SZÍNESFÉM VAGY MAGYARELLENESSÉG? Ledöntötték talapzatáról a horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát

Olvasási idő: 1 percVasárnapra virradóra ismeretlenek ledöntötték talapzatáról a horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát – közölte a sajtóval Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház (HRKKE) püspöke.

A bronzból készült mű Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész alkotása, amelyet közadományokból állítottak az egyház kezdeményezésére, és 2014. március 15-én avatták fel Haraszti főterén.

Amikor állították, akkor az egyetlen Petőfi-szobor volt Kelet-Szlavóniában, két-három évvel ezelőtt azonban a Harasztitól alig 10 kilométerre lévő Szentlászlón is emeltek egy Petőfi-szobrot.

A püspök, aki egyúttal Haraszti református lelkipásztora is, elmondta: egyelőre nem tudják, hogy a mellszobrot színesfémtolvajok próbálták-e meg eltulajdonítani, és tettüket anyagi haszonszerzés motiválta, vagy magyarellenes cselekedetről van-e szó, de a felháborodás óriási.

Az így is gyenge lábakon álló haraszti magyar identitás most a földön hever

– fogalmazott Szenn Péter arra utalva, hogy a szobor arccal a föld felé hevert.

A püspök hozzátette, hogy a rendőrségen természetesen feljelentést tettek, és kérték, hogy a hatóságok mihamarabb kerítsék kézre a bűncselekmény elkövetőit.

A püspök hangsúlyozta, hogy mielőbb helyreállítják az emlékművet.

Ez nem az első ilyen eset a térségben, tavaly szeptemberben ismeretlen tettesek Kosztolányi Dezső szabadkai mellszobrát rongálták meg.
______________
Fotó: internet
petőfi SZÍNESFÉM VAGY MAGYARELLENESSÉG? Ledöntötték talapzatáról a horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!