Connect with us

Bosznia

AZ UNIÓ SEGÍT: Az EU 70 millió euróval támogatja a nyugat-balkáni országok hozzáférését az oltóanyagokhoz
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Európai Bizottság hétfőn 70 millió eurós pénzügyi támogatási csomagot fogadott el az európai uniós tagjelölt országok felkészülésének segítésére létrehozott, úgynevezett előcsatlakozási eszköz keretéből, hogy elősegítse a nyugat-balkáni térséghez tartozó országok korai hozzáférését a koronavírus elleni oltóanyaghoz – jelentett be a brüsszeli testület sajtóközleményben.

A támogatás lehetővé teszi, hogy a régió országai – Albánia, Bosznia- Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak- Macedónia és Szerbia – oltóanyagot vásárolhassanak attól a hat gyógyszeripari vállalattól, amelyekkel az unió – tagállamaival közösen – előzetes oltóanyag-felvásárlási megállapodást kötött, és elősegíti a vakcina beadásához szükséges eszközök megvásárlását is ezen országok számára.

A brüsszeli finanszírozás segítségével a nyugat-balkáni országok az EU-tagországokkal párhuzamosan megkezdhetik oltási programjuk végrehajtását – áll a közleményben.

Az Európai Bizottság jelezte azt is, hogy Brüsszelből koordinálja az EU-tagállamok által beszerzett oltóanyagkészletből adományozásra szánt rész továbbítását a különböző partnerországok részére annak érdekében, hogy az egészségügyi dolgozók és a kiszolgáltatott helyzetben lévő lakosság számára gyors hozzáférést biztosítsanak a koronavírus elleni vakcinákhoz.

Szerbiában a hónap közepén igen nagy felháborodást váltott ki az a brüsszeli bejelentés, hogy az EU 70 millió eurós értékben vásárol vakcinát a balkáni régiónak, ennek leszállítása azonban május elejénél korábban nem kezdődik meg.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava