...
Connect with us

Szerbia

OROSZ-AMERIKAI VERSENYFUTÁS: Az orosz vakcinára némileg többen jelentkeztek be Szerbiában, mint az amerikaira

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

popa vakcina
Olvasási idő: 2 perc

Szerbiában csütörtöktől már telefonon is lehet igényelni a koronavírus elleni vakcinát. A hívás alkalmával a személyi adatokon kívül meg kell adni, hogy a jelentkező hol szeretné felvenni az oltást, és hogy szenved-e valamilyen krónikus betegségben. Az interneten hétfő óta kérhető a vakcina az www.euprava.gov.rs kormányzati portálon.

A verseny még nem dőlt el

Alig több mint három nappal ezelőtt vált lehetővé az oltás igénylése az interneten Szerbiában, ahol azóta több mint 175 ezer iratkozott fel a listára.

Jó hír, hogy ennyien jelentkeztek, mert ez arra utal, hogy sokan érdeklődnek az oltás iránt, megértették ugyanis, hogy a vakcina hatásos és biztonságos, és összehasonlíthatatlanul kisebb kockázatot jelent, mint a betegség

– jelentette ki a belgrádi kormánybarát Pink TV-nek nyilatkozva dr. Srđa Janković immunológus, a szerbiai központi válságstáb tagja.

A belgrádi Blic hírportál közben úgy értesült, hogy némileg többen jelentkeztek be az orosz vakcinára, mint a Pfizer és a BioNTech által előállított amerikai-német védőoltásra.

Nagyjából kiegyensúlyozott a helyzet, a „Sputnik V” azonban valamivel keresettebb

– mondta a Blicnek egy valami okból kifolyólag „meg nem nevezett forrás”.

Kérdés, hogy ebben az „orosz-amerikai versenyfutásban” a telefonos feliratkozási lehetőség hoz-e változást Szerbiában?

Az internetes listára feliratkozók oltása pénteken kezdődik meg. A tervek szerint az „önkéntes jelentkezők” közül első körben azok kapják meg a védőoltást, akik elmúltak 75 évesek. Erre a célra ezer adag vakcina áll rendelkezésre.

Szerbiában nem oltják a gyerekeket és az áldott állapotban lévő nőket. A fő szabály az, hogy a Pfizer-féle vakcinát 18, a Szputnyikot pedig 16 év alatt nem adják be.

A nép fia

Ana Brnabić szerb miniszterelnök a Pfizer és BioNTech féle vakcina első adagját december 24-én kapta meg, január 14-én, tehát három héttel később beadták neki a második adagot is.

Tehát egy miniszterelnök már van Európában, aki jó eséllyel túléli a koronavírus-járványt.

Brnabić az Instagramon azt írta, hogy megbízik a vakcinában és a szerb intézményrendszerben. Egyúttal felszólította az ország polgárait, hogy kövessék a példáját, mert „csak közös erővel” győzhetik le a járványt.

A vakcina felvételére szólított fel a szerb elnök is, aki szerb források szerint a világ leghosszabb kabinos felvonójának átadásánál sertepetélt, miután azt egy ellenzéki önkormányzat hozta össze, viszont őt is meghívták az átadásra. Az átadáson felmerült az is, hogy ez lehet a kormány és az ellenzéki barátkozás kezdete.

Aleksandar Vučić ez alkalommal beszélt arról is, hogy osztozik a szerb nép sorsában.

Amikor fel akartam venni a vakcinát, akkor azt mondták, hogy „lám-lám, feltalálod magad, te leszel az első”, aki beoltatja magát. Aztán nem oltattam be magam, osztozom ebben a nép sorsában. De azért arra szólítom fel az embereket, hogy adassák be maguknak a vakcinát.

A szerb elnök nem nevezte meg a vakcinát, amelyet egy idő után után egyszer csak majd beadat magának. Ezzel kapcsolatba azt mondta, hogy neki „teljesen mindegy”, melyik védőoltással oltják be.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Szerbia

Szerb elnöki közlés szerint közös Stratégiai Tanácsot hoz létre Szerbia és Magyarország

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Stratégiai Tanács
Magyar-szerb Stratégiai Tanács létrehozását jelentette be a szerb elnök (Forrás: Pink)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök egy televíziós műsorban vasárnap arról beszélt, hogy Szerbia és Magyarország közös Stratégiai Tanácsot hoz létre, és ezzel új szintre emelik a két ország közötti együttműködést, miután gazdasági téren már eddig is jelentős előrelépések történtek. Aleksandar Vučić szerint az ezzel kapcsolatos első együttes ülést már májusban megtartják Szerbiában. A jelek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton (március 25-én) nem csak egy biliárdpartira ugrott le Belgrádba.

A Stratégiai Tanács létrehozása

A szerb elnök a belgrádi Pink Televízió vendége volt, ahol egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy „stratégiai párbeszédet” folytatott a magyar a miniszterelnökkel.

Vučić ezzel kapcsolatban annak a várakozásának adott hangot, hogy hamarosan egy új szerv jön létre a két ország közötti együttműködés keretében.

A szerb elnök jelezte, hogy májusban (kibővített) csúcsértekezletet tartanak, amelynek keretében a két államfő mellett a két kormány teljes létszámban ül le tárgyalni.

Ezt a csúcstalálkozót Belgrádban vagy Újvidéken tartjuk meg, hogy létrehozzuk a Stratégiai Tanácsot

– mondta a szerb elnök, aki hozzátette, hogy a biztonság tekintetében még inkább szorosra lehetne fűzni a Szerbia és Magyarország közötti együttműködést.

Ez érintheti a terrorizmus elleni küzdelmet, ami aztán megnyitja az együttműködés lehetőség a két rendőrség és a két hadsereg között, valamint katonai technikai tekintetben is

– jelentette ki a szerb államfő, aki utalt Orbán Viktornak arra a kijelentésére, hogy soha nem volt ilyen magasszintű a két ország közötti együttműködés, a kapcsolatok történelmi magaslatokban vannak, amit „fantasztikus dolognak” nevezett.

Pásztort külön kiemelte

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy mindez a két ország állampolgárainak az érdeme, szerbeknek és magyaroknak egyaránt, Pásztor Istvánt, a Vajdasásig Magyar Szövetség elnökét viszont név szerint is kiemelte, mint azt a személyt, aki ebben a tekintetben sokat segített, de fél szóval megemlítette Orbán Viktor és a maga érdemeit is.

Minden téren együttműködünk, Magyarország ma már Szerbia ötödik kereskedelmi partnere, korábban a tizenharmadik volt, drámai az előrelépés, ami a Szerbiába történő nagy magyar befektetésekről szól

– húzta alá Vučić, aki úgy látja, hogy ez az együttműködés nagyon hasznos lesz a két ország lakosságának a szempontjából.

stratégiai

A szerb elnök itt említette meg azt is, hogy Szerbia a múlt télen nagy biztonságban volt, mert jelentős gáztartalékokkal rendelkezett, amelyek ma is elérik az 520 millió köbmétert, amit 700 millió köbméterre szeretnének emelni, hogy „gondtalanul menjenek neki” a következő télnek.

Vučić kitért arra is, hogy Bulgária felé épül az interkonnektor, hogy az ország más irányból is gázhoz juthasson, nem csak a Balkáni Áramlaton keresztül, miközben az oroszok megengedték Szerbiának, hogy a törzsudvarnoki tároló hozzájuk tartozó részében további 100 millió köbmétert tartalékoljanak.

A szerb elnök innen más témák felé kanyarodott el, és a sportról kezdett foglalkozni, nem először a műsor során, mivel az interjú elején már beszélt arról, hogy a Crvena Zvezdának szurkol, nem titkolva azt sem, hogy a vezető szerbiai klubok mennyivel tartoznak az államnak.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.