EURÓPAI VAKCINÁZÁSI NAPOK: Megérkezett Horvátországba a vakcina, amely nemcsak a vírust irtja, hanem kitűnően lehet ülni is rajta

Olvasási idő: 2 perc

Reggel hat óra körül megérkezett Horvátországba a koronavírus elleni vakcina első szállítmánya, összesen 9750 adag. A vakcinát egy kisteherautó vitte Zágrábba, ahol Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója vette át a küldeményt.A vakcina védelmezője

Még sötét volt, amikor a rendőri kísérettel haladó kamion megérkezett a horvát fővárosba, ahol Krunoslav Capak a körzeti koordinátorok társaságában várta.

Capak úgy nyilatkozott, hogy ez a “legfontosabb esemény” a világjárvány kezdete óta.

Hogy ezt valóban így is gondolta, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy ráült a vakcinás dobozokra, nehogy bárki illetéktelen is hozzáférjen az oltóanyaghoz, amelyet az egész horvát nemzet, sőt – nem túlzás -, az egész emberiség reménykedve várt.

Ráadásul vagy inkább szerencsére, felvétel is készült róla, hogy Capak milyen hősiesen óvja a vakcinákat.

Elvégre korán kelt, és még fáradt lehetett, ezért pihent egy kicsit.

Holnaptól oltanak

A vakcina megvédelmezését követően vagy éppen előtte, ennek nincs jelentősége, Capak úgy nyilatkozott, hogy holnaptól, azaz december 27-től megkezdődik a legveszélyeztetettebb csoportok oltása Horvátország egész területén.

A vakcinát holnap kiosztják azoknak a megyei intézeteknek, amelyek az oltások beadását szervezik az idősotthonok lakói, a sürgősségi osztályokon dolgozó egészségügyi személyzet, és más egészségügyi dolgozók számára.

Capak szavai szerint az EU-tagállamok most csak szimbolikus mennyiségű vakcinát kaptak.

Elmondása szerint ez a mennyiség azonban elegendő ahhoz, hogy megkezdődhetnek az “európai vakcinázási napok”, amelyek december 27-től 29-ig tartanak.

Ezt követően heti gyakorisággal újabb adagok érkeznek, amelyekre az oltási tervnek megfelelően számítunk. Felszólítunk minden horvát állampolgárt, hogy a “Gondolj másokra – oltasd be magad” szlogenünkkel összhangban vegye fel a védőoltást

– mondta Capak.

Nincs zászlóvivő

Az “oltási szezon” tehát holnap kezdődik meg Horvátországban, és nem csak Horvátországban.

Ami a horvátokat illeti, a védőoltást elsőként a zágrábi Trešnjevka idősotthon lakóinak adják be, amelynek az igazgatója úgy nyilatkozott, hogy ezzel kapcsolatban még semmit nem tud, de készen állnak a lehetőségre.

Az orvos biztosan megmondja majd, hogy kik legyenek az elsők, aztán majd megszervezzük. Megvan, hogy kire gondolunk

– árulta el Tatjana Brozić Perić. Az igazgatóasszony azt is elmondta, hogy az idősotthonnak 560 lakója van, és többségük szeretné felvenni a védőoltást.

Nem úgy az állami vezetők, akik nincsenek az első a sorban, vasárnap ugyanis a horvát legfelsőbb vezetés egyetlen tagja sem oltatja be magát.

Inkább pihentetik az ügyet egy kicsit.
EURÓPAI VAKCINÁZÁSI NAPOK: Megérkezett Horvátországba a vakcina, amely nemcsak a vírust irtja, hanem kitűnően lehet ülni is rajta EURÓPAI VAKCINÁZÁSI NAPOK: Megérkezett Horvátországba a vakcina, amely nemcsak a vírust irtja, hanem kitűnően lehet ülni is rajta balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!