KEZDŐDIK A TÖMEGES OLTÁS: Egyelőre korlátozott mennyiségben engedélyezték a kínai vakcinát Szerbiában (?)

Olvasási idő: 2 perc

A belgrádi Blic értesülései szerint a Szerbiai Gyógyszer- és Gyógyászati Eszközök Ügynöksége (ALIMS) engedélyezte korlátozott mennyiségű kínai oltóanyag beadását. Egész pontosan százezer vakcináról van szó, egyelőre azonban nem világos, hogy miért csak ennyiről, hiszen egymillió kínai vakcina érkezett a napokban Szerbiába. Az is lehet, hogy valahol elírtak egy nullát.

Jó a kínai

A Sinopharm-vakcina átment minden szükséges teszten. Az oltóanyag jó minőségű, és beadható

– olvasható az egyik leglátogatottabb szerbiai hírportál rövidhírében.

Az illetékes ügynökség honlapján erre vonatkozóan egyelőre nincsenek információk, és senki sem erősítette meg a Blic értesüléseit.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök ennek ellenére bejelentette, hogy keddtől, vagyis mától megkezdődik a tömeges oltás, ami természetesen nehezen lenne kivitelezhető azzal a körülbelül húszezer adag Pfizer-vakcinával, amelyet Szerbia hetente kap, ráadásul, hogy ad el belőle Észak-Macedóniának is. De erről majd lejjebb.

Meghallgattuk az újságíró- és médiaszervezetek, valamint Aleksandar Vučić kérését, hogy a prioritásai listára kerüljenek fel az újságírókat is, akik állandóan különböző helyszíneken vannak. Keddtől tehát megkezdődik a lakosság tömeges oltása. Minél gyorsabban és hatékonyabban oltunk be minél több embert, annál gyorsabban térünk vissza a normális élethez

– mondta a szerb miniszterelnök.

Ki oltanak be a kínaival?

Belgrádban már azt is bejelentették, hogy Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter délelőtt 11 órakor veszi fel a Covid-19 elleni védőoltást, nyilván azt követően, hogy részt vesz a vakcinációs bizottság kedd reggeli ülésén, amelyet a szerb elnök és a szerb miniszterelnök vezet.

Aleksandar Vučić a napokban jelezte, hogy ő is a kínai vakcinával oltatja be magát, ami valószínűleg hasonló nagyságú pofon Oroszországnak, mint amilyen néhány hónappal ezelőtt a washingtoni szerződés aláírása volt.

Ha a kínai vakcinát esetleg valami csoda folytán mégsem engedélyeznek, akkor a tömeges oltás csak a jövő héten kezdődhetne meg, amikorra 250 ezer orosz vakcinát várnak Szerbiába, ahol éppen az orosz oltóanyag a legnépszerűbb.

Közben Zoran Zaev macedón miniszterelnök a Twitteren közölte, hogy Észak-Macedónia nyolcezer vakcinát kap, illetve vesz Szerbiától, amelyet beszerzési áron fizet ki.


Vučić és Zaev megállapodását követően a két egészségügyi miniszter megkezdte az egyeztetést a nyolcezer Pfizer-vakcina átengedéséről, illetve eladásáról Észak-Macedóniának.

A Zaev bejegyzéséhez fűzött egyik Twitter-kommentár szerint Észak-Macedónia Szerbia felé, vagyis Európán kívül partnerhez fordult, pedig várhatóan éppen a Nyugat-Balkán kisegítése lesz az egyik téma a csütörtöki uniós videócsúcson.KEZDŐDIK A TÖMEGES OLTÁS: Egyelőre korlátozott mennyiségben engedélyezték a kínai vakcinát Szerbiában (?) KEZDŐDIK A TÖMEGES OLTÁS: Egyelőre korlátozott mennyiségben engedélyezték a kínai vakcinát Szerbiában (?) balkanac nagy