Connect with us

Horvátország

BEZZEG MAGYARORSZÁG: Horvátországban 65 év kor felett is beadják az AstraZeneca vakcináját

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Horvátországban ez idáig nem nagyon foglalkoztak a magyar kormány reakciójával az EU-ban tapasztalható oltóanyag-hiányra, az átlagpolgár azonban átlátott a szitán – legalábbis erre utal egy-két közvéleménykutatás a baloldali térfélről. Az alábbi sorokban arról is szó lesz, hogy hiába azonban a “népi éleslátás”, mert a döntés a báni palotában születik meg. Egy horvát lap erélyesen bírálja a zágrábi kormánynak a döntését, amely szerint az AstaZeneca vakcináját beadják az időskorúaknak is.

A jó és a jobbik vakcinák

Nem sokkal az alábbi cikk lezárása előtt Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy az AstraZeneca vakcinája a 65 év feletti korosztályok számára is hatékony és biztonságos.

– Kijelenthetjük, hogy az AstraZeneca az esetek 62 százalékában véd, ami azt jelenti, hogy ebben a százalékban óv a megbetegedéstől, a fennmaradó százalékban viszont enyhébbek lesznek a tünetek, és leggyakrabban csak egy szimptóma jelenik meg

– nyilatkozta a horvát egészségügyi miniszter, és ezzel védelmébe vette a horvát közegészségügyi intézet vezetőjét.

Krunoslav Capak közegészségügyi vezető – aki már felvette a Pfizer/BioNtech vakcina második adagját is – a hét végén jelentette be, hogy a 65 kor feletti embereknek is beadják az AstraZeneca által előállított védőoltást, amellyel az említett életkor felett általában nem oltanak.

A betegségen átesett horvát egészségügyi miniszter tehát Capak segítségére sietett, és igyekezett rendet vágni a százalékok között.

– Valamennyi bejegyzett vakcina csaknem száz százalékban jó, bár az orvostudományban majdnem, hogy nincs száz százalék… Mindhárom oltás egyformán jó. Az AstraZeneca vakcinája által nyújtott védelem valamivel ugyan kisebb, de a második adag fokozhatja az immunválaszt

– mondott ellent önmagának Vili Beroš, aki mindezek után azt tanácsolta honfitársainak, hogy ne várjanak más vakcinára, hanem bátran oltassák be magukat az AstraZenecával, amelyből februárban várhatóan 150 ezer adag érkezik Horvátországba.

Ezek után horvát legyen a talpán, aki kiigazodik a vakcinák és a százalékok között, és be meri oltatni magát.

Horvátország és a nyugat

A horvát kormányt elég sok kritika éri mostanában amiatt, hogy a nyugati csapásvonalat követi a vakcináció terén.

Nemrégiben a baloldali Index.hr és a Novi list közvéleménykutatása hívta fel a figyelmet arra, hogy olvasóik, ha választhatnának, akkor legszívesebben az orosz Szputnyik vakcinával oltatnák be magukat.

Ez nagyon furcsa jelenség, mert ami azt illeti, Horvátországban szinte egyáltalán nincs orosz propaganda, másrészt pedig a horvátok “orcájukat közismerten a nyugat felé fordítják”. (Szerkesztői üzenet: a kolléga itt szexuális devianciára utaló hasonlatot használt a nyugattal kapcsolatban, amit egyáltalán nem helyeseltem.)

A horvátok tehát mindent, ami nem nyugati irányból érkezik, gyanakvással, lekicsinyléssel fogadnak. Így annakidején a horvát médiumok is csatlakoztak a “szabad világ” kórusához, és nagy mennyiségű “szakvéleményt”, “tényt” és miegymást közöltek a frissen bejelentett Szputnyik V koronavírus-elleni vakcináról.

Az “elsietett”, “gyanús”, “tudománytalan” orosz vakcina (így a nyugati propaganda), időközben eleget tett mindennemű vizsgálatnak, mellékhatásai egészen enyhének bizonyultak, és úgy tűnik, hosszabb ideig tartó védettséget biztosít, mint bármelyik más oltóanyag (eddig a keleti propaganda).

A horvát médiumok egy ideig óvatosan kerülgették a témát, vagy tisztességtudóan “belpolitikai célokat szolgáló szóló magánakciónak” nevezték a magyar kormány reakcióját Brüsszel tanácstalanságára, végül azonban a jobbközép Slobodna dalmacija nyíltan feltette a kérdést:

– Az embereket nem érdekli ki gyártotta le az oltóanyagot, hanem csak az, hogy biztonságos-e. Miért nem rendeltünk a hatékony orosz vakcinából, mint ezt Magyarország tette!?

Horvátország és a többiek

A cikk azt is kifejti, hogy az Európai Unióban inkább politikai, mint tudományos szempontok figyelembevételével döntöttek az oltóanyag beszerzésekről. Így most az a helyzet, hogy az európai országokban átlagosan száz emberből csupán kettő kapta meg az oltást, szemben az izraeli 43, vagy az angliai 10, illetve az amerikai 7 beoltottal.

Az EU a brit AstraZenecára helyezte a hangsúlyt, amelynek az oltóanyaga a rendelkezésre álló adatok szerint, hatékonyságában jócskán az orosz Szputnyik V alatt marad, különösen ha idősebb személyekről van szó.

A báni palotában (a horvát kormány székhelye – K.R.) most persze, azt mondják, hogy könnyű a csata után tábornoknak lenni, és hogy az oltóanyag megrendelésének pillanatában nem lehetett megjósolni az európai beszerzési rendszer csődjét.

– Hiányzott a bölcsesség vagy a bátorság ahhoz, hogy elfogadhatóbb oltások beszerzésével alternatív megoldásokhoz nyúljanak ebben a súlyos válságban (mint például Magyarország, Csehország vagy Szerbia), a hazai életek urai inkább hátat fordítottak az idős és beteg horvát embereknek.

A spliti lap szerint a kocka tehát el van vetve. A horvát időskorúak vagy beadatják sorvadt felkarizmaikba az AstraZeneca vakcináját, vagy bejelentkeznek egy szabad lélegeztetőgépre.

– Egyáltalán nem akarnak az időseknek adni a kevéske Pfizer/BioNTech és Moderna vakcinából, hanem azt üzenik nekik, hogy “vegyétek fel az AstraZenecákat, vagy krepáljatok be”

– írta hétfői kommentárjában a Slobodna Dalmacija.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava