Connect with us

Görögország

BETEGEK, DE OKOSAK: Hamarosan diplomás szomáliai migránsok érkeznek európai gyógykezelésre

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lesbos 1
A cikk meghallgatása

New wave, azaz jön a migránsok újabb hulláma, ezúttal az Afrika szarván lévő Szomáliából. A görögöket komolyan aggasztja az újabb migránsok érkezése, akik a törökök szervezésében, valamint a civil szervezetek és az embercsempész hálózatok támogatásával lépnek be Görögországba, ami azt jelenti, hogy más balkáni országokban is készületnek a szomáli tolmácsok, lesz munka bőven. Legalábbis erre lehet következtetni a görög lapok írásaiból.

A fele már Szomáliából érkezik

December elején Notisz Mitarakisz görög migrációs miniszter kijelentette, hogy novemberben a Törökország felől Leszbosz szigetére érkező migránsok több mint fele már Szomáliából származott.

A miniszter adatai szerint a múlt hónapban a Leszboszra érkező összesen 214 migráns közül 142 Szomáliából érkezett.

A görög hírszerzés, a rendőrség és a parti őrség közös jelentése szerint egy jól szervezett hálózat juttatja be a migránsokat Isztambul érintésével Görögországba.

A hálózat része állítólag Törökország ​​mogadishui konzulátusa, a szomáliai főváros vezetése, a mogadishui egyetem, valamint az ugyancsak a szomáliai fővárosban található Erdoğan Kórház és a törökországi központú iszlám civil szervezetek.

Hogy miért kell ennyi szervezetet bevonni? Nagyon egyszerű.

A szomáliai állampolgároknak ahhoz, hogy Isztambulba utazhassanak, diák- vagy orvosi vízumot kell beszerezniük. Ehhez a Mogadishu Városi Egyetem hamis oklevelet, az előbb említett kórház pedig hamis orvosi igazolását állít ki “Erdoğan” kódnévvel.

Ezek után feltételezhető, hogy hamarosan diplomás szomáliai állampolgárok érkeznek tömegesen európai gyógykezelésre.

Betegek, de okosak

A Frontex vezetői nemrég már találtak egy bizonyítványt egy szomáliai állampolgármál, és olyan egyetemi és orvosi vízumot is találkoztak már, amely isztambuli továbbtanulásra vagy törökországi ​​kórházi kezelésre szólt.

A görög titkosszolgálat által készült jelentés az illegális bevándorlók tanúvallomásait is idézi, amelyek szerint a szomáliai TURKSOM bázison állomásozó török ​​katonák angolul beszélő helyieket keresnek meg, és instruálják őket, hogy miként szerezzenek vízumot és “kedvezményes jegyeket” egy isztambuli kiruccanáshoz.

Az egész folyamot egy utazási iroda koordinálja, amely szolgáltatásaiért 1300–1500 eurót számol fel, de ebben már benne van a repülőjegy is, amelyet állítólag a török ​​állam támogat, és az így csak 100 euróba kerül.

Az iroda egyik mogadishui hirdetése a következőképpen hangzik:

– Gyere, csatlakozz hozzánk, és szerezz hallgatói vízumot Törökországba, elfogadható áron és rövid idő alatt.

A szomáliai bevándorlók nyilatkozatai azt is jelzik, hogy a folyamatot gyakran két iszlám civil szervezet segíti, az egyik az Egyesült Királyságban, a másik pedig Törökországban található.

A görög biztonsági szolgálatok jelentése megállapítja, hogy ezt a két szervezetet korábban vizsgálták, és kiderítették róluk, hogy a Muzulmán Testvériséggel állnak kapcsolatban, vagyis egy olyan szervezettel, amely jó kapcsolatot ápol Erdoğan török ​​elnökkel.

A nagy utazás

Isztambulba érkezve honfitársaik fogadják a szomáliai migránsokat.

Furgonokkal szállítják őket a városi apartmanokba, ahol 15-20 fős csoportokban szállnak meg, és addig maradnak, amíg nem szervezik meg számukra a “biztonságos transzportot” Törökország nyugati partjaihoz.

A migránsok tanúvallomásaiból kitűnik, hogy főként török ​​és szír migránscsempész bandák irányítják a szomáliaiakat Szmirnába és Dikilibe, ahonnan könnyű az átjutás Leszboszba, főleg egy kis segítséggel.

A biztonsági szolgálatok jelentésére hivatkozó görög belügyminiszter szerint jelenleg mintegy 2500 szomáli tartózkodik Izmirben, és várják a megfelelő pillanatot, hogy átjussanak a görög szigetekre.

A Leszboszba és Hioszba vezető minden egyes jegy 500-800 euróba kerül.

A szomáliai migránsok Görögországba érve azt vallották, hogy a török ​​rendőrség a Törökország és a Szomália közötti szoros együttműködés miatt nem tartóztatja le őket, ellentétben más nemzetiségű migránsokkal.

A civil szervezetek szerepe

A Görögországba tartó illegális szomáliai migránsokat szállító hajókat a török ​​parti őrség hajói segítik.

Ha a Frontex vagy a görög parti őrség észleli a hajókat, akkor üzennek nekik, hogy térjenek vissza Törökországba.

Előfordul, hogy a hajók felborultak, görög állítások szerint ilyenkor Törökország “természetesen” azzal vádolta meg Görögországot, hogy “elsüllyesztette a menekültek hajóit”.

Leszbosz szigetén már vannak nemzetközi szervezetek és humanitárius NGO-k, amelyek irányítják a migránsokat, és útbaigazítást adnak nekik, hogy miként járják végig a menedékkérelmi eljárásokat.

A jelentés szerint a szomáliaiaknak segítő emberek egy része migránscsempész hálózatokhoz – sőt anarchista csoportokhoz tartozik.

A közelmúltban a görög rendőrség, a görög parti őrség és a görög titkosszolgálat négy civil szervezetet vizsgált Leszboszon, amelyek segítik a migránsok illegális átutazását Görögországon keresztül.

Török jelenlét Szomáliában

Törökország egyértelműen erős lábakon áll Szomáliában, amely szintén muzulmán ország.

2017 szeptemberében Törökország megalapította a TURKSOM katonai bázist, és létrehozta a védelmi főiskolát Mogadishuban. Ez az “Afrikai sas” elnevezésű török-szomáliai vegyes egység bázisa is.

A TURKSOM táborban Törökország állítólag azokat képezi ki, akik a szomáliai fegyveres erők tisztjei lesznek, amikor az afrikai ország független katonaságot épít ki.

A török ​​által vezetett katonai akadémián a szomáliai kadétokat állítólag török ​​katonai himnuszok éneklésére is tanítják.

A TURKSOM tábort az elemzők a török expanzió szimbólumának tekintik.

Törökország szomáliai jelenlétének célja egy törökbarát szomáliai katonai erő létrehozása, hogy Ankara ezáltal terjessze ki gazdasági és geopolitikai hatalmát Afrikának ezen az érzékeny és instabil részén.

A török vezetés jelenleg az elszegényedett afrikai ország állampolgárait arra biztatja, hogy jobb életkörülményeket keresnek Európában, amivel gazdasági és társadalmi nyomást gyakorolhat Görögországra és az egész Európai Unióra.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava