Connect with us

Horvátország

EGYSZER ÖT, AZ NÉHA HAT: A stréber horvátok miatt drágulhat a Pfizer oltóanyaga

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pfizer vakcina 1
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A horvát kormány és a médiumok között már egy ideje nyílt háború folyt. A sajtó, a portálok és a kereskedelmi televíziók “mindent bele” alapon szapulták a kormány minden megmozdulását, árgus szemekkel követték a miniszterek, a kormányfő minden lépését, és botrányt szimatolnak minden sarkon. Ha botrány nem volt, akkor csináltak. Most azonban, hogy gyanús hirtelenséggel abbamaradt a horvát kormány és a médiumok közötti háborúskodás, végre újult kedvvel láthatunk neki mindennapi koronavírusos témáinknak.

Egyszer öt, az néha hat

Így például kiderült, hogy a gyártó, az amerikai Pfizer által 5 adagosnak deklarált kisüvegből, a horvát orvosok 6, ritkább esetben 7 adag védőoltást is ki tudnak csiholni.

Krunoslav Capak, a Horvát Közegészségügyi Intézet igazgatója – aki néha megüli a vakcinákat – megerősítette az információt, és hozzáfűzte, hogy ezt a tényt jelezték a Pfizer felé, mert nem tudták mire vélni a dolgot.

A Pfizer megköszönte szépen, és visszaigazolta, hogy ezentúl megfizetteti az extra adag oltóanyagot.

– Megkérdeztük a Pfizert, hogy az oltóanyag ugyanolyan hatású lesz-e, ha hat adagot adunk be, és nem ötöt. A Pfizer azt válaszolta, hogy igen, és bejelentette, hogy külön megfizetteti az extra adagokat. Ez a mellékhatása annak, amit csináltunk

– mondta Capak.

Azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy a drágulás azokat az országokat is érinti-e, amelyek az üvegen feltüntetett 5 adagot hozzák ki az oltóanyagból.

Húsz százalék bónusz

Máskülönben Horvátországban már második hete csökken az újonnan megbetegedettek száma, pénteken ez 715 volt, 33 páciens pedig elhalálozott. A válságtörzs sajtótájékoztatóján elhangzottak értelmében a múlt héthez képest, heti szinten, a csökkenés húsz százalékos volt.

A lakosság tömeges oltása Fiumeban kezdődik, hétfőn és a hét első felében pedig Zágrábban folytatódik. Ezt megerősítette Vjekoslav Jeleč, a Városi Egészségügyi Iroda vezetője is.

– Most már a vége felé járunk az egészségügyi dolgozók és az idősek otthonaiban élő személyek oltásának, így a jövő héten megkezdjük a 65 évnél idősebb polgárok, illetve a veszélyeztetett kategóriákba sorolt személyek vakcinációját

– mondta Jeleč, és hozzáfűzte, hogy az oltás tömegessége első sorban attól függ, hogy mikor érkezik meg az angol AstraZeneca/Oxford oltóanyaga, amelyből nagyobb mennyiségeket várnak.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor Horvátországban már április elejére befejeződik a lakosság veszélyeztetett kategóriáinak oltása, és megkezdődhet az oltás következő fázisa, amikoris mindenki, aki csak óhajtja, beadathatja magának a védőanyagot.

Horvátország a lakosság 70 százalékos átoltottságát tűzte ki célul, de ez még eléggé távolinak tűnik. Az idősotthonok lakóival párhuzamosan, akiknek oltása országszerte a végéhez közeledik, eddig 18 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be a tervezett 50 ezerből.

A válságstáb sajtótájékoztatóján, ha óvatosan is, de megemlítették a korlátozások egy részének feloldását, így február elejétől az edzőtermek és a vendéglátóipari létesítmények teraszai kinyithatnak, de ehhez folytatódniuk kell a jelenlegi trendeknek.

Az viszont szinte biztos, hogy a kávézók és az éttermek megnyitására tavasz előtt nem kerül sor.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása




BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava