, illetve vesz Szerbiától, amelyet beszerzési áron fizet ki.

A belgrádi Prva TV jelentése szerint a mostani adomány az említett nyolcezer adag védőoltás része, tehát Szerbia később újabb Pfizer-vakcinákat ad Észak- Macedóniának.

A szerb miniszterelnök szerint az országnak lesz elegendő vakcinája, holnap ugyanis több mint negyvenezer újabb Pfizer féle védőoltás érkezik.

A COVAX nem küld, ezért kínait vesznek

Észak- Macedónia egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy 200 ezer adag vakcinát vásárol a kínai Sinopharmtól, mert a COVAX-rendszeren keresztül rendelt oltóanyag leszállítása nem történt meg időben.

A skopjei vezetés 800 ezer Pfizer-vakcinát, és további 800 ezer más gyártótól származó védőoltást kért az említett rendszeren keresztül, amiből azonban eddig egyet sem kapott.

A Szerbia által átengedett vakcinának köszönhetően Észak- Macedónia azonban megkezdheti az oltást, így a negyedik ország lesz az úgynevezett Nyugat- Balkánon, amely Szerbia, Albánia, valamint Bosznia- Hercegovina után előre lép a koronavírus elleni küzdelemben.

Szerbia ezen a téren megelőzi összes szomszédját, miután 635 ezer ember már megkapta legalább az első védőoltást, miközben megkezdődött az immunizálás második köre is.

Montenegró és Koszovó egyelőre nem tudta megszervezni a koronavírus elleni vakcináció beindítását.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava