Connect with us

Bosznia

EU: Boszniának cselekednie kell a hajléktalan migránsok százainak megsegítése érdekében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migrans lipai tabor
A cikk meghallgatása

Az Európai Unió külügyi vezetője felszólította Boszniát, hogy vállalja a felelősséget a migránsok százaiért, akik a lipai tábor leégése után a szabad ég alatt alszanak. Josep Borrell azzal érvelt, hogy Boszniának, mint az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országnak, ezt meg kell tennie. Boszniában több mint ezer migráns maradt hajlék nélkül, miután december 23-án egy tűzvész elpusztította a lipai tábort. Nem kizárt, hogy gyújtogatás történt. Az egymással acsarkodó boszniai illetékeseknek eddig nem sikerült más szállást biztosítaniuk a migránsok számára.

Mi nem történt?

Az elmúlt napokban az EU tisztségviselői többször is elítélték Bosznia- Hercegovinát azért, mert elmulasztotta a hajléktalan migránsok megsegítését, miután leégett a lipai tábor.

Az ottani rendőrség úgy véli, hogy a lángokat a migránsok lobbantották fel, mert ezzel akartak tiltakozni, hogy a fenntartó szerepét eddig vállaló Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kivonult a táborból.

Josep Borrell uniós főképviselő már a tűzvész előtt is azt írta, hogy a körülmények “nem megfelelőek és veszélyesek” voltak a migránsok ellátására a táborban.

– Az IOM visszavonult, miután a boszniai tisztségviselők figyelmen kívül hagyták a szervezet többszöri felszólítását arra, hogy biztosítsák az alapvető és biztonságos életkörülményeket, valamint az emberséges bánásmódot a migránsok számára

– jegyezte meg Borrell, az EU blogjába írva.

– A lipai központ bezárásával mintegy 3000 menekült és migráns maradt menedék és ellátás nélkül a téli körülmények közepette

– tette hozzá az uniós főképviselő.

És történik valami?

Az Európai Bizottság közlése szerint az EU az eddig nyújtott jelentős segélyeken felül további 3,5 millió euró (mintegy 1,2 milliárd forint) támogatást ad Bosznia- Hercegovinának “a menekültek és migránsok számára biztosított humanitárius segítségnyújtással összefüggő kiadások fedezésére”.

A humanitárius katasztrófa megelőzését célzó támogatással az EU a tél beálltával megfelelő szálláshely nélkül maradó, főként az Una- Sana kantonban tartózkodó menekültek és migránsok ellátásán akar segíteni.

A közlemény Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét idézte, aki szerint a migránsok boszniai helyzete elfogadhatatlan.

Szavai szerint a megfelelő téli szállás a humánus életkörülmények előfeltétele, ezért az unió segítsége a meglévő létesítmények fenntartására koncentrál a lipai tábor megépítésének befejezéséig.

Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos közölte, hogy az uniós hozzájárulás a legszükségesebb egészségügyi felszerelések és gyógyszerek mellett hálózsákok, télikabátok és élelmiszer beszerzését is lehetővé teszi. A helyi hatóságok segítségére lesz további férőhelyek kialakításában, hogy biztosíthassák a migránsok és menekültek biztonságát és megfelelő lakhatási körülményeit.

– A most odaítélt 3,5 millió eurós finanszírozással együtt az Európai Unió immár 13,8 millió euróval (mintegy 5 milliárd forint) támogatta Bosznia- Hercegovinát a területén tartózkodó migránsok és menekültek humanitárius segítségnyújtással összefüggő kiadásaiban 2018 óta

– tette hozzá a bizottsági közlemény.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava