Connect with us

Oroszország

SZERB SZPUTNYIK V: Szerbiában is gyárthatják az orosz vakcinát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

popovic img 51891
A cikk meghallgatása


Nenad Popović szerbiai innovációs és technológiai fejlesztési miniszter meglátogatta az orosz Szputnyik V-t előállító Generium oltóanyag-gyártó cég vlagyimirszkij régióban lévő legnagyobb termelő egységét. Ebben semmi érdekes nincs, csakhogy van tovább is, némi hozsannázással megspékelve.

A csakhogy…

A szerb miniszter a gyárlátogatás után elmondta: megkezdődtek a hivatalos tárgyalások arról, hogy a koronavírus ellenni orosz vakcinát Szerbia is gyártsa.

A szerb kormány hivatalos közleménye szerint Popović a szerb közegészségügyi intézet és a szerb egészségügyi minisztérium szakértőivel együtt megbeszélést folytatott Danilo Taljanszkival, a Generium főigazgatójával, aki megerősítette az orosz fél készségét a technológiák átadására és a szerb személyzet kiképzésére az orosz koronavírus elleni vakcina előállítására Szerbiában.

Popović rámutatott, hogy ez újabb bizonyíték a Szerbia és Oroszország közötti baráti kapcsolatok mértékére, ugyanakkor bizonyítja azt is, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök milyen nagy tekintélyt és tiszteletet élvez Oroszországban.

…és a hozsannázás

– Vučić elnöknek köszönhetően az orosz fél azonnal válaszolt arra a kérésünkre, hogy Szerbiában is gyártsuk az orosz “Szputnyik V” oltóanyagot, és az orosz állami vezetés legfelsőbb szintjéről kiadták a parancsot, hogy a lehető legrövidebb időn belül találják meg a gyártás beindításának módját Szerbiában

– mondta Popović, aki rámutatott arra, hogy a Szputnyik V oltóanyagot Oroszország területén kívüli jelenleg csak Kazahsztánban gyártják.

– Aligha szükséges arról beszélnünk, hogy mennyire fontos számunkra az orosz vakcina gyártása Szerbiában. Előszöris az emberi egészség és az emberi életek megőrzése szempontjából, másodsorban pedig a lehetséges fejlődési és disztribúciós perspektívák miatt a Balkánon és Délkelet- Európában

– fejtegette a szerb miniszter, aki rámutatott arra is, hogy a Generiummal jegyzőkönyvet írtak alá, amely tartalmazza a további lépéseket az oltóanyaggyártás létrehozása felé Szerbiában.

Azt is bejelentette, hogy az elkövetkező napokban orosz szakértők látogatnak Szerbiába, illetve a szerbiai közegészségügyi intézetbe, hogy ellenőrizzék az intézmény rendelkezésére álló személyi és technológiai kapacitásokat.
_______________
Fotó: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava