Connect with us

Vakcina

VERSENYÚSZÁS A VAKCINÁÉRT: A szerb elnök szerint a világ olyan, mint a Titanic, a gazdagok lenyúlják a csónakokat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Aleksandar Vučić szerb elnök ezúttal az Instagramon keresztül szólította meg Szerbia lakosságát. Felvázolta a népnek, hogy a világ olyan, mint a Titanic, meg kell küzdeni minden csónakért.

Tízezer vakcina

– A hajnali óráktól folyik a harc a vakcináért, minden egyes vakcináért, az ország minden egyes lakosáért. Sok találkozó, sok nehéz beszélgetés

– mondta a szerb elnök, majd elővette a “titanicos hasonlatot”.

– A világ ma olyan, mint a Titanic, a gazdagok csak maguknak akarnak mentőcsónakokat biztosítani. A gazdagok és a nagyok. Senkinek sem hagynak semmit, süllyedjünk el együtt a Titanickal.

A szerb elnök azonban jelezte, hogy küzdeni fognak a fennmaradásért.

– Életerős nép vagyunk, küzdeni fogunk a fennmaradásért, Szerbia fenntartásáért, és sikeresek leszünk. Ezért szeretném tudatni Önökkel, hogy ma reggel újabb 10 000 új vakcinát kaptunk, és együtt nyerni fogunk. Éljen Szerbia!

– mondta a szerb elnök.

Aleksandar Vučić arról nem beszélt, hogy honnan érkezett az újabb adag vakcina. Nem kizárt, hogy a Pfizertől, az szokta 10-20 ezresével “csöpögtetni az oltóanyagot” a balkáni és a közép-európai országok számára.

Egy csónakban eveznek

A szerb elnökhöz hasonlóan a horvát miniszterelnök a napokban többször is kikelt az ellen, hogy a nagyobb országok elorozzák a vakcinákat a szegényebbek elől.

Andrej Plenković hétfői sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a világban jelenleg oltóanyag-eltérítés (vaccine hijacking) folyik.

– Úgy látszik, hogy vannak országok, amelyek nincsenek széleskörűen elkötelezve, vagyis szerződésekkel nem kötelezték el magukat, mint mi, akik az Európai Unió tagországa vagyunk. Ezek az országok most, legalábbis úgy tűnik: magasabb áron vásárolják az oltóanyagot, mint az EU.

A horvát miniszterelnök szerint ez ellentétes a megkötött megállapodásokkal, ezért Horvátország követeli a szerződésekben foglaltak betartását.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava