Connect with us

Járvány

SOKSZERVI GYULLADÁS: Zágrábban meghalt egy 11 éves kisfiú a koronavírus következtében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

koronavirus dr fran mihaljevic
A cikk meghallgatása

Vasárnapra virradóra a zágrábi fertőző betegségek kórházában elhunyt egy 11 éves fiú a koronavírus következtében. Halálát a Covid-19 következtében kialakult szövődmények okozták, vagyis sokszervi gyulladás következett be.

Tünetek

A horvát közszolgálati televízió jelentése szerint az elhunyt kisfiú esetében sokszervi gyulladás alakult ki (az angol rövidítés alapján PIMS; Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome).

A betegség kiterjedhet minden szervre, szívre, vesére, az emésztőrendszerre, neurológiai problémákat okozhatnak, és légúti gyulladásos tüneteket idézhet elő. A gyerekeknél gyakran különböző kiütések jelennek meg magas láz kíséretében.

A gyerekek ilyenkor már nem pozitívak a koronavírusra, de vérükben bizonyítottan kimutatható az antitestek jelenléte, ami megbízható jele annak, hogy átestek a betegségen.

Mi történt?

– Január 21-én, a kora délutáni órákban egy kiskorú beteget vettünk fel, magas lázzal, fejfájással és a hastáji fájdalmakkal

– mondta Goran Roić, a zágrábi gyermekkórház igazgatója a horvát Index hírportálnak nyilatkozva.

A gyermekkórházban hasi műtétet hajtottak végre, amikor leállt a kisfiú szíve, de sikerült újraéleszteni. Miután kiderült, hogy a koronavírus támadta meg, átszállították a fertőző betegségek kórházába.

Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter az Indexnek elmondta, hogy jelentést kért a zágrábi gyermekklinikától és a fertőző kórházától is.

Ritka szövődmény

A sokszervi gyulladás, vagyis a poszt-covidos gyuladásos szindróma a koronavírus ritka szövődménye, amelyet a fertőzött gyerekek kis számánál regisztrálnak.

Az Egyesült Államokban tavaly 1659 ilyen esetről számoltak be, ebből 26 gyermek esetében következett be tragikus végkifejlet.

A Semmelweis Egyetemen novemberben regisztráltak az első ilyen esetet egy két éves kisfiúnál, aki az orvosi beavatkozásoknak köszönhetően gyógyultan távozhatott.

Azóta Magyarországon mintegy félszáz gyerek betegedett a sokszervi gyulladásban, de eddig minden gyermek felépült.

Az eddigi tanulmányok kimutatták, hogy a férfi gyermekek valamivel hajlamosabbak a szindrómára, de a százalékuk mindkét nemnél szinte azonos.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava