EGYSZER ÖT, AZ NÉHA HAT: A stréber horvátok miatt drágulhat a Pfizer oltóanyaga

Olvasási idő: 2 perc

A horvát kormány és a médiumok között már egy ideje nyílt háború folyt. A sajtó, a portálok és a kereskedelmi televíziók “mindent bele” alapon szapulták a kormány minden megmozdulását, árgus szemekkel követték a miniszterek, a kormányfő minden lépését, és botrányt szimatolnak minden sarkon. Ha botrány nem volt, akkor csináltak. Most azonban, hogy gyanús hirtelenséggel abbamaradt a horvát kormány és a médiumok közötti háborúskodás, végre újult kedvvel láthatunk neki mindennapi koronavírusos témáinknak.

Egyszer öt, az néha hat

Így például kiderült, hogy a gyártó, az amerikai Pfizer által 5 adagosnak deklarált kisüvegből, a horvát orvosok 6, ritkább esetben 7 adag védőoltást is ki tudnak csiholni.

Krunoslav Capak, a Horvát Közegészségügyi Intézet igazgatója – aki néha megüli a vakcinákat – megerősítette az információt, és hozzáfűzte, hogy ezt a tényt jelezték a Pfizer felé, mert nem tudták mire vélni a dolgot.

A Pfizer megköszönte szépen, és visszaigazolta, hogy ezentúl megfizetteti az extra adag oltóanyagot.

Megkérdeztük a Pfizert, hogy az oltóanyag ugyanolyan hatású lesz-e, ha hat adagot adunk be, és nem ötöt. A Pfizer azt válaszolta, hogy igen, és bejelentette, hogy külön megfizetteti az extra adagokat. Ez a mellékhatása annak, amit csináltunk

– mondta Capak.

Azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy a drágulás azokat az országokat is érinti-e, amelyek az üvegen feltüntetett 5 adagot hozzák ki az oltóanyagból.

Húsz százalék bónusz

Máskülönben Horvátországban már második hete csökken az újonnan megbetegedettek száma, pénteken ez 715 volt, 33 páciens pedig elhalálozott. A válságtörzs sajtótájékoztatóján elhangzottak értelmében a múlt héthez képest, heti szinten, a csökkenés húsz százalékos volt.

A lakosság tömeges oltása Fiumeban kezdődik, hétfőn és a hét első felében pedig Zágrábban folytatódik. Ezt megerősítette Vjekoslav Jeleč, a Városi Egészségügyi Iroda vezetője is.

Most már a vége felé járunk az egészségügyi dolgozók és az idősek otthonaiban élő személyek oltásának, így a jövő héten megkezdjük a 65 évnél idősebb polgárok, illetve a veszélyeztetett kategóriákba sorolt személyek vakcinációját

– mondta Jeleč, és hozzáfűzte, hogy az oltás tömegessége első sorban attól függ, hogy mikor érkezik meg az angol AstraZeneca/Oxford oltóanyaga, amelyből nagyobb mennyiségeket várnak.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor Horvátországban már április elejére befejeződik a lakosság veszélyeztetett kategóriáinak oltása, és megkezdődhet az oltás következő fázisa, amikoris mindenki, aki csak óhajtja, beadathatja magának a védőanyagot.

Horvátország a lakosság 70 százalékos átoltottságát tűzte ki célul, de ez még eléggé távolinak tűnik. Az idősotthonok lakóival párhuzamosan, akiknek oltása országszerte a végéhez közeledik, eddig 18 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be a tervezett 50 ezerből.

A válságstáb sajtótájékoztatóján, ha óvatosan is, de megemlítették a korlátozások egy részének feloldását, így február elejétől az edzőtermek és a vendéglátóipari létesítmények teraszai kinyithatnak, de ehhez folytatódniuk kell a jelenlegi trendeknek.

Az viszont szinte biztos, hogy a kávézók és az éttermek megnyitására tavasz előtt nem kerül sor.EGYSZER ÖT, AZ NÉHA HAT: A stréber horvátok miatt drágulhat a Pfizer oltóanyaga EGYSZER ÖT, AZ NÉHA HAT: A stréber horvátok miatt drágulhat a Pfizer oltóanyaga balkanac nagy