Connect with us

Vakcina

A SEMMINÉL NINCS JOBB? A horvát kormány egy ideig (még) nem vesz sem Szputnyik, sem Sinopharm vakcinát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szputnyik sinopharm moderna pfizer
A cikk meghallgatása

Vakcina ugyan nincs, de a horvát vezetés egyelőre nem kér sem a Szputnyik, sem Sinopharm féle oltóanyagból. Zágrábban a horvát miniszterelnök, illetve a válságtörzs sajtótájékoztatóján kiemelt szerepet kapott az Európa-szerte tapasztalható oltóanyag-hiány. Andrej Plenković miniszterelnök és Krunoslav Capak közegészségügyi igazgató szavaiból az olvasható ki, hogy a horvát kormányt nagyon nyugtalanítja a helyzet, de egy ideig még nem tesznek semmit a helyzet orvoslására.

Sem Szputnyik, sem Sinopharm

Plenković miniszterelnök sajtótájékoztatóján megismételte, hogy véleménye szerint a világban jelenleg oltóanyag-eltérítés (vaccine hijacking) folyik.

– Úgy látszik, hogy vannak országok, amelyek nincsenek széleskörűen elkötelezve, vagyis szerződésekkel nem kötelezték el magukat, mint mi, akik az Európai Unió tagországa vagyunk. Ezek az országok most, legalábbis úgy tűnik: magasabb áron vásárolják az oltóanyagot, mint az EU. Ez a megállapodásokkal ellentétes eljárásokra ad okot, de mi követeljük a szerződésben foglaltak betartását

– mondta Plenković, aki reagált arra is, hogy Olaszország szerződésszegésért be akarja perelni a Pfizert. A horvát miniszterelnök annak a véleményének adott hangot, hogy amennyiben ilyesmire valóban sor kerül, akkor annak az EU szintjén kell történnie.

– A szerződő fél az Európai Bizottság volt, ők írták alá, mindannyiunk nevében

– jelentette ki Plenković, és hozzáfűzte, hogy Horvátország más forrásból nem tervez semmilyen beszerzést.

Várakozó álláspont

A válságtörzs sajtótájékoztatóján Krunoslav Capak a horvát közegészségügyi intézet vezetője kissé konkrétabb volt, és elmondta, hogy Horvátország az elkövetkező napokban várakozó álláspontra helyezkedik, mivel még nem tudni, hogy mi lesz az eredménye az Európai Bizottság és a gyártók közötti egyeztetésnek.

A sajtótájékoztatón, mind a kérdező újságírók, mind Capak meglepő tajákozatlanságról tettek tanúbizonyságot.

Az újságírók ködösen utaltak rá, hogy Magyarország orosz oltóanyagot szerzett be, mire Capak annyit mondott, hogy hivatalosan ő arról értesült, hogy Magyarország a klinikai tesztek harmadik fázisához szükséges oltóanyagot szerezte be.

Az, hogy Szijjártó Péter időközben Moszkvában aláírta a szerződést két millió adag Szputnyik V-ös oltóanyag beszerzéséről, valahogy elkerülte a figyelmüket.

Oltóanyag és illúziók nélkül

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy a horvát kormány készül valamire.

Davor Ivanković, a Večernji list kormánykörökhöz, illetve a kormányzó Horvát Demokrata Közösséghez (HDZ) közelálló kommentátora arról értekezett, hogy a Pfizer és az amerikai kormány manővere vezetett az EU-ban, és így a Horvátországban is tapasztalható oltóanyag-hiányhoz.

A Biden-kormányzat meghirdetett oltási terve, amelynek értelmében 100 nap alatt 100 millió amerikai állampolgárt oltanak be a koronavírus ellen, olyan mértékben megterhelte a Pfizer gyártókapacitásait, hogy nem tud eleget tenni szerződésben vállalt kötelezettségeinek, legalábbis az EU felé, mert Izraelnek továbbra is rendületlenül szállít. Igaz, Izrael nem 15 eurót fizet adagonként, hanem ennek éppen dupláját, azaz 30 eurót.

Ivanković úr azzal fejezi be eszmefuttatásét, hogy miután az EU teljes mértékben a külföldi gyógyszeripari cégektől függ, Horvátország számára ez csak még égetőbbé teszi a hazai gyártás újraindítását, azaz a zágrábi Immunológiai Intézet újjáélesztését.

Mindennek alapján azt a következtetést lehet levonni, hogy a horvát kormány még egy ideig nem vesz sem orosz, sem kínai oltóanyagot. Viszont, attól függetlenül, hogy hivatalosan a közös európai megoldások mellett áll ki, nincsenek illúziói az oltóanyag-hiány gyors megoldását illetőleg.

Szputnyik, vagy Sinopharm? – ez itt a kérdés. Ha már az Európai Unió nem volt képes magából kiizzadni egy tisztességes oltóanyagot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava