Connect with us

Járvány

OLTÁSI SZEZON: Az illetékes szerb hatóság engedélyezte a Pfizer-vakcina használatát, amelyből azonban kevesebb érkezik a vártnál

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vaccine
A cikk meghallgatása

Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke bejelentette, hogy az illetékes gyógyszer- és orvostechnikai hatóság jóváhagyta a Pfizer vakcináját, és Szerbia most már az első leszállítás időpontjára vár. Az engedélyezést követően megszólalt Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki közölte, hogy hamarosan megkezdődik a tömeges oltás. A szerb elnök egyúttal védelmébe vette a magyar származású uniós bővítési biztost egy szerencsétlen brüsszeli bejelentést követően.

Három szerződést kötöttek

Ana Brnabić úgy nyilatkozott, hogy az állami szervek folyamatosan ugyanazt az információt közölték a vakcinával kapcsolatban, amely szerint “Szerbia az első országok között lesz, ahol megkezdődik az oltások beadása.

Arra számítunk, hogy ez az év végéig megtörténik. Szeretnék köszönetet mondani az illetékes egészségügyi hatóságnak, amely engedélyezte a Pfizer vakcina Szerbiába történő importját. Most várjuk az első leszállítás időpontját a Pfizertől

– mondta a szerb miniszterelnök, aki hozzátette, hogy Szerbia a Pfizeren kívül szerződést kötött túl a kínai Sinopharmmal és az Orosz Gamaleya Intézettel is.

Szerbia azt szeretné, hogy az Európai Unió is segítsen a koronavírus elleni oltóanyag beszerzésében, természetesen azon felül, amit saját erőből szerez be.

Az uniós partnerekkel arról tárgyalunk, hogy mi, a Nyugat- Balkán többi országához hasonlóan az EU-n keresztül kapjunk vakcinát

– hozta nyilvánosságra Brnabić, és kifejtette, hogy a Pfizer, a Sinopharm és a Sputnik V vakcinával kapcsolatban Szerbia kétoldalú egyeztetéseket is folytat.

Várhelyi és a tengerimalacok

A szerb elnök a bejelentést követően jelezte, hogy hamarosan megkezdődhet a tömeges oltás a koronavírus ellen, pontos időpontot azonban nem tudott mondani, mert jelenleg “zajlik a harc a világpiacon” a vakcina megszerzéséért.

Kiszivárgó hírek szerint az Európai Unió bővítése biztosát kemény bírálatok érték főleg Szerbia és Albánia részéről, miután közölte, hogy az EU 70 millió eurós értékben vásárol vakcinát a balkáni régiónak, ennek leszállítása azonban május elejénél korábban nem kezdődik meg.

A hírt kiszivárogtató hírportál szerint ez azt jelenti, hogy a Balkán egy része csak azután jut vakcinához, miután az Európai Unióban már a végéhez közeledik a védőoltások beadása.

Bízom Várhelyi Olivérben, biztos vagyok benne, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy idejében megkapjuk a vakcinát

– vette védelmébe Vučić a bővítési biztost.

Az oltások természetesen ingyenesek lesznek napokon belül megkapjuk meg az első küldeményt. Nem érkezik annyi, mint amennyit vártunk, tízezer kellett volna, de csak ötezret kapunk. Először a 75 év feletti embereket oltjuk. Ötvenezer oltást biztosítunk ingyen. Szerbia olyan ország, amelynek vannak barátai. Hamarosan tömeges vakcinációra számíthatunk

– jelentette ki a szerb elnök, de részleteket nem akart elárulni.

Nem beszélhetek róla, mert a világ az oltásokért küzd, mint ahogy ez a légzőkészülék esetében történt. Elég vakcinánk lesz, de nem leszünk senki tengerimalacai, szeretnénk megbizonyosodni róla, hogy a vakcina biztonságos

– nyilatkozta Vučić a Prva TV stúdiójában, ahol azt is kijelentette, hogy személy szerint ő is beoltatja magát, az viszont nem derült ki, hogy melyik vakcinával.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava