Connect with us

Ellenzék

SZERB KARÁCSONY: Ki a kormány legnagyobb ellensége Szerbiában?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

djilas jeremic
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az elmúlt két hónapban a Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésében a legtöbbet emlegetett személy minden bizonnyal Dragan Đilas, az ellenzéki Szabadság és Igazságosság Pártjának elnöke és Belgrád egykori polgármestere volt. Ez azért szokatlan, mert Đilas nem képviselő, ráadásul pártja bojkottálta a tavalyi parlamenti és helyhatósági választásokat, és nem vesz részt azokon a parlamenti üléseken, amelyeken a nevét naponta veszik szájukra a kormánypárt képviselői.

A bojkott az ellenzék Achilles-sarka

Ez valójában a kormánypárti médiában indított Đilas ellenes kampány folytatása. Đilast rendszeresen oligarchának, bűnözőnek és tolvajnak mutatják be, aki 619 millió eurót lopott, és a családtagjait sem kímélik. Érdekes, hogy a Szerb Haladó Párt egyes prominens tagjai kimondottan nagy hatalmat és befolyást tulajdonítanak Đilasnak és az ellenzéknek, ami elegendő lenne Aleksandar Aleksandar Vučić és a Szerb Haladó Párt megdöntéséhez, miközben azt is állítják, teljesen helyesen, hogy az ellenzéki pártok többsége nem képes átlépni a 3%-ra levitt parlamenti küszöböt sem.

Ennek legnagyobb okát azonban nem a kormánypárti támadásokban, hanem magában az ellenzékben kell keresni. Vučić ellenfelei közül Đilas mellett a legkiemelkedőbb figura minden bizonnyal a Cambridge-ben és a Harvardon végzett Vuk Jeremić, a Néppárt elnöke, aki korábban külügyminiszter és az ENSZ Közgyűlésének elnöke is volt. Jeremić Néppártja és Đilas Szabadság és Igazságosság Pártja 2018 szeptemberében megalakította a Szövetség Szerbiáért elnevezésű ellenzéki koalíciót, amely néhány más szervezettel és párttal közösen heves kampányt folytatott a kormány ellen. Emiatt az ördög földi, de legalábbis szerbiai helytartóiként emlegetik őket a rezsimhez közeli és a kormányzati ellenőrzése alatt álló médiában, ahol ők maguk nem hallathatják a hangjukat. A Szövetség Szerbiáért egyik vezetőjét, Borko Stefanovićot 2018 novemberében egy vidéki városban fizikailag is bántalmazták, ami hónapokig tartó tiltakozássorozathoz vezetett.

A hatóságok képviselőivel a választási feltételekről folytatott sikertelen tárgyalások után az ellenzéki szövetség a bojkott mellett döntött, így nem vettek részt a tavaly júniusi választásokon. A Szövetség Szerbiáért vezetése már azért is több szervezetet kizárt a koalícióból, mert indultak a helyhatósági választásokon, amivel megszegték a bojkottot. A Szövetség Szerbiáért tavaly augusztusban átalakult Szerbia Egyesült Ellenzékké (Udružene opozicije Srbije, UOPS), amely azonban 2020 decemberében egyértelműen felbomlott a Jeremić és a Đilas közötti szakadás miatt.

A szakadást Đilasnak az a döntése okozta, hogy tárgyalásokat kezd a Demokrata Párttal (DS) és a Szabad Polgárok Mozgalmával (PSG), amelyek részt vettek a tavalyi választásokon. A kiváltó okot tehát a bojkotthoz való viszonyulásban kell keresni, Jeremić ugyanis ebben a kérdésben továbbra is határozott álláspontot képvisel, miután meg van győződve arról, hogy a Szabad Polgárok Mozgalma valójában Vučić trójai falova. Ez különösen a 2022-re bejelentett előrehozott parlamenti választások miatt fontos, amelyeket nagy valószínűséggel az elnökválasztással együtt tartanak meg. Míg Đilas úgy véli, hogy a lehető legszélesebb ellenzéki frontot kell létrehozni, Jeremić álláspontja szerint ugyanakkor csak azok tárgyalhatnak a kormánnyal a lehetséges választási feltételekről, akik kitartanak a bojkott mellett.

Elterelő hadművelet

Vučić szemszögéből nézve az ellenzéki sorokban történt szakadás nagyszerű dolog, és nem lenne ésszerű kihagyni a lehetőséget az ellenzéken belül kialakult szakadék további mélyítésére. Ebben az egyenletben azonban nem szabad megfeledkezni a legfontosabb tényezőről, vagyis a külföldi befolyásról. Ilyen szempontból teljesen igaz, amit az ellenék állít, miszerint Vučić a nagyhatalmak, elsősorban a (USA, Európai Unió és a NATO) támogatását élvezi, és amíg követi a nyugati politikai stratégiát, addig otthon egyértelműen dominálni fog. A Nyugat azonban fegyelmezi is Vučićot és rezsimjét, ami a diplomáciai lépések mellett a nem kormányzati szektor (civil szervezetek) és az ellenzék révén történik, ami a másik oka annak, hogy a kormányzat folyamatosan aprítja az ellenzéket.

A kormánypárti média Đilasra koncentrál, és ezzel azt a benyomást kelti elsősorban a Szerb Haladó Párt szimpatizánsainak körében, hogy Dragan Đilas az ellenzék vitathatatlan vezetője. Sokak szerint azonban Vuk Jeremić sokkal nagyobb veszélyt jelent Vučićra, miután kevésbé kompromittálta magát, politikai pozíciói és kapcsolatai viszont nagyon komolyak. Ezzel ő maga is tisztában van, és ezért próbál hiteles pozíciót kialakítani a politikai színtéren. Ezeket a pozíciókat azzal igyekszik tovább erősíteni, hogy megjelenik a szerbiai alternatív médiában, amellyel korábban nem voltak kapcsolódási pontjai, illetve olyan témákat nyit meg, amelyek szokatlanul hangzanak a politikai spektrum ellenzéki oldaláról.

Jeremić egyik állítása szerint például a mini- Schengent azért hozták létre, hogy a Közel- Keletről érkező migránsok százezrei letelepedhessenek le a Balkánon, aminek ugyan nincs alapja, de jól illeszkedik a szerbiai választópolgárok körében mostanában népszerű elméletekhez. Ez azt mutatja, hogy Jeremić ily módon is igyekszik szavazatokat szerezni, és komoly ellensúlyt teremteni Vučićtyal szemben. Éppen ezért nagyon valószínű, hogy a rezsimhez kötődő média ezentúl méginkább elhallgatja a Jeremićről szóló híreket, és a fényt igyekszik Đilasra irányítani, hogy a komolyabb ellenfélről elterelje a figyelmet.

Ellenzék

A KIEGYEZÉS NAPJA: A szerb kormányzat „beáldozta a köztévét”, vajon miért?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

parbeszed
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A kiegyezés egy nappal azt követően történt, hogy a Szabadság és Igazságosság Pártja, az Együtt Szerbiáért Mozgalom, a Szabad Polgárok Mozgalma és a Demokrata Párt kivonult a párbeszédről, amelyen uniós parlamenti képviselők közvetítettek. A megállapodás kiterjed a médiajelenlétre is, miután a szerb elnök az ellenzéki televíziókhoz hasonlította az állami finanszírozású köztévét. A kérdés ezt követően az, hogy a mostani megállapodás milyen hatással lesz a tavasszal sorra kerülő parlamenti választásokra?

A szerb és a bojkott

Tanja Fajon szlovén és Vladimír Bilčík szlovák európai parlamenti képviselő Ivica Dačić szerb házelnökkel közösen jelentette be, hogy az említett négy politikai párt részvétele nélkül folytatódó párbeszéd szombati záróakkordjaként elfogadására kerültek a választás megtartásával kapcsolatos ajánlások.

Ez azt jelenti, hogy átmenetileg növelik a szerbiai választási bizottság létszámát, amelyhez az ellenzék hat képviselőt delegálhat, akiknek helyetteseik lesznek.

Ugyanakkor ideiglenes ellenőrző testület is alakul, amely szavatolja a politikai pluralizmust és a szakmaiságot a médiában. A testület 12 tagját a médiafelügyelet, a másik hat tagját pedig az ellenzék adja.

– Az ellenőrző jelentést tesz a közszolgálati médiára vonatkozó szabályok betartásáról, és tájékoztatja a nyilvánosságot a választási kampány szempontjából fontos médiaeseményekről és egyéb kérdésekről

– mondta a szerb kormányzatot képviselő házelnök a megállapodást követően, és hozzátette, hogy kormányzati részről nagyon konstruktívak voltak, és szinte mindent elfogadtak, amit az uniós parlamenti képviselők kértek.

Vladimír Bilčík az uniós parlamenti képviselők részéről úgy fogalmazott, hogy véleményük szerint olyan intézkedéscsomag került elfogadásra, amelynek érvényt lehet szerezni, és amely szavatolja a bizalom légkörének megteremtését.

– Köszöntettel tartozunk azért, hogy a kormányzó többség kész végrehajtani ezeket az intézkedéseket, függetlenül néhány politikai szereplő véleményétől. Az Európai Parlament és más európai intézmények úgy vélik, hogy az intézmények és a választások bojkottja nem megfelelő módszer arra, hogy előrelépés történjén a szerb demokrácia terén és Szerbia európai útján

– jelentette ki a szlovák képviselő, aki szerint a pártok közötti párbeszéd fontos része az európai perspektíva megteremtésének.

Most már minden rendben van?

Dehogyis. Az uniós közvetítéssel zajló párbeszéd kezdetén Ivica Dačić szerb házelnök azt mondta, hogy a szerbiai ellenzék legszívesebben a kormányzat kihagyásával egyezne meg az Európai Parlament képviselőivel a választási szabályokról, most azonban fordult a kocka, és ennek éppen az ellenkezőjére panaszkodnak a párbeszédről kivonuló pártok.

– Nem hagytak számunkra mozgásteret a záródokumentum kidolgozása során, és nem is konzultáltak velünk, tehát ez a megállapodás nem az ellenzékkel jött létre, ezt kizárólag a kormányzat és az Európai Parlement képviselői kötötték

– jelentette ki Boško Obradović, a jobboldali Dveri (Ajtók) párt vezetője.

Dragan Đilas, a Szabadság és Igazság Pártja részéről kifejtette, hogy a képviselők által felajánlott dokumentumot elfogadhatatlan volt számukra, mert nem kínál konkrét megoldásokat vagy mechanizmusokat.

– A kormányzat csak a látszat kedvéért szervezte meg a pártok közötti párbeszédet, mint ahogy a látszat kedvéért irányítja az országot az Európai Unió felé

– mondta Đilas, aki szerint a párbeszédről kivonuló pártok majd csak ezután döntenek a további lépésekről, amelyekről tájékoztatják az Európai Parlament képviselői csoportját.

A szerbiai ellenzék tehát ismételten megosztott. Lényegében azok a pártok nem hajlandók elfogadni a mostani megállapodást, amelyek bojkottálták a két évvel ezelőtti parlamenti választásokat, a kormányzat pedig most újjal mutogathat, és mutogat is rájuk. Az egyeztetés idején Isztambulban tartózkodó szerb elnök meg is tette, szerinte ugyanis most az Európai Parlament képviselői is láthatták, hogy ki akadályozza a párbeszédet.

– Mondtam, hogy adják oda nekik a köztévét, adjunk oda nekik bármit, amit akarnak. A magántévékkel nem rendelkezhetünk, a Đilas-médiának sem parancsolhatunk. Az én szemszögemből tekintve a köztévé fontos szerepet játszik a társadalmi folyamatokban, és ezért támogatnunk kell, és elnökként erről soha nem fogok mást mondani

– jelentette ki Aleksandar Vučić, aki viszont pártvezetői mivoltában megjegyezte, hogy a köztévé egyre inkább hasonlít az N1-es ellenzéki csatornához, vagyis a Dragan Đilas által ellenőrzött ellenzéki médiához, mint az objektivitáshoz.

Szerbiában tehát történt is elmozdulás, meg nem is, így egyelőre nem beszélhetünk lényegi változásokról, inkább csak erőátcsoportosításról, miután nemcsak az ellenzék, hanem a kormányzat is kiépítette már saját médiabirodalmát – ilyen körülmények között pedig kinek van szüksége a köztévére?

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava