Connect with us

Földrengés

TERMÉSZETI KATASZTRÓFA: Január 20-ig megérkeznek a Mol által felajánlott konténerek Petrinjába

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2021 01 14 011125
A cikk meghallgatása

Magyarország Petrinjában egy iskola, Žažinában pedig egy templom felújításában vesz részt. Erről beszélt Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a földrengés sújtotta közép-horvátországi városban. A magyar kormány segítségén túl január 20-ig megérkeznek azok a konténerek, amelyeket a Mol Nyrt. ajánlott fel.

A felújítás

Petrinjában egy iskola, Žažinában pedig egy katolikus templom felújításában vállal részt Magyarország.

A katasztrofális földrengés helyszínén járt Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, ahol Zdenko Lučić horvát külügyi államtitkárral közösen meg is tekintette az épületeket.

Soltész az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az iskola, ahová körülbelül 450 gyerek jár, súlyosan megsérült a földrengésben. A žažinai templom pedig, amelynek felújításában részt vesz Magyarország, Szent Miklós és Szent Vid temploma.

Az államtitkár szavai szerint abban bíznak, hogy a magyarországi segítség az itt élő több tízezer ember helyben maradását szolgálja. Egyrészt azért, mert ezek az emberek Horvátország legnehezebb sorsú, legszegényebb vidékén élnek, másrészt pedig azért, mert ragaszkodnak ahhoz a környezethez, ahol laknak, ahova a munkájuk köti őket.

Az államtitkár felajánlotta továbbá, hogy a földrengés sújtotta területről kétszáz horvátországi gyermeknek a nyaraltatását is biztosítják Magyarországon, amit a magyarországi Országos Horvát Önkormányzattal közösen bonyolítanak le.

Itt, Közép- Európában a nemzetek igenis összetartoznak, és számíthatnak egymásra, pláne, ha valahol tragédia történik, akkor muszáj segítenünk, így a horvát barátainknak is

– húzta alá az államtitkár.

A konténerek

Soltész azt is elmondta, hogy a magyar kormány segítségén túl január 20-ig a Mol Nyrt. felajánlásában 56 lakó- és szaniterkonténer is érkezik Petrinjára, ezekkel azokon a családokon segítenek, akik a földrengésben elvesztették otthonaikat.

Kiemelte továbbá a magyarországi egyházak, illetve karitatív szervezetek és civilek felajánlásait, valamint a magyarországi horvátok országos önkormányzatának támogatás és gyűjtését.

Szép kezdeményezésnek nevezte a Magyarországon “idegenlégiósként” tartózkodó horvát élvonalbeli sportolók összefogását is, akik besegítettek a gyűjtésbe.

Az államtitkárt Darinko Dumbović, Petrinja polgármestere is fogadta, aki megköszönte a magyar támogatást, amely szavai szerint kiemelkedőnek számít mind gyorsaságban, mind mértékében.

Soltész Miklós szerint nagyon nagy a baj. Több mint 120 ezer ember életterét érintette a súlyos földrengés. Eddig 40 ezer épületről érkezett kárbejelentés, amelyek 20 százaléka életveszélyes – számolt be róla az államtitkár, aki Gordan Grlić- Radman horvát külügyminiszterrel is találkozik Zágrábban.

December 28-án és 29-én két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép- Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések.

A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek- Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava