Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

VÍRUS ÉS VAKCINA: Oltanak ezerrel, mégis romlik a helyzet Szerbiában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

virus oltas belgrad
A cikk meghallgatása


A vírus lankadatlan gyorsasággal terjed Szerbiában, naponta kétezer új beteget regisztrálnak. Pedig oltanak ezerrel, mégis növekszik a kórházakba kerülők száma, van ahol már hely sincs. A romló helyzet miatt a szerbiai válságstáb a jelenlegi intézkedések szigorítását tervezi, a médiából pedig zúdulnak az emberekre a figyelmeztetések, hogy az első adag vakcina felvétele nem jelent védelmet a betegséggel szemben.

A vírus nem ünnepel

Szerbiában az ország államiságát ünneplik a most következő hosszú hétvégén, amihez az amerikai elnököt követően az orosz államfői is gratulált. Mármint a nemzeti ünnephez, és nem a hétvégéhez.

– Fogadja szívélyes gratulációmat országa nemzeti ünnepe – az államiság napja alkalmából. Oroszországban nagyra értékelik a Szerbiával fennálló kapcsolatokat, amelyek a testvéri barátság, valamint a kulturális és szellemi közelség régi hagyományain alapulnak

– írta Vlagyimir Putyin gratuláló üzenetében, amit a szerb elnök Oroszország belgrádi nagykövetének közvetítésével köszönt meg.

vírus-vucsics-hraszcsenko

Aleksandar Vučić azonban nemcsak a gratulációt köszönte meg, hanem a vakcinákat is, amelyeket az orosz elnök néhány nappal ezelőtt küldött a vírus elleni harc támogatására, persze, “nem születésnapi és államisági ajándékként”.

A vakcinákra egyébként nagy szükség van, mert Szerbiában már a második körbe gázoltak bele, ami az emberek oltását illeti. Ezzel a nemzeti ünnep ellenére sem állnak le, mivel a vírus nem ünnepel, ezért a szerb egészségügy sem mehet el hosszú hétvégére. Sőt!

Nem akartak ünneprontók lenni

Annál inkább nem, mert egyre több a beteg, naponta 2 ezer új fertőzött személyt regisztrálnak 10-12 ezer teszt elvégzése során.

– A koronavírusban szenvedő betegek száma növekszik, és ezáltal többen szorulnak kórházi kezelésre is

– kongatta meg a vészharangot Goran Stevanović, a belgrádi fertőző kórház igazgatója, aki már találkozott a vírussal, és átesett a betegségen.

Stevanović közölte, hogy nincs hosszú hétvége a Covid-kórházakban, ahol az ünnepi időszakra “megduplázzák a műszakokat” a vizsgálatok várható növekedése miatt.

A kormányzati körökben nagy tiszteletnek örvendő orvos-igazgató erről azután beszélt, hogy a járványkórházak vezetőinek társaságában találkozott Zlatibor Lončar egészségügyi miniszterrel.

Lapértesülések szerint a szerbiai válságstáb orvosi része a jövő héten – vagyis a nemzeti ünnep után – követelni fogja az epidemiológiai intézkedések szigorítását, ha az újonnan fertőzöttek száma tovább növekszik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy javaslatot tesznek a vendéglátóhelyek ideiglenes bezárása, beleértve a szállodákban található vendéglőket is.

Nyilván azért csak az ünnep után, mert nem akartak ünneprontók lenni.

Ezt a lehetőséget egyébként már belengették azokra a városokra vonatkoztatva, ahol gyors ütemben nyomul a vírus, mint például a közép-szerbiai Valjevo esetében.

A katonáknak sem tetszik

A helyzet súlyosságára utal, hogy már nemcsak a polgári válságstáb szólalt meg, hanem az egyik belgrádi covidos “honvédkórház” parancsnoka is.

– Ami Karaburmát illeti, mi tele vagyunk, tíz-tizenöt nappal ezelőtt csökkent ugyan a betegek száma, de most ismét teltház van, akárcsak a fertőző kórház, valamint a munkaügyi és a mladenovaci kórház esetében, de telik Zimony és Batajnica is. Attól tartunk, hogy a felsorolt kórházakat, amelyeket már kivontunk a Covid-rendszerből, ismét járványkórházzá kell alakítanunk

– nyilatkozta dr Ivo Udovičić alezredes a vírus újabb támadására reagálva.

A halálozási arány Szerbiában egyébként 1%, eddig közel 420 ezer beteget találtak, és 4 199 a betegség következtében elhunytak száma.

Ez ugyan nem tűnik soknak, viszont rosszul hangzik, ha úgy fogalmazzuk meg a mondatot, hogy ez az arány egy közel 7 milliós országban 70 ezer elvesztését jelenti. Ez viszont már nem néz ki jól.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava