ELŐVIGYÁZATOSSÁG: Leállították a krškoi atomerőművet

Olvasási idő: 1 perc

A Horvátországot sújtó erős földrengés miatt Szlovéniában elővigyázatosságból leállították a krškoi atomerőművet.Ezt megerősítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is.

A horvát határ közelében lévő létesítmény működését a természeti katasztrófák esetén szokásos eljárás alapján függesztették fel.

A krškói atomerőmű úgy lett kialakítva, hogy sokkal erősebb földrengéseknek is ellenálljon, mint amit eddig Szlovéniában vagy Horvátországban regisztráltak.

Az erőmű képes lenne kiállni egy esetleges 7,9-es földrengést is, amihez mérhető 1511-ben volt legutóbb Szlovéniában.

A Fukushimában 2011-ben történt atombaleset után ráadásul megerősítették a krškoi atomerőművet, így az néhány másodpercen belül automatikusan kikapcsolna, ha egy földrengés veszélyeztetné a működését, de emberi beavatkozással is leállítható.

Darko Horvat horvát területrendezési, építési- és állami vagyonügyi miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette: nincsenek információi arról, hogy mikor helyezik újra üzembe a krškoi atomerőművet, de hozzátette, hogy a földrengés sújtotta területek számára Krško nélkül is tuják biztosítani az elektromos áramot.
ELŐVIGYÁZATOSSÁG: Leállították a krškoi atomerőművet ELŐVIGYÁZATOSSÁG: Leállították a krškoi atomerőművet balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!