Connect with us

Horvátország

KEVESEBB ADRIA: Tavaly 35%-ra esett vissza a Horvátországba látogató magyar turisták száma 2019-ez képest

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

crkvenica game of thrones
Listen to this article

A magyarok 2020-ban nem húzták, hanem tolták a horvát turizmust, vagyis más szavakkal élve, a magyarok nincsenek a dobogós helyezések közelében sem a horvátországi vendégéjszakák tekintetében. Ehhez nyilván hozzájárultak a koronavírus hatására megváltozott utazási és gazdasági körülmények, és valószínűleg a politikai üzenetek is, mint amilyen a “Kevesebb Adria, több Balaton” volt.

A magyarok…

A Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének legfrisseb közleménye ennek ellenére hangsúlyozza, hogy “a magyar turisták hagyományosan is a legfontosabb vendégek közé tartoznak Horvátországban”.

Az összesítések alapján tavaly több mint 220 000 magyar turista járt Horvátországban, ami mindössze 35 százaléka a 2019-ben odalátogató magyarok számának.

Nem sokkal jobb a helyzet a vendégéjszakák tekintetében sem, a magyarok ugyanis 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek Horvátországban, ez az előző éves adatnak csak 40 százaléka.

A magyarok legkedveltebb tavalyi úti céljai közé tartozott Crikvenica, Rovinj, Vir, Abbázia, Rab és Krk.

…és a többiek

2020-ban 7,8 millióan látogattak el Horvátországba, ez a 2019-es turistaszám 37 százaléka, míg a vendégéjszakák száma 54,4 millió volt, ami éppen a fele az egy évvel korábbi adatoknak.

Ebből 43,1 milliónyi vendégéjszakát realizáltak a külföldiek, ez a 2019-es eredmények 45 százaléka, míg a belföldi turisták 11,3 millió vendégéjszakát töltöttek el a hazai üdülőhelyeken, ami 82 százalékos teljesítmény az előző évhez képest.

Országokra lebontva a legtöbb vendégéjszakát a Németországból (12,7 millió), a Szlovéniából (8,3 millió) és a Lengyelországból (4,6 millió) érkező turisták töltötték el Horvátországban.

Magyar szempontból a fent említett 1,3 millió vendégéjszaka elég gyenge eredmény nemcsak a “nagyokhoz”, hanem az előző évi magyar eredményekhez képest is, 2019-ben ugyanis több mint 3 millió éjszakát aludtak a magyarok Horvátországban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava