Connect with us

Albánia

AZ AMERIKAIAK TUDJÁK: Albánia és Észak-Macedónia készen áll az első kormányközi konferenciára az EU-val

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Joe Biden beiktatását követően jelentős változások várhatók az Egyesült Államok balkáni politikájában, mindenek előtt a csatlakozásból eddig kimaradt országok esetében. Ennek első jelei máris láthatók, amelyek szerint az Egyesült Államok nyomást szeretne gyakorolni az Európai Unióra a csatlakozási tárgyalások folytatása érdekében, természetesen az amerikai (demokrata) elképzelések szerint. Matthew Palmer, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja most főleg csatlakozási kérdésekről nyilatkozott egy ismert albániai újságírónak.

Amerikai nyomás Európára

Matthew Palmer ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Albánia és Észak- Macedónia (ahol jelentős albán “kisebbség” él) teljesítette az Európai Unió által megjelölt követelményeket.

Az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja a szóban forgó interjúban a következőképpen fogalmazott:

– Úgy gondolom, hogy a kormányközi konferencia nagyon fontos esemény lesz, és azt szeretnénk, ha a lehető leghamarabb sor kerülhetne rá.

Az amerikai diplomata hangsúlyozta, hogy az első albán-észak-macedón kormányközi konferencia fontos mérföldkő lesz, amely mindkét államot elindítja az EU-tagság felé vezető úton.

Mint mondta, immár az alkotmánybíróságok és a legfelsőbb bíróságok is működnek Albániában és Észak- Macedóniában, ez pedig szerinte “biztató” fejlemény.

Albániai választások

Az április 25-i albániai választásokról Palmer azt mondta, hogy az a pár hónapja bevezetett választási reformok tesztje lesz. Washington azt szeretné, ha a voksolás igazságos és átlátható lenne, a politikusok pedig felelősségre vonhatóvá válnának.

– Azt szeretnénk, ha a választók kifejeznék a szavazóurnáknál az akaratukat, amit tükröznie kell a parlament összetételének is, a politikusi intézkedéseknek pedig az albán nép törekvéseit és vágyait kell kifejezniük

– mondta Palmer, aki magyarázatként még hozzátette:

– Így működik a demokrácia, és nagyon reméljük, hogy az áprilisi választások ezen törekvéseket biztosítják és teljesítik majd.

Arra a kérdésre, hogy az új amerikai kormány mennyire figyel a következő időszakban a Balkánra, Palmer így válaszolt:

– Biztos vagyok abban, hogy a Balkánra oda fog figyelni az amerikai vezetés, nemcsak én, hanem maga a kormány is. Úgy gondolom, hogy nagyon jó munkát végezhetünk a Balkánon.

Matthew Palmert – akinek felesége montenegrói származású – 2019 második felében nevezték ki balkáni különmegbízottnak, miután másfél évvel korábban távozott a posztról az amerikai demokrata körökhöz erősen kötődő Hoyt Brian Yee, akit Colleen Bell név szerint is sztárolt egyik budapesti beszédében.

Palmer eddig alig látható tevékenységet folytatott, főleg miután Donald Trump saját balkáni biztosként ráépítette Richard Grenellt, aki a “famózus” washingtoni szerződést is összehozta.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava