Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Biztosítás

UTASBIZTOSÍTÁS BALKÁNI MÓDRA: Nem a koronavírus okozta a szerbiai utazási irodák csődjét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ETPXAswXgAA lXq
A cikk meghallgatása


Másfél évvel ezelőtt több mint 700 utazási iroda működött Szerbiában, tavaly év elején 415 ügynökség kapott engedélyt, idénre viszont alig 70 maradt meg. A számok zuhanását még az olyan világméretű változás sem igazolja, mint amilyen a koronavírus-járvány. A probléma ugyanis sokkal előbb kezdődött, mint ahogy a Covid-19 vírus megjelent: a szerbiai utazási irodákat elsősorban a teljesíthetetlen állami döntések juttatták csődbe, a járvány már csak feltette az i-re a pontot – állítják az utazási irodák képviselői.

Túlértékelt biztosítások

– A problémák akkor kezdődtek, amikor a csaknem másfél éve bevezetett idegenforgalmi törvényben ésszerűtlen kategóriákat határoztak meg – állítja Németh András, a zentai Domus utazási iroda tulajdonosa. A 25 éves tapasztalattal rendelkező ügynök elmagyarázta, hogy a rendelkezések szerint a legkisebb iroda 1000 utast vihet egy évben nyaralni, és ehhez 200 ezer euró biztosítási garanciát kell letétbe helyeznie. A következő kategóriába az 1000–5000 utassal foglalkozó irodák tartoznak, amelyeknek 250 ezer euró értékű biztosítási kötvényt kell felmutatniuk működésük engedélyeztetéséhez. A harmadik csoportba tartozóknak 350 ezer euró értékű garanciával kell rendelkezniük ahhoz, hogy 5000-10000 utassal dolgozhassanak, az ettől több utassal foglalkozó irodáknak viszont 400 ezer eurós biztosításra van szükségük a működéshez.

Németh András szerint aránytalan és értelmetlen rendszerről van szó, hiszen tízszeres utasszámért mindössze dupla akkor biztosítást követelnek “illetékesék”.

– Az új utasbiztosítási rendelkezések homlokegyenest szembe mennek a külföldi gyakorlattal, amely a megvalósított utazások értékének 1-1,5 százalékát követelei meg biztosítási fedezetként. Így amekkora forgalmat valósít meg az utazási iroda, annak arányában fizet a vele leszerződött biztosító társaságnak

– magyarázta a tulajdonos.

– Egyszerű és hatékony eljárás, nincs megkülönböztetés a kis és a nagy irodák között. Az itthoni törvénymódosítás azonban kizárólag a nagy utazási irodáknak kedvez: szerintem a rendelkezéseknek az a céljuk, hogy elfojtsák a kisvállalkozókat, ezt látom a mai napig”

– fejtette ki véleményét Németh András.

Az ügynökségek aggályait az Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége (YUTA) is folyamatosan közvetítette a szerb kormányzat felé. Aleksandar Seničić nyilvánosságra hozta, hogy az utazási irodák működését szavatoló biztosítások piaci összértéke 100 millió euró. Szavai szerint ez teljesíthetetlen, a gyakorlatban érvényesíthetetlen érték. Ekkora összeget ugyanis a biztosítási társaságok nem tudnak kifizetni. Még akkor sem, ha előtte bezsebelik a hihetetlenül drága biztosítási díjakat.

Amikor semmi sem elég

Tavaly tovább fokozta a gondokat, hogy a biztosítók a járványhelyzetre hivatkozva megtagadták a kötvények kiadását, miután az utazásokkal foglalkozó cégeket a magasan kockázatos kategóriába sorolták. Így szeptember 30-án az ország összes utazási irodájának megszűnt a működési engedélye.

A biztosítók a szerb kormány kérésére sem voltak hajlandók engedni, egyes bankok viszont idővel bevállalták a helytállási garanciák kiadását. Kijelentették azonban, hogy ezt csak háromszoros fedezettel vállalják.

– Magyarán szólva ez azt jelenti, hogy a legkisebb irodáknak – mint amilyen a Domus is – a 200 ezer eurós fedezett mellett egy 600 ezer euró értékű ingatlant is zálogba kell helyeznie, és további 8400 eurót kell letétetbe helyeznie, hogy megkapja a működési engedélyt. Erre mondtam én azt, hogy ha nekem, mint tulajdonosnak, ekkora értékű ingatlanom lenne, akkor elköltöznék a Maldív-szigetekre, és koktélokat kóstolgatnék a tengerparton, nem pedig turizmussal foglalkoznék Vajdaságban

– adott hangot elkeseredésének Németh András.

Láncok és lakatok

Miután a szerbiai biztosítók és a bankok állami nyomásgyakorlására sem akartak együttműködni, az újonnan megválasztott szerb idegenforgalmi miniszter, Tatjana Matić november közepén bejelentette, hogy a szerb kormány 150 millió dináros értékű biztosítási szubvenciót tervez az utazási irodák támogatására. Ugyanakkor az illetékes minisztériumok némileg módosították a biztosítási kötvények kiadásának feltételeit és az utazási irodák fent említett besorolását.

– A biztosítók a részben módosított feltételeknek köszönhetően is csupán 40 ügynökséggel kötöttek szerződést, a bankok pedig 20 iroda működéséért vállaltak helytállási garanciát. Így tehát az ügynökségek csupán tíz százaléka kapta meg a működési engedélyt az országban

– hozta nyilvánosságra a YUTA elnöke.

Aleksandar Seničić elmondta azt is, hogy az utazással foglalkozó ügynökségeket a bankok mellett a fejlesztési alap is “fekete listára” tette a kölcsönök odaítélésénél. Az átadott sürgős kérelmek közül ugyanis csak 5-6 került elbírálásra, a megmaradást biztosító kölcsönöket viszont 300 ügynökség igényelte.

December elején bekövetkezett az, amire egész évben figyelmeztettek az utazási irodák: többszáz ügynökség felfüggesztette működését A halálba indulók köszöntenek! elnevezésű, alulról szerveződött tiltakozáshoz minden olyan iroda csatlakozott, amely “nem került be a 30 kivételezett közé, akik kiválthatták a működési engedélyüket”.

A szerb kormány válasza: minimálbérek

Januárban a szerb kormány újabb egy minimálbérrel segítette volna többek között az utazási irodákat is.

Kilátástalan helyzetük ellenére azonban szinte egyetlen ügynökség sem adta át a kérelmét. Képviselőik szerint az igényléssel ugyanis kötelezték volna magukat a munkahelyek megtartására, ami tovább növelte volna a költségeiket.

Kiemelték, hogy az állami vezetés továbbra sem veszi figyelembe az utazási irodák szövetségeinek ajánlásait.

Hangsúlyozták, hogy a YUTA folytatja a harcot az utazások biztosítására vonatkozó szabályozás módosításáért, de továbbra is követelik a kölcsönök gyors odaítélését, valamint az adók és járulékok kifizetésének elhalasztását is.

Minderre a szerb kormány újabb három fél minimálbér ígéretével válaszolt… Ezért az ajtókon maradtak a lakatok.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava