ÚJ ÉV, ÚJ GÁZ: Üzembe helyezték a Balkáni Áramlatot, Szerbiába már érkezik a gáz Bulgária felől

Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök két nappal ezelőtt, tehát még tavaly adta át a Balkáni Áramlatot, ma reggel, vagyis idén, pedig már el is indult az orosz gáz Szerbiába. Alekszandar Vučić az évet Boldogasszonyfalván (Gospođinci) kezdte, ahol üzembe helyezték a Szerbián áthaladó gázvezetéket, amely – nem mellékesen szólva – összeköti Bulgáriát és Magyarországot is.Dupla haszon

Miközben az ország alszik, az elnök dolgozik, legalábbis ez lehet a benyomásuk a szerbiai állampolgároknak.

Ma reggel, pontosan 6 órakor, Bulgáriából elindult a gáz, és belépett az újonnan épített szerb gázvezetékbe. Nagy nap ez Szerbiának! Gratulálok a szerb állampolgároknak, és boldog új évet kívánok

– írta szerb elnök az Instagramon.

Vučić Boldogasszonyfalván arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbia az új gázvezetéken keresztül jóval olcsóbban szerzi be a gázt, mint Ukrajna és Magyarország felől, mivelhogy kisebbek a szállítási költségek.

Szerbia ugyanakkor arra számít, hogy a Balkáni Áramlat megnyitása dupla haszonnal jár, az ország ugyanis ettől fogva nem “végfogyasztónak számít”, hanem tranzitállam lesz, és így náluk is csengethet a kassza.

Ez reális lehetőség, mert az oroszok 2017 decemberében, vagyis három évvel ezelőtt engedélyezték a szerbek számára a tranzittevékenységet, ami millió és millió eurót jelent Belgrádnak.

Ebből logikusan következik hogy Magyarország ugyan elesik a Szerbiától beszedett tranzitdíjaktól, vagy azok egy jelentős részétől, viszont megnyílik a lehetőség arra, hogy dél felől is érkezzen az orosz gáz, esetleg olcsóbban is, mint amennyiért ezidáig szereztük be.

Ami a tranzitdíjak esetében minden kétséget kizáróan fordított felállást jelent, viszont ezáltal Szerbia, és így Magyarország sincs kitéve Ukrajna kényének-kedvének, illetve az ukrán-orosz kapcsolatok alakulásának.

Nagy tervek

A szerb elnök szerint az új gázvezetéknek köszönhetően megteremtették az ország energiabiztonságát.

A gáz ezek után eljuthat az ország déli részébe is, ami lehetőséget teremt a külföldi befektetők megjelenésére Szerbia legszegényebb vidékein is.

Számításai szerint gerincvezetékről leágazó helyi infrastruktúra kiépítése 50-60 millió euróba kerül.

A szerb elnök jelezte, hogy egy-két héten belül csökkentik a háztartási gázra történő átállás árát, amiről már hétfőn tárgyal a kormány és a Srbijagas képviselőivel.

A Srbijagas korábban kilátásba helyezte, hogy az eddigi 1200 euróról 780 euróra viszik le a gáz bevezetésének költségeit.

A szerb elnök szerint eddig azért kellett ilyen sokat fizetni a gáz bekötéséért, mert magasak voltak az önkormányzatok által kivetett illetékek.

Évtizedek óta ez az ostoba politika folyik, hogy nagyon megfizettetjük a gázvezetékre történő csatlakozást. Az emberek sokalják ezt az összeget, és inkább lemondanak róla, pedig három év alatt kevesebből jönnének ki, mint amennyit a szilárd tüzelőanyagokért kiadnak.

A szerb elnök jelezte, hogy ezen változtatni kell, nem csak gazdasági…

A jó levegő

…hanem környezetvédelmi okokból is.

Szeretném, ha elmagyaráznánk az önkormányzatoknak, hogy mi a helyzet. A gáz árából most nagyobb bevételre számíthatunk, miután több gázunk van, ami nagyob bevételt jelent, arról nem is beszélve, hogy tisztább lesz a levegő.

Ami egyáltalán nem elhanyagolható, a múlt hónapban ugyanis Szerbia igencsak “előkelő helyen” szerepelt a légszennyezettségi listán.

A szerb elnök arról is beszélt, hogy az új szerbiai vezetéken keresztül a gáz nemcsak Magyarországra, hanem Bosznia-Hercegovinába is eljuthat, tehát ezentúl az onnan származó tranzitdíj is a szerbek kasszájába kerül.

Vučić jelezte, hogy más országok is rácsatlakozhatnak a Balkáni Áramlatra. Ez nem mellékesen szólva vonatkozhat Koszovóra is – bár a szerbek nem tekintik országnak Koszovót – ami kitűnő ütőkártya lehet a Pristinával folyó, illetve a most éppen kátyúba jutott tárgyalásokon, ha azok egyszer esetleg mégis beindulnak.

Mert ha a gáz eljut a dél-szerbiai Vladičin Hanba, mint ahogy azt a szerb elnök kilátásba helyezte, akkor akár Koszovó is opciói lehet, ha valami csoda folytán ezt az amerikaiak megengedik.
ÚJ ÉV, ÚJ GÁZ: Üzembe helyezték a Balkáni Áramlatot, Szerbiába már érkezik a gáz Bulgária felől ÚJ ÉV, ÚJ GÁZ: Üzembe helyezték a Balkáni Áramlatot, Szerbiába már érkezik a gáz Bulgária felől balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!