Connect with us

Migráció

BOTRÁNYOS GRAFFITI: Halálos fenyegetés Zomborban, egyelőre nem tudni, hogy ki az elkövető

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Angol nyelvű felirat jelent egy zombori ház falán. Az ismeretlen elkövető azt fújta fel a falra, hogy “Halál a szerbekre, Allāhu akbar”. Legalábbis ezt jelentette a SrbijaDanas hírportál.

Egyelőre nincsenek részletek azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények között jelent meg az inkriminált falfirka Zomborban.

Azt sem tudni, hogy ki az elkövető, a városban tartózkodó migránsok, vagy esetleg provokációról van szó.

A szerbiai rendőrség honlapján egyetlen szó sem található arról, hogy valójában mi is történt.

Incidens a központban

Időközben kiderült, hogy az újévet megelőző napokban komolyabb incidens történt a zombori befogadó központban.

A soinfo.rs helyi hírportál jelentése szerint két fiatal migráns érintett az eseményben.

A fizikai konfrontáció során valamiféle hideg fegyver is előkerült, de nem tudni, hogy késről, tőrről vagy más vágóeszközről van-e szó.

A rendelkezésre álló információk szerint a sérültet ellátták, a gyanúsított ellen pedig súlyos testi sértés miatt feljelentést tettek.

A sérülések mértékéről nincsenek információk. Az illetékes ügyészség egyelőre nem tett konkrét lépéseket az eset kapcsán.

Hányan vannak hivatalosan?

Az UNHCR a legutóbbi, december 22-én közzétett jelentésében közölte, hogy novemberben csaknem 8.000 menekült, illetve migráns tartózkodott Szerbiában.

Az említett jelentés szerint a zombori befogadó központban a befogadottak száma októberhez képest 400-al, 1.155-ről 753-ra csökkent.

A jelentés szerint 2020-ban 24.180 migráns lépett be Szerbiába, legalábbis ennyi a “látható migránsok” száma.

November folyamán az újonnan érkezők száma a jelentés szerint 1.650 körül volt, ami 800-al kevesebb, mint egy hónappal korábban.

Az UNHCR becslése szerint a Szerbiában tartózkodó 8.600 migráns közül több mint 6.900 a befogadó központokban található.

A legtöbben a magyar határ közelében lévő Zombor és Szabadka térségében, valamint a horvát határ közelében lévő Šid környékén, illetve Belgrádban vannak.

Az UNHCR jelentése szerint a szomszédos országok csak novemberben 3.500 embert küldtek vissza Szerbiába, ami a meghiúsult próbálkozások számát jelenti.

A legtöbb migráns Afganisztán területéről érkezik, a második helyen a Szíriából származók vannak. Őket a pakisztániak, a bangladesiek és a marokkóiak követik.

A regisztrált migránsok között további 48 ország állampolgárai találhatók.

Hányan vannak nem hivatalosan?

Nem hivatalos becslések szerint jelenleg mintegy kétezer migráns él Zomborban.

Az utóbbi időben a migránsközpontnak otthont adó külvárosi részek lakói szerint megnövekedett a migránsok száma.

A 800 férőhelyes zombori központ gyakorlatilag egész évben tele van, így a migránsok “különböző vendéglátóhelyeken” találnak maguknak szállást, már akinek erre van pénze.

A helyi lakosok aggódnak a lakóingatlanok illegális bérbeadása miatt, miközben a jelek szerint a migránsok megszállhatják egy helyi sportegyesület épületét is, amelyben évek óta nincs áram és víz.

– Minden nap tanúi vagyunk annak, hogy a migránsok jelentős része, főleg a fiatalabbak, “játékban vannak”, és nem válogatnak a módszerekben, amikor a Horvátországba vagy a Magyarországra történő belépésről van szó. De ez egyre kevesebbeknek sikerül

– írja a helyi hírportál.

A “játék” migránsnyelven a határátlépést jelenti. Ennek a kifejezésnek a használata arra utal, hogy számukra csak játék, ami egyébként véresen komoly.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava