Connect with us

Európai Unió

A LEGNAGYOBB KITOLONCOLÁS: Görögország kéri az EU-tól, hogy 1450 illegális bevándorlót küldjön vissza Törökországba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migransok gorog leszbosz
Listen to this article

Görögország az Európai Bizottsághoz és a Frontexhez benyújtott kérelmében 1450 illegális bevándorló azonnali kitoloncolását követeli. A migránsok az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás alapján nem jogosultak nemzetközi védelemre. Görög médiajelentések szerint a kérelem kivétel nélkül olyan migránsokra vonatkozik, akik a Törökország partjaihoz közeli égei-tengeri szigeteken tartózkodnak.

Görögország még soha nem kérte ennyi migráns visszaküldését Törökországba a fent említett megállapodás alapján, amellyel Ankara kötelezte magát a migránsok Görögországba történő illegális belépésének megakadályozására, valamint a nemzetközi védelemre nem jogosult bevándorlók visszafogadására.

A görögök Leszboszról 955 migránst szeretnének kitoloncolni, további 180-at Híoszról, 128-at Számoszról és 187-et Kószról.

Olyan migránsokról van szó, akiknek elutasították a menedékkérelmét, és ennek következtében a Brüsszel és Ankara közötti egyezség alapján visszairányíthatók Törökországba.

Az EU és Törökország közötti megállapodás első bekezdése egyértelműen kimondja, hogy minden olyan migránst visszaküldenek Törökországba, akik 2016. március 20-a után érkeztek Görögországba, és nem jogosultak nemzetközi védelemre.

A tavalyi év első két hónapjában Törökország összesen 139 migránst fogadott vissza, ez a folyamat azonban 2020. március 15-én leállt, amikor Törökország a Covid-19 járvány által okozott nehézségekre hivatkozva elutasította a migránsok visszafogadását.

Görögország most közölte, hogy a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas gyorstesztek, valamint a menekültügyi kérelmek elbírálásának jelentős felgyorsulása megteremtette a feltételeket ahhoz, hogy a menedékre nem jogosult migránsok biztonságos körülmények között visszatérhessenek Törökországba.

A legfrissebb adatok szerint csak Leszbosz szigetén 9653 menedékkérő van, 72 százalékuk Afganisztánból érkezett, és csak 7 százalékuk származik a háborútól dúlt Szíriából.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a Leszboszon tartózkodó migránspopuláció 23%-a nő, 37%-a pedig gyermek, akiknek 70%-a 12 év alatti.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava