Connect with us

Szerbia

OROSZ-AMERIKAI VERSENYFUTÁS: Az orosz vakcinára némileg többen jelentkeztek be Szerbiában, mint az amerikaira

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

popa vakcina
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Szerbiában csütörtöktől már telefonon is lehet igényelni a koronavírus elleni vakcinát. A hívás alkalmával a személyi adatokon kívül meg kell adni, hogy a jelentkező hol szeretné felvenni az oltást, és hogy szenved-e valamilyen krónikus betegségben. Az interneten hétfő óta kérhető a vakcina az www.euprava.gov.rs kormányzati portálon.

A verseny még nem dőlt el

Alig több mint három nappal ezelőtt vált lehetővé az oltás igénylése az interneten Szerbiában, ahol azóta több mint 175 ezer iratkozott fel a listára.

– Jó hír, hogy ennyien jelentkeztek, mert ez arra utal, hogy sokan érdeklődnek az oltás iránt, megértették ugyanis, hogy a vakcina hatásos és biztonságos, és összehasonlíthatatlanul kisebb kockázatot jelent, mint a betegség

– jelentette ki a belgrádi kormánybarát Pink TV-nek nyilatkozva dr. Srđa Janković immunológus, a szerbiai központi válságstáb tagja.

A belgrádi Blic hírportál közben úgy értesült, hogy némileg többen jelentkeztek be az orosz vakcinára, mint a Pfizer és a BioNTech által előállított amerikai-német védőoltásra.

– Nagyjából kiegyensúlyozott a helyzet, a “Sputnik V” azonban valamivel keresettebb

– mondta a Blicnek egy valami okból kifolyólag “meg nem nevezett forrás”.

Kérdés, hogy ebben az “orosz-amerikai versenyfutásban” a telefonos feliratkozási lehetőség hoz-e változást Szerbiában?

Az internetes listára feliratkozók oltása pénteken kezdődik meg. A tervek szerint az “önkéntes jelentkezők” közül első körben azok kapják meg a védőoltást, akik elmúltak 75 évesek. Erre a célra ezer adag vakcina áll rendelkezésre.

Szerbiában nem oltják a gyerekeket és az áldott állapotban lévő nőket. A fő szabály az, hogy a Pfizer-féle vakcinát 18, a Szputnyikot pedig 16 év alatt nem adják be.

A nép fia

Ana Brnabić szerb miniszterelnök a Pfizer és BioNTech féle vakcina első adagját december 24-én kapta meg, január 14-én, tehát három héttel később beadták neki a második adagot is.

Tehát egy miniszterelnök már van Európában, aki jó eséllyel túléli a koronavírus-járványt.

Brnabić az Instagramon azt írta, hogy megbízik a vakcinában és a szerb intézményrendszerben. Egyúttal felszólította az ország polgárait, hogy kövessék a példáját, mert “csak közös erővel” győzhetik le a járványt.

A vakcina felvételére szólított fel a szerb elnök is, aki szerb források szerint a világ leghosszabb kabinos felvonójának átadásánál sertepetélt, miután azt egy ellenzéki önkormányzat hozta össze, viszont őt is meghívták az átadásra. Az átadáson felmerült az is, hogy ez lehet a kormány és az ellenzéki barátkozás kezdete.

Aleksandar Vučić ez alkalommal beszélt arról is, hogy osztozik a szerb nép sorsában.

– Amikor fel akartam venni a vakcinát, akkor azt mondták, hogy “lám-lám, feltalálod magad, te leszel az első”, aki beoltatja magát. Aztán nem oltattam be magam, osztozom ebben a nép sorsában. De azért arra szólítom fel az embereket, hogy adassák be maguknak a vakcinát.

A szerb elnök nem nevezte meg a vakcinát, amelyet egy idő után után egyszer csak majd beadat magának. Ezzel kapcsolatba azt mondta, hogy neki “teljesen mindegy”, melyik védőoltással oltják be.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

ÚJ SELYEMÚT: Vučić kínai látogatása alkalmával Putyinnal is találkozni szeretne

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Putyin Selyemút
Az orosz elnök még nem járt külföldön, amióta elfogatóparancsot adtak ki ellene, de most elmegy a Selyemútra (Forrás: Demostat, YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök az Egy Övezet Egy Út októberi csúcstalálkozója alkalmával Kínában találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a belgrádi Demostat hírportál meg nem nevezett diplomáciai körökre hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán Vučić újságíróknak már jelezte, hogy kínai útja során külön is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és szerb kérésre annak a találkozónak kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amiről komoly tárgyalásokat kíván folytatni a vendéglátó ország vezetőjével.

Putyinnal külön találkozna

A Demostat azt írja, hogy a szerb elnökön kívül az orosz vezető is megerősítette részvételét a kínai csúcson, de a kérdés továbbra is fennáll, létrejön-e a kétoldalú találkozó Putyin és Vučić között.

Ha ez valóban megtörténne, akkor ez lenne a két elnök első személyes találkozója az ukrajnai háború kezdete óta.

Vučić és Putyin legutóbb 2021 novemberében találkozott Szocsiban, amikor a megbeszélésük fő témája az orosz gázszállítás volt.

A két elnök ezt követően tavaly májusban telefonon értekezett egymással. Vučić idén júniusban olasz újságíróknak azt mondta, hogy már több, mint egy éve nem beszélt az orosz elnökkel.

A Putyinnal történő találkozó kétségtelenül jó pontokat hozna Vučićnak a december közepén várható parlamenti választások előtti kampányban, de nem lenne jó üzenet a Nyugatnak, különösen miután még nem világos, hogy az orosz tényező milyen szerepet játszott a legutóbbi koszovói eseményekben.

A szerb elnök már augusztusban bejelentette kínai útját és találkozóját Hszi Csin-pinggel, és “nagy kérdésnek” nevezte, hogy mi fog történni, merthogy Putyin jelenléte is számít a “selyemutas” csúcson.

A szeptember 20-án a Kreml pozitívan igazolta vissza a kínai elnök meghívását, tehát az orosz elnök valóban elmegy a csúcsra.

Putyin Selyemút

A kép illusztráció (Forrás: Screenshot, Szputnyik)

Az orosz kártya

A Demostat megjegyezte, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az választási kampányban Vučić kijátssza az orosz elnökkel kapcsolatos kártyát, vagyis nem először találkozna vele közvetlenül a választások előtt.

A portál szerint Putyin továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, és tavaly is csak egy százalékponttal maradt el Vučićétól.

A Demostat azonban megjegyzi, hogy a Putyinnal történő találkozót a Nyugat nem nézné jó szemmel az ukrajnai háború kellős közepén, és közvetlenül a legutóbbi észak-koszovói incidenst követő spekulációk fényében, miszerint a banjskai akcióban akár orosz tényezők is érintettek lehettek.

A nyugati politikai elit egy része az utóbbi időben helytelenítette a Szerbiával kapcsolatos “stratégiai türelmet”, amit követően Vučić úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösség részéről a legnagyobb nyomásra számít annak érdekében, hogy Szerbia vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az utóbbi napokban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken a szerb elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia “nem a megfelelő módon viselkedik”.

Erre Vučić saját szavai szerint azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt tesz, amit jónak lát, de ezt ő abszolút ellenzi, és azt gondolja, hogy ez nagyon rossz lenne.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mi az amit a szerb elnök ellenez, és amit nagyon rossznak lát, viszont elmondta hogy a szerbeknek több dologhoz kell tartaniuk magukat, ezek közül első helyen az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava