Connect with us

Európai Unió

MIGRÁNSKODÓ KÉPVISELŐK: A migránsútvonalon szeretett volna belépni Horvátországba négy olasz baloldali uniós képviselő

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A horvát rendőrség szombaton visszafordította a bosznia-hercegovinai-horvát határról az Európai Parlament négy olasz képviselőjét, Pietro Bartolot, Alessandra Morettit, Pier Francesco Majorinot és Brando Benefeit. Ők vasárnap a térségben található migránstáborokat – így a Lipa tábort is -, járták be Nicole Minassi olasz nagykövet, Ekatarina Dorodnova, a Bosznia-hercegovinai EU küldöttség vezetőjének helyettese és Laura Lungaroti, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) bosznia-hercegovinai misszióvezetőjének kíséretében.

Migránskodó képviselők

Az olasz baloldali EP-képviselők látogatásukat közvetlenül megelőzően illegálisan kísérték meg átlépni a horvát-bosznia-hercegovinai határt a Bojna erdőnél, ahol a Boszniából érkező migránsok próbálják meg a bejutást Horvátországba, illetve az Európai Unióba, de a horvát rendőrök megakadályozták őket ebben.

A horvát sajtó és a hírportálok, illetve egyes olasz lapok is, botrányt szimatolva számoltak be az esetről, az ellenzéki Horvát Szociáldemokrata Párt pedig tiltakozott a rendőrség erélyes fellépése ellen, de erről majd alább.

Az olasz képviselők nem nyilatkoztak az esetről, mondván, hogy ezzel majd később foglalkoznak, Davor Božinović horvát belügyminiszter viszont tőle szokatlanul éles szavakkal bírálta az olaszokat.

Véleménye szerint “egyértelműen provokációról van szó, továbbá a horvát törvények semmibe vételéről, és a horvát intézményrendszer lejáratására tett kísérletről”.

Božinović nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az uniós képviselők olyan helyen kíséreltek meg átlépni a határon, ahol nem létezik határátkelőhely, és ennek értelmében a horvát rendőrség megakadályozta ezt az illegális kísérletet.

Dühös a belügyminiszter

Božinović egyúttal cáfolta, hogy az olasz képviselők rendelkeztek a határátlépéshez szükséges engedéllyel, mert szavai szerint “senkinek sem áll jogában a horvát törvények megszegésére feljogosító engedélyt kiadni”.

– Horvátország a törvényekkel összhangban ellenőrzi az Európai Unió határának leghosszabb szárazföldi szakaszát, a rendőrség számára ez jogszabályban előírt kötelesség. Senki sem léphet be Horvátországba ott, ahol a belépés nem engedélyezett. Milyen célt szolgálnak egyébként az országok közötti határátkelők, ha valakinek jogában áll, vagy úgy véli, hogy jogában áll árkon-bokron át átlépni a határt? Aki eleget tesz a nemzetközi határvédelmi előírásoknak, az a határátkelőkhöz megy, nem a kiserdőbe. Ezt tisztázni fogjuk az európai intézményekkel

– jelentette ki a horvát belügyminiszter, aki rosszallását fejezte ki amiatt is, hogy “egyes horvát politikusok” elítélték a rendőrségi fellépést, és anélkül kezdtek vádaskodni, hogy a horvát belügyminisztériumhoz fordultak volna.

A határincidens

Zoran Ničeno, a horvát határvédelem vezetője szerint az uniós képviselők ugyan hivatalosan bejelentették érkezési szándékukat Horvátországba, de azt is jelezték, hogy egy rendőrségi ellenőrző pontnál szeretnék átlépni a horvát határt.

– Azonnal válaszoltunk az értesítésre, és kifejtettük, hogy látogatásukat örömmel fogadjuk, ám a határátlépéssel kapcsolatban nem tudunk szolgálatukra lenni. Érkezésük előtt felvilágosítottuk őket, hogy az országhatárt csak a hivatalos határátkelőhelyeken léphetik át

– mondta Ničeno, majd hozzáfűzte, hogy ezután nem volt semmilyen további kommunikáció a belügyminisztérium és az olasz europarlamenterek között.

Az olasz parlamenti képviselők szombaton 14 óra körül jelentek meg a horvát rendőrségi ellenőrző pontnál. A figyelmeztetésekkel nem törődve megkerülték a kihúzott horvát rendőrségi szalagot.

A horvát rendőrök a határtól mintegy 200 méterre fizikai blokádot alkottak, és meggátolták az illegális határátlépési kísérletet.

– Hét rendőr állta útjukat, mire ők magyarázkodni próbáltak, miközben a boszniai oldalon a migránsok mozgolódni kezdtek. Felkínáltuk nekik a határ más szakaszának vizsgálatát, de elutasították, majd visszafordultak, és folytatták tovább útjukat Bosznia- Hercegovina felé

– mondta Ničeno.

Az ellenzéki oldal

A helyszínen készült felvételekből kiderül, hogy az olasz parlamenti képviselők valóban elindultak Horvátország belseje felé, a rendőrök pedig utánuk eredtek, majd útjukat állták.

Ugyanakkor a rendelkezésre álló felvételek alapján nem felelnek meg a valóságnak a katolikus egyházhoz közelálló milánói Avvenire lap megállapításai, hogy a horvát rendőrök a “mezőn üldözték a parlamenti képviselőket”.

– Mit kell itt titkolni? Ha Horvátország tiszteletben tartja a nemzetközi normákat, mint ahogy állítja, akkor miért nem engedik meg, hogy belépjünk

– kérdezték az uniós parlamenti képviselők.

A történteket vasárnap elítélte a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP). A szociáldemoktaták felszólították Andreja Plenković miniszterelnököt, Davor Božinović belügyminisztert és Gorana Grlić Radman külügyminisztert, hogy minél előbb adjanak magyarázatot a történtekre.


Peđa Grbin, az SDP elnöke, valamint Biljana Borzan, a párt alelnöke és európa parlamenti képviselője a Twitteren közzétett rövid állásfoglalásában megjegyezte, hogy Horvátország az Európai Unió tagja, és ezért köteles tiszteletben tartani az uniós törvényeket és értékeket, mert “azok a horvát törvények és értékek is.”

Ez az utolsó mondat már a szociáldemokraták hivatalos közleményéből származik, amely szerint Horvátország nem akadályozhatja meg a magukat igazoló uniós képviselőket abban, hogy tegyék, amire joguk van.

A vita tehát egyértelműen arról szól, hogy melyik az “öregebb” vagyis mérvadóbb törvény, a horvát, mint ahogy azt a belügyminiszter állítja, vagy pedig az európai, ahogy azt a szociáldemokraták vélik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava