Connect with us

Jótékonyság

NYITOTT A SZÍVÜK: Budapesten gyűjtenek, hogy a vajdasági gyerekeknek szebb karácsonyuk legyen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A Vajdasági Baráti Egyesület tavaly 2,23 millió forintot gyűjtött össze, és ezzel támogatta a nagykikindai, szajáni, kisoroszi, szentmihályi és ürményházai óvodákat és iskolákat! A mostani pandémiás helyzetben a kísérőrendezvények elmaradnak, a gyűjtés azonban nem, igaz most nem Jótékonysági Mikulás lesz, hanem Jótékonysági Karácsony. Erről nyilatkozott a BALK-nak Simon Vilmos, az előbb említett egyesület elnöke, aki rekordösszegre számít.

BALK: Kérem, hogy foglalja össze, amit az eddigi gyűjtésekkel kapcsolatban tapasztalt!

Simon Vilmos, a A Vajdasági Baráti Egyesület elnöke: A Vajdasági Baráti Egyesület 9 évvel ezelőtt szervezte meg először a Jótékonysági Mikulás-estet, aminek a célja ugyanaz az azóta is: hogy támogassuk a vajdasági iskolákat, óvodákat, árvaházakat, kulturális intézményeket. Eddig nyolc ilyen rendezvényünk volt: minden évben kiválasztottunk 2-3 támogatásra méltó intézményt. A jótékonysági esten fellépő művészek, illetve a vendéglátók a Vajdaságból származnak, vagy valamilyen módon kötődnek a Vajdasághoz. A helyszínen mindannyian ingyen, ám annál nagyobb lelkesedéssel dolgozunk a vajdasági gyerekekért, így a teljes jegybevétel, a tombola, valamint a felajánlott ételekből és italokból származó bevétel is a legnemesebb célra ment.

BALK: Az Ön számára melyik volt a legemlékezetesebb est?

Simon Vilmos: Mind a nyolc est csodálatos volt, örömet szereztünk ugyanis az eseményen jelen lévő gyerekeknek: a budapestiek műsort kaptak, és Mikulás-csomagot, a vajdasági intézmények diákjai pedig felléphettek Budapesten. Nekik is jutott Mikulás-csomag, a róluk gondoskodó intézmények pedig támogatásban részesültek. Varázslatos hangulatot teremtett minden évben, hogy mennyi jóindulatú embert volt együtt, aki mind adni akart.

BALK:Idén milyen gyűjtést szerveznek, kinek szánják az összegyűlt pénz?

Simon Vilmos: Idén, sajnos, nem lehetünk együtt, nem lephetjük meg a gyerekeket, nem léphetnek fel a vajdasági gyerekek Budapesten. De a reményt és a hitet ez nem rombolhatja le, és azt sem akadályozza meg, hogy idén kilencedjére is segítsünk. A Vajdasági Baráti Egyesület csapata ismét összefogott, és egy olyan karácsonyi gyűjtést indított el, amivel azokat tudjuk segíteni, akik ebben a pandémiás helyzetben még sérülékenyebbek, a nehéz anyagi helyzetben élő gyerekek. A Vajdasági Baráti Egyesület tagjainak magánadományaiból illetve egyesületünk keretéből 2 250 000 Ft-ot gyűjtöttünk össze kezdésként, vagyis máris túlszárnyaltuk az előző nyolc év legmagasabb támogatási összegét.

BALK: Kinek megy a pénz?

Simon Vilmos: Akiket idén támogatni fogunk: Lurkóház gyermekotthonok, óbecsei Samu Mihály Általános Iskola rászoruló gyerekek konyhája és a Horgosi tanoda hátrányos helyzetben lévő helybéli gyermekvédencei.

BALK: Csak pénzbeli adományok vannak, vagy másmilyen segítség is elképzelhető?

Simon Vilmos: Ezúttal csak pénzadományokat tudunk célba juttatni a pandémiás helyzet miatt.

BALK: Csak magánemberek adományozhatnak, vagy cégek is, akiknek mondjuk vajdasági magyarok a tulajdonosai?

Simon Vilmos: Az adományozók között mindig is voltak cégek és magánemberek is, ahogy most is vannak már, nem feltétel, hogy vajdasági magyar legyen az illető, csak segítő szándékú ember legyen.

BALK:Az akcióhoz kapcsolódhatnak-e anyaországi magyarok, vagy csak a vajdaságiak adományait várják, mennyire érzelmi kérdés ez?

Simon Vilmos: Természetesen, eddig is sok támogatást kaptunk az anyaországi magyaroktól, ugyanúgy megszólítottak mindenkit a programjaink, mindenki számára nyitottak a rendezvényeink és a szívünk is.

A Vajdasági Baráti Egyesület bárki segítségére számít, és azt kéri, hogy azt az összeget, amelyet a Jótékonysági Mikulás-est belépőjére, vagy ételre-italra költöttek volna, idén ajánlják fel a gyerekeknek, hogy szebb gyermekkoruk lehessen.

Segíthet, az is, aki még nem volt a Mikulás-esten, a lényeg az, hogy minél nagyobb összeg jöjjön össze karácsonyig.

Az utalásokat a következő számlaszámra küldjék:

Vajdasági Baráti Egyesület
Erste Bank 11600006-00000000-60650436
Közlemény: Karácsonyi jótékonysági gyűjtés

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava