Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

MÁSODIK KÖR: Minden irányból érkezik a vakcina Szerbiába, február végéig egymillió ember lesz, aki mindkét oltást megkapja

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic otvenete
A cikk meghallgatása


Szerbiában reggel kilenc órakor megkezdődött a második kör, vagyis azoknak az oltása, akik három héttel ezelőtt már megkapták a Covid-19 elleni első oltást. A szerb elnök szerint a második oltások beadásához rendelkezésre áll a szükséges vakcina, amely már vagy Szerbiában van, vagy napokon belül ott lesz.

Érkezik a sok vakcina

A jelek szerint sikeres volt a szerb elnök múlt heti akciója, amelyet a múlt héten indított az újabb vakcinák beszerzése érdekében.

Aleksandar Vučić az orosz elnököt telefonon, a kínai államfőt pedig Kína belgrádi nagykövete által sürgette meg, hogy sürgősen küldjenek újabb vakcinákat.

Oroszország és Kína azonnal összekapta magát, és küldte is azonnal az oltóanyagot. A szerb elnök maga tájékoztatta az ország lakosságát a jó hírekről.

– Ma reggel 50 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett, és a következő két hétben újabb 50 ezer adagot kapunk, ami 50 ezer ember beoltására elegendő. Ami a legfontosabb, hogy holnap, a délutáni vagy az esti órákban újabb 500 ezer adag Sinopharm-vakcina érkezik.

Vučić hozzátette, hogy a kínai vakcina érkezésével kapcsolatban nincs bizonytalansági tényező, az 500 ezer vakcina még Kínában van ugyan, de szerb raktárakban.

Vučić arról arról nem szólt, hogy miként jut el a kínai vakcina Belgrádba. Legutóbb, vagyis első alkalommal, az egymillió kínai vakcina a szerb légitárság egyik gépével érkezett meg a szerb fővárosba.

A szerb elnök arról is beszélt, hogy február 15-én és 22-én – vagyis február végéig hazája újabb 88 ezer Pfizer-vakcinát kap. Elmondta azt is, hogy aláírták a szerződéseket az AstraZeneca oltóanyagának beszerzéséről, amelyből február 20-ig Szerbia 125-150 ezer darabot kap.

A szerb elnök a felsorolást követően köszönetet mondott az orosz, különösen pedig a kínai elnöknek, és mindazoknak, akik hozzájárultak, hogy Szerbia hozzájusson az újabb adag vakcinákhoz.

Vučić beszélt arról is, hogy Szerbia eddig egyetlen vakcinát sem kapott a COVAX-programon keresztül, mind bilaterális megállapodások alapján érkezett az országba.

Kétmillió beoltott ember

A szerb elnök külön is megjegyezte, hogy mindennek köszönhetően február végéig egymillió ember lesz, aki mindkét oltást megkapja.

Ezt minden bizonnyal annak alapján állította, hogy Szerbiában délelőtt kilenc órakor megkezdték beadni a második injekciót azoknak, akiket az “oltási szezon” januári kezdete óta egyszer már beoltottak.

Az elsők között kapta meg a második vakcinát Zlatibor Aleksandar Lončar szerb egészségügyi miniszter.

Aleksandar Vučić közben köszönetet mondott azoknak az ellenzéki vezetőknek, akik már felvették az oltást, holott korábban azzal kampányoltak az interneten, hogy Szerbia valójában nem szerezte be a szükséges mennyiségű oltóanyagot, és az ország vezetői ezzel csak áltatják a népet.

Az erősen kormánypárti Pink TV nem kis kárörvendéssel arról számolt be, hogy a belgrádi vásárcsarnokban az orosz vakcináért állt sorba Dragan Đilas a szerbiai Szabadság és Igazság Pártjának vezetője, akitől az áltatásról szóló nyilatkozat származott, illetve aki korábban úgy nyilatkozott, hogy csakis azt a vakcinát adatja be magának, amelyet az Európai Unió jóváhagyott, illetve amelyet a fejlett nyugati országok alkalmaznak a koronavírus leküzdésére.

A kormánypárti Pink TV ezzel kapcsolatban megállapította: nem tudják, hogy a szerb elnök mikor oltatja be magát, az viszont biztos, hogy ezt a legismertebb és letöbbet emlegetett ellenzéki vezető ezt már megtette.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava