KORONAKÖTVÉNY EURÓBAN: Szlovénia új tízéves eurókötvényt hozna forgalomba

Olvasási idő: 1 perc

A szlovén pénzügyminisztérium január 4-én bejelentette, hogy megbízott számos nemzetközi bankot azzal, hogy menedzseljenek egy új tízéves eurókötvény-kiadást, és növeljék a 2050-ben lejáró 30 éves kötvények kiadásának mértékét.Szlovénia legutóbb 2020. október 13-án adott ki eurókötvényt, összesen 1 milliárd euró értékben, 30 éves lejárattal, nem sokkal azután, hogy a Moody’s javított az ország hitelbesorolásán.

Az új kötvény kibocsátására a közeljövőben kerülhet sor, a pénzügyi piacok helyzetétől függően

– áll a szlovén pénzügyminisztérium közleményében.

A minisztérium a Barclays, a BNP Paribas, a Credit Agricole CIB, a Deutsche Bank, a HSBC és a szlovén Nova KBM bankokat bízta meg azzal, hogy szervezzék meg a kibocsátását egy új tízéves eurókötvénynek, 2031-es lejárattal, illetve további kibocsátásokat eszközöljenek a 2050-es lejáratú 30 éves eurókötvénynél.

Szlovénia azon számos közép- és délkelet-európai ország között van, amelyek sikeresen szereztek pénzt a nemzetközi piacokról „koronakötvényekkel”, ha már a járvány ideje alatt alacsonyabbak az adóbevételeik és nagyobbak a kiadásaik.

A 2020-as komoly zuhanás után Szlovénia gazdasága 2021-ben talpra állhat az előrejelzések szerint, és 2022-ben visszatérhet a 2019 végi szintre. A 2020-as államháztartási mérleg várhatóan deficites lesz, a kieső bevételek és a gazdaságot támogató intézkedések miatt, de a gazdasággal együtt javulni fog 2021-ben és 2022-ben, az Európai Bizottság szerint.
KORONAKÖTVÉNY EURÓBAN: Szlovénia új tízéves eurókötvényt hozna forgalomba KORONAKÖTVÉNY EURÓBAN: Szlovénia új tízéves eurókötvényt hozna forgalomba balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!