Connect with us

Holokauszt

A HOLOKAUSZT NEMZETKÖZI EMLÉKNAPJA: A szlovén elnök szerint egyre gyakoribb a gyűlöletbeszéd

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HOLO4 LOW
A cikk meghallgatása

A holokauszt nemzetközi emléknapján Borut Pahor szlovén köztársasági elnök az emlékezés koszorúját helyezte el a lendvai, illetve a hosszúfalui izraelita temetőben. Borut Pahor ebből az alkalomból úgy nyilatkozott, hogy egyre gyakoribb a gyűlöletbeszéd a világban.

Koszorúzás

A második világháború előtt a Muravidéken – többnyire Lendván és Muraszombatban – jelentős zsidóközösség élt. A felkutatott adatok szerint a németek koncentrációs táboraiban 392 muravidéki zsidó vesztette életét, közöttük volt szinte a teljes lendvai közösség.

A holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én Lendván minden évben rendezvénysorozattal emlékeznek a világtörténelem legnagyobb áldozattal járó népirtására, amely megváltoztatta a kisváros életét is.

Idén a járványügyi korlátozások miatt a megemlékezések elmaradnak, illetve az online-térbe kerültek át, Borut Pahor köztársasági elnök viszont ellátogatott Lenvára és az emlékezés koszorúját helyezte el a lendvai, illetve hosszúfalui izraelita temetőben.

Úgyszintén Máthé László Eduárd, Magyarország lendvai főkonzulja és a muravidéki magyar közösség képviselői koszorúzással és főhajtással rójták le tiszteletüket az áldozatok emléke előtt.

HOLO1 LOW

Botlatókövek

Pahor elnök rövid sajtónyilatkozatában a folyamatos emlékezés fontosságára és a felelősségre hívta fel a figyelmet, majd kitért a mai világban egyre gyakoribb, korlátok nélküli gyűlöletbeszéd messzemenően káros hatására, valamint az erkölcsi és emberi felelősségvállalásra a kimondott szavakkal kapcsolatban.

Szlovéniában ma két zsinagóga áll, az egyik az 1866-ban épült lendvai, amelyben a Szlovén Holokauszt Múzeum és a lendvai zsidóság emlékére felállított állandó kiállítás is helyett kapott.

A zsinagóga minden évben a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezések és az iskolai történelmi emlékórák helyszíne is.

Lendva 2019-ben csatlakozott a szlovéniai Botlatókövek című művészeti projekthez is, amelynek keretében a Fő utcán három zsidó család egykori otthona előtt botlatóköveket helyeztek el.

A Borut Pahor által támogatott kezdeményezéshez Lendva azzal a céllal csatlakozott, hogy néhány egykoron itt élő zsidó családot szimbolikusan “visszahozzon” a város utcáira.

A zsidóság, amely korábban teljes vertikumú életet élt hitközséggel, zsidó felekezeti iskolával és kiterjedt kereskedelmi tevékenységgel, motorja volt a lendvai polgári fejlődésnek.

Elvesztésükkel a többi nemzet is szegényebb lett.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava