Connect with us

Labdarúgás

GROBARI: A belgrádi Partizan legnagyobb szurkolói csoportja megünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

grobari unnep
A cikk meghallgatása

A spliti Torcida után a belgrádi Grobari szurkolói csoport is ünnepelt. A splitiek nemrégiben színpompás tűzijátékkal emlékeztek meg a hetvenedik évfordulóról, fénybe és füstbe borítva a várost. Belgrádban is volt hasonló “parádé”, igaz csak az ötvenedik évforduló emlékére, és csak a Partizan stadionjában.

A fekete-fehér belgrádi focicsapat legnagyobb és legismertebb szurkolói csoportja ünnepelte szombaton fennállásának ötvenedik évfordulóját.

A Grobari 1970-től biztatja szervezett formában a Partizant, kezdetben csak a klub belgrádi stadionjában, később viszont a vidéki szerepléseken is.

A Partizan a szocialista érában a Jugoszláv Néphadsereg csapata volt, és stadionja is a hadsereg nevét viselte (Stadion JNA, illetve Stadion Jugoslovenske narodne Armije).

A belgrádi klub szurkolói három nagy csoportba tömörülnek, ezek a Grobari 1970, a Déli Front (Južni Front) és a Grobari Beograd. Ennek a három csoportnak a szövetsége a Grborai Dél (Grobari Jug) rajongói csoport.

https://www.facebook.com/partizanislife/videos/152514696330505


A Grobari csoporton kívül léteznek más szurkoló táborok is, amelyek szintén a fekete-fehér színre esküsznek.

Aleksandar Vučić ugyan a rivális Crvena Zvezda rajongója, fia, Danilo Vučić viszont Partizan-szurkolók társaságában tűnik fel, például a rosszhírű Janicsárok (Janjičari) csoport tagjaival.

Belgrádi helyzetismerők szerint ez a csoport végzi a belgrádi éjszakai klubok biztosítását, kábítószert forgalmaz, és gyakran keveredik verekedésekbe, lövöldözésekbe és gyilkosságokba is. Egyes hírek szerint közeli kapcsolatot ápolnak a montenegrói “kavački” klán bűnözői csoporttal.

A Janicsárok csoport tagjai 2017-ben részt vettek Aleksandar Vučić elnöki beiktatásának biztosításában is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava