Connect with us

Járvány

A MÁSODIK: Hamarosan megérkezik a kínai vakcina is Szerbiába

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerbiai válságstáb egyik tagja megerősítette, hogy a kínai vakcina is hamarosan elérhető lesz Szerbiába, de figyelemmel kísérik a Szputnyik V körüli fejleményeket is. Szerinte elképzelhető, hogy januárban már mindhárom vakcina “használatban lesz” Szerbiában.

Dr. Predrag Kon – aki már felvette a Pfizer által előállított védőoltást – úgy nyilatkozott, hogy ezentúl az oltóanyag heti rendszerességgel érkezik Szerbiába, legalábbis a Pfizer-féle.

Kon arról is beszélt, hogy az védőoltás felvételét követő napon kicsit fájt a jobb keze, ahova az oltást kapta.

A második, megerősítő oltást egy hónap múlva veszi fel, és rá egy héttel mondhatja el, hogy védelmet élvez a betegséggel szemben.

Hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a vakcina megválasztására nem lesz lehetőség, így mindenki azt a védőoltást kapja, amely az adott pillanatban éppen rendelkezésre áll.

Azt viszont nem zárta ki, hogy az emberek kivárják a következő szállítmányt, ha nem szeretnék beoltatni magukat az éppen elérhető vakcinával.

– Ez egy nagyon dinamikus folyamat, senki sem tartja raktárban a vakcinát. Ugyanakkor a Pfizer-féle védőoltás nagyon igénybe veszi a rendszert, mivel -80 fokra kell hűteni. Ötös kiszerelésben van, ezért fontos a koordináció és az alapos felkészültség

– jegyezte meg a szerbiai válságstáb tagja.

Dr. Predrag Kon ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a védőoltásokat kezdetben nem ajánlják várandós nőknek és szoptatós anyáknak.

– Elvben semmi sem szól ellene, de bizonyíték sincs arra, hogy nincs hatással a magzatra

– fejtette ki álláspontját a szerbiai válságstáb tagja.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava