A FRONTEX KIVONULÁSA: A Helsinki Bizottság követelte, miután Magyarország egy hónap alatt 4 400 migránst küldött vissza Szerbiába

Olvasási idő: 2 perc

A Helsinki Bizottság kérte, a Frontex teljesítette. Az uniós határ- és partvédelmi ügynökségének kivonulását a Magyar Helsinki Bizottság követelte, amely gondosan dokumentálta a Magyarország részéről Szerbiába történt kitoloncolásokat. Erről az euobserver.com számolt be. A Helsinki Bizottság győzelemként éli meg a Frontex döntést.Győzelemnek tartják

A Magyar Helsinki Bizottság egy hónappal ezelőtt a Twitteren emlékeztett arra, hogy Magyarország 2016-ban legalizálta a kitoloncolásokat (push-baks), és azóta több mint 50 ezer ilyen eset történt.

Egy nappal ezelőtt a fent említett civilszervezet “breaking” megjelöléssel szintén a Twitteren közölte: sokéves bizonyítékgyűjtés, peres eljárás és érdekvédelem után sikerült elérnie, vagyis “megtörténné tennie”, hogy a Frontex a “jogellenes kiutasítások” (push-baks) miatt felfüggeszti magyarországi műveleteit.

A Helsinki Bizottság azzal a megállapítással “fényezte” a maga szerepét, hogy ez az első ilyen eset az Ügynökség, azaz a Frontex történetében.


A szerbek is tudnak a Frontex kivonulásáról

A belgrádi Politika az előbb említett európai hírportálra hivatkozva számolt be a Frontex döntéséről, a tekintélyes szerb lap nem fűzött kommentárt a hírhez.

Megtették viszont ezt a lap olvasói.

Egyikük azt kérdezte, hogy a magyarok miért nem küldték a migránsokat inkább Amerikába, mert hogy nem Szerbiába bombázta azokat az országokat, amelyekből a migránsok menekülnek.

A belgrádi Politika másik olvasója pedig azt a kérdést tette fel, hogy Szerbia miért nem épít kerítést a macedón határra? Ehhez kapcsolódik az, ami után egy harmadik olvasó érdeklődött:

Ha a magyaroknak joguk van visszaküldeni a migránsokat Szerbiába – miután onnan érkeztek – mi ezeket a migránsokat miért nem adjuk vissza annak az országnak, amelyből hozzánk jöttek?

A cikkhez fűzött következő hozzászóló megjegyezte, hogy a magyar sajtó szerint jelenleg 50 ezer migráns van Szerbiában, amire egy újabb olvasó számolni kezdett, azt véve alapul, hogy Szerbia minden migráns után napi 35 eurót kap (az Európai Uniótól).

Néhány szorzásból kiszámította, hogy 50 000 x 35 euró napi 1,75 millió eurót jelent, ami 20 millió euró havonta és 240 millió euró évente. A számításba ugyan némi hiba csúszott, de a lényeg az, hogy Szerbia jelentős összegeket kap az EU-tól a migránsok ellátásáért.

Egy sokadik olvasó megjegyezte, hogy a létfontosságú nemzeti érdekeket mindenáron védelmezni kellene.

Minden államnak foglalkoznia kell önmagával, és hosszú távú érdekeivel, ahogy Magyarország is teszi. Az EU-adminisztráció ma még van, holnap pedig már nincs, az államok viszont megmaradnak, és azok az országok élnek tovább, amelyek készek ellenállni egy ilyen inváziónak.

A belgrádi Politika olvasói között vannak, akik gratuláltak a magyaroknak, mások viszont barátságtalan lépésnek tekintik a migránsok visszaküldését Szerbiába, miközben a szerb politikusok azzal dicsekszenek, hogy milyen jók a viszonyok Magyarországgal.
a frontex kivonulÁsa: a helsinki bizottság követelte, miután magyarország egy hónap alatt 4 400 migránst küldött vissza szerbiába A FRONTEX KIVONULÁSA: A Helsinki Bizottság követelte, miután Magyarország egy hónap alatt 4 400 migránst küldött vissza Szerbiába balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!