Connect with us

Járvány

NINCS ÚJÉVEZÉS: Montenegró is megtiltotta a szilveszterezést zárt helyiségben és szabadban egyaránt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

srecna nova godina
A cikk meghallgatása

Tavaly Tivatban a fenti felirattal köszöntötték az akkor még reményteljes 2020-as esztendő érkezését. Szólt a zene, az emberek vidámak voltak, és mit sem sejtettek arról, hogy mi vár rájuk. Ez idén már nem így lesz, mulatozásra nem éppen alkalmas idők járnak. A koronavírus visszaszorítása érdekében a montenegrói egészségügyi minisztérium közzétette az legújabb korlátozó intézkedéseket, amelyek december 22-től január 11-ig érvényesek, tehát vonatkoznak az újévi ünnepekre is.

Az új rendelet értelmében szilveszterkor tilos zárt helyiségben és a szabadban is ünnepségeket tartani.

Ez viszont nem vonatkozik a vallási ünnepekre, így a december 24-e és 25-e, a január 5-e és 6-a, valamint január 6-a és 7-e közötti éjszakán feloldják a kijárási tilalmat, hogy az ország lakossága részt vehessen a hagyományos vallási szertartásokon a korábban meghatározott körülmények között.

A montenegrói egészségügyi minisztérium betiltotta a tömegközlekedési eszközök hétvégi használatát pénteken 22 órától hétfő reggel 5 óráig, valamint decemberben 24-én, 25-én, 30-án és 31-én, januárban pedig 1-jén, 2-án, 6-án és 7-én.

Továbbra is érvényben marad az este 22 órától reggel 5 óráig tartó kijárási tilalom.

Az élelmiszerboltok, bevásárlóközpontok, cipő- és ruhaüzletek, szépség- és fodrászszalonok továbbra is 7 és 20 óra között tarthatnak nyitva.

A valamivel több mint félmilliós Montenegróban hétfőn újabb 1 295 személyt teszteltek, ebből 329 estben lett pozitív az eredmény, és négy halálesetet is regisztráltak.

A számok csak azért kicsik, mert az ország sem nagy, ha arányaiban nézzük, akkor Montenegróban is elég súlyos a helyzet.

Az ország lakosságának így nem nagyon marad más választása, minthogy emlékezzen azokra az időkre, amikor a vírus csak valamilyen “messzikínai nyavalya” volt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava